COMUNICATE

Secretariatul de Stat pentru Culte, complicele Arhiepiscopiei Tomisului la distrugerea Fermei Nazarcea?

A trecut mai bine de o lună de la descinderea DNA în Ferma Nazarcea, acolo unde procurorii au vrut să verifice dacă suprafețele declarate de Arhiepiscopia Tomisului la APIA, pentru a obține subvenții, există și în realitate. Este vorba de aproximativ 1,2 milioane de lei pentru perioada 2010 – 2015, timp în care ferma s-a degradat continuu, investițiile au lipsit aproape cu desăvârșire, toate acestea dovedind clar incapacitatea Arhiepiscopului Teodosie și a oamenilor lui de a valorifica cele 350 de ha de vie și livadă primite cadou de la Adrian Năstase în anul 2002. Ferma Nazarcea se află în proprietatea publică a Statului, iar administratorul real este Secretariatul de Stat pentru Culte, cel care ar trebui să aibă grijă de acest bun public.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

În realitate, Arhiepiscopia Tomisului are doar un drept de folosință a Fermei Nazarcea, de aceea Dezvăluiri.ro a luat legătura cu cei care trebuiau timp de 14 ani să aibă grijă ca Teodosie să folosească acest teren și să-l întrețină conform scopului menționat în Hotărârile de Guvern: Secretariatul de Stat pentru Culte.
De la București, din biroul secretarului de stat, Victor Opaschi, Ferma Nazarcea arată bine, fiind necesară doar “atragerea de sprijin financiar care să permită realizarea investițiilor preconizate și necesare atingerii scopului pentru care a fost atribuită.” Cu alte cuvinte, mai trebuie niște bani publici, pe lângă cei de la APIA, pe lângă cei 100.000 de euro dați în 2012 de Adrian Năstase, pe lângă banii încasați din sutele de mii de litri de vin ai fermei, care să intre în conturile Arhiepiscopiei pentru a realiza … investiții preconizate? Din păcate, dl. Opaschi, amic cu Teodosie încă din timpul în care el era consilierul președintelui Iliescu, iar Teodosie era Episcop de la București, a uitat să ne spună ce investiții preconizează sa facă Arhiepiscopia acolo, după 14 ani de folosire dezastruoasă a Fermei?
Din punctul de vedere al celui care trebuie să aibă grijă de bunul care aparține statului, „Arhiepiscopia Tomisului a folosit ferma doar din anul 2008, până atunci fiind un lung șir de procese cu lichidatorul judiciar al SC Nazarcea-Ovidiu SA. Din momentul în care a putut să-și exercite pe deplin drepturile, conform celor comunicate de Arhiepiscopia Tomisului, Centrul Eparhial a efectuat cheltuieli (2009-2016) în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei pentru realizarea lucrărilor agricole și pentru menținerea și conservarea substanței terenului.” Deși nu se explică concret ce fel de cheltuieli s-au făcut și care este dovada realizării lor în realitate, Secretariatul de Stat pentru Culte nu observă nici măcar faptul că Arhiepiscopia a finanțat cu o sumă mai mică decât a luat de la APIA pe aceeași perioadă (din datele noastre obținute de la APIA lipsesc anii 2009 și 2016), iar cei 100 de mii de euro dați de Adrian Năstase în anul 2002 lui Teodosie pentru achiziționarea de utilaje, sunt uitați cu desăvârșire. Nici utilajele, dar nici acei bani nu mai există! În plus, în anul 2010 Arhiepiscopia avea peste 500 de mii de litri de vin (producție 2002, 2003) scoși la vânzare.
Așadar, dacă într-adevăr a investit 1,5 milioane de lei în ferma Nazarcea, oare cât a câștigat în realitate Arhiepiscopia Tomisului din această fermă care, până în anul 2002, producea 600 de mii de litri de vin anual?
Răspunzând solicitării noastre de a ne explica dacă s-a realizat și condiția cu caracter social pentru care această fermă i-a fost dată lui Teodosie, „dezvoltarea unor așezăminte sociale în cadrul cărora se asigura asistența socială constând în oferirea de adăpost și hrană pentru nevoiași”, Victor Opaschi ne explică generalist ce minunată este activitatea socială a Arhiepiscopiei Tomisului. Doar că, Patriarhia Română îl contrazice deoarece Tomisul este prezentat oficial doar cu două cantine sociale care nu primesc nimic din ceea ce mai produce încă Ferma Nazarcea. „Conform informărilor Arhiepiscopiei Tomisului…această eparhie desfășoară activitate social-caritabilă reflectată în cantine sociale care deservesc beneficiari persoane nevoiașe…”, se arată în poziția oficială a celor de la Culte. Nimic despre așezămintele sociale inexistente pe terenul fermei.
În legătură cu descinderea celor de la DNA în Ferma Nazarcea, administrată de Secretariatul de Stat pentru Culte și folosită de Arhiepiscopia Tomisului, reprezentanții statului nu vor să se pronunțe. Ne spun, în schimb, că Teodosie a încercat de trei ori până acum (2010, 2013, 2014) să devină proprietarul celor 350 de ha de pământ, doar că „Secretariatul de Stat pentru Culte nu a promovat aceste solicitări formulate de Arhiepiscopia Tomisului, întrucât documentațiile care fundamentau cererile au fost incomplete, iar solicitantul nu a reușit să le completeze în timp util.” Așadar, de trei ori, oamenii lui Teodosie au fost incompetenți, sau Secretariatul și-a dat seama că va comite un abuz dacă va facilita ca Ferma Nazarcea să intre în proprietate celui care timp de 14 ani a distrus-o?
Deși Secretariatul de Stat pentru Culte ar trebui să reprezinte statul român în relația cu cultele recunoscute, se pare că în relația cu Arhiepiscopia Tomisului, Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte, face lobby pentru Teodosie. Cu toate că, în clipa de față, Ferma Nazarcea reprezintă maxim 30% din ceea ce a fost ea în anul 2002, această instituție a statului nu-și pune problema recuperării bunului „având în vedere scopul pentru care statul român a hotărât transmiterea unui bun din domeniul public, respectiv, de obținere a mijloacelor necesare susținerii financiare a activităților spiritual-misionare, educaționale, social caritabile și culturale pe care le desfășoară beneficiarul, Secretariatul de Stat pentru Culte nu a luat în calcul retragerea titlului de folosință gratuită a terenului.”
Oare, nu cumva, reprezentantul statului român este, în acest caz, complice la distrugerea Fermei Nazarcea prin dezinteresul cu care tratează această problemă?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top