Litoralul românesc

Scutul antirachetă, pe Plaja Corbu?

 

Ziarul DEZVĂLUIRI anunţa la începutul anului că Armata Română a ocupat abuziv o felie însemnată din plaja Corbu şi câteva sute de hectare din promontoriu. O parte din teren aparţine Primăriei Corbu, restul unor proprietari privaţi, cu acte-n regulă. Primăria Corbu a cerut socoteală MAPN, iar oficialii armatei s-au referit la “posibilitatea căderii muniţiilor, a ţintelor aeriene în zona complexului de locuinţe” şi la “existenţa radiaţiilor electromagnetice peste limitele admise”, fără a putea să prezinte vreun act de proprietate pentru terenul ocupat. Această “naţionalizare“ peste noapte, fără prea multe explicaţii, ne aminteşte că zvonurile privind mutarea scutului antirachetă din Polonia în Dobrogea sunt vechi de peste un an. Tot în urmă cu un an, Poligonul de rachete Capul Midia s-a reactivat brusc, deşi era în pragul desfiinţării.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

Imediat după încheierea sezonului estival de anul trecut, a apărut un gard electric care împiedică accesul pe o suprafaţă importantă din Plaja Corbu. Armata a montat pe stâlpi mesaje de avertizare precum “Acces interzis!” sau “Pericol de radiaţii!”, de natură să taie pofta de distracţie turiştilor veniţi în număr mare în ultimii ani pe una dintre cele mai noi plaje de pe litoral.
Concomitent cu montarea gardului, militarii s-au apucat să construiască fundaţii pentru radare şi un drum asfaltat ce taie un deal situat între două golfuri, fără a solicita vreo autorizaţie de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) sau Primăria Corbu.
Reactivarea acestei unităţi militare, cu investiţii în plină criză economică, i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii primăriei, care cunosc bine situaţia din zonă. “După 1990 la unitatea militară nu s-a mai întâmplat nimic. Foarte rar, militarii mai trăgeau câte o rachetă de producţie sovietică, ce mai aveau şi eu prin depozite. Vara e mai multă mişcare, fiindcă mai mulţi ofiţeri superiori din MAPN vin şi stau gratis la mare cu familiile. Nu înţelegem de ce unitatea a fost brusc reactivată”, ne-a declarat consilierul local Eugen Lemnaru.

US Army a construit fără autorizaţie şi la Babadag

Mergând pe teza amplasării scutului antirachetă la Corbu, nu putem să nu observăm similitudini cu cazul poligonului de la Babadag. În mod similiar, US Army şi-a amplasat la Babadag o bază militară pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, fără a solicita vreun aviz de la ARBDD.
Declaraţia guvernatorului ARBDD, Grigore Baboianu este fără echivoc: “ARBDD nu le-a dat nicio aprobare pentru construirea gardului sau a drumului despre care vorbiţi. La Corbu este teritoriul Rezervaţiei şi nu poţi să te apuci să construieşti după bunul plac. Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, vom lua măsurile care se impun”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top