Politic

Secretarul comisiei parlamentare în Operațiunea Sparanghelul: „Se încearcă MUȘAMALIZAREA”!

Deputatul UDMR Istvan Antal, secretar al comisiei speciale parlamentare ce anchetează condițiile în care peste 2000 de români au plecat, în luna aprilie, în plină stare de urgență, la cules de sparanghel în Germania, a declarat pentru Dezvăluiri că autoritățile încearcă să mușamalizeze acest caz.

Comisia investighează împrejurările în care atât de mulți români s-au deplasat până la Cluj, inclusiv din Suceava (cel mai mare focar de coronavirus în acea perioadă) și s-au îmbarcat în avioane special, cu destinația Germania, fără ca autoritățile cu atribuții de control să reacționeze.

Comisia parlamentară s-a întrunit de trei ori, a solicitat răspunsuri oficiale diverselor instituții implicate și a audiat mai multe persoane. Deputatul constănțean consideră că mai multe instituții au sfidat comisia trimițând răspunsuri semnate de funcționari de rang inferior, altele nu au răspuns deloc și multe dintre punctele de vedere au fost nemulțumitoare.

Au fost audiați: prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, șeful Inspectoratului de Poliție Județeană (IPJ) Suceava, Adrian Buga, fostul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus (detașat la Ialomița după scandalul sparanghelul), adjunct al Poliției de Frontiera București, Liviu Bute, directorul aeroportului Cluj, David Ciceo. Alte instituții, precum Ministerul Muncii și Protecției Sociale sau Ministerul Afacerilor Externe, au trimis răspunsuri în scris.

Impresia mea a fost că reprezentanții diferitelor instituții încearcă să mușamalizeze acest caz, oferindu-ne răspunsuri care nu stau în picioare și sfidează logica. Spre exemplu, președintele Consiliului Județean Suceava a spus ca nu știa că mii de locuitorii din județul pe care îl conduce urmează să plece la muncă în Germania, comandantul poliției Suceava a spus că cei mai mulți cetățeni au utilizat drumuri agricole, ocolind rutele rutiere și filtrele de control.

Pe de altă parte, majoritatea șoferilor care totuși au fost verificați au fost lăsați să meargă mai departe, pentru că echipajele mixte de poliție, poliție locală, jandarmerie și armată au apreciat că se încadrează în limitele ordonanței!

O altă informație bizară este aceea că oamenii care s-au deplasat cu autocarele aveau asupra lor adeverințe eliberate de către… Primăria Pătrăuți (județul Suceava). De parcă o astfel de adeverință ar fi putut să contrazică o ordonanță militară?!

Directorul aeroportului Cluj a spus că nu are nicio vină pentru îmbulzeala din parcare, zonă administrată de o firmă privată și că angajații aeroportului s-au organizat mulțumitor.

Același director de aeroport a spus că recrutarea muncitorilor ar fi fost făcută încă din luna ianuarie, de către firme din Germania, în colaborare cu firme din România, iar fostul șef al IPJ Cluj a recunoscut că cei care plecau nu știau destinația finală”, a declarat pentru Dezvăluiri deputatul Istvan Antal.

(foto Capital.ro)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top