Actualitate

Scurt ghid de rupt rutina unui sejur la Constanța sau Mamaia

Pentru cei mai mulți turiști, rutina zilnică a unui concediu la Constanța sau Mamaia e compusă din: plajă, restaurant, plimbare pe esplanadă sau faleză. Pentru turiștii informați, însă, orașul de la mare are o ofertă bogată și mult mai diversă decât pare, la prima vedere…

Mall-uri. Da – poate nu vă așteptați ca aceasta să fie prima recomandare. Dar Constanța a fost în ultimii 15 ani constant în topul orașelor cu cea mai mare suprafață de mall-uri pe cap de locuitor, în România. Marile centre comerciale ale orașului sunt refugiul cel mai la îndemână pe vreme ploioasă sau vântoasă. Dacă vă temeți că veți cheltui prea mult – stați liniștiți: la o plimbare pe esplanada din Mamaia ați scoate din buzunar aceiași bani, mai ales dacă aveți copii, iar o bluză nouă pe spinare ține mai mult decât o înghețată, pe limbă… Ca bonus, la mall faceți mult mai mulți pași decât vă închipuiți, deci aveți ocazia să dați jos caloriile acumulate la restaurant (cu condiția să nu dați pe la food court, bineînțeles…)

Microrezervația este o grădină zoologică unică în România, care îmbină conceptul „petting zoo”, cu specii de animale domestice, cu exponatele de animale exotice și cu cele de păsări sălbatice specifice Deltei și litoralului – care sunt libere să vină și să plece după voia inimii. În aceeași incintă veți găsi Planetariul și o zonă de manej, precum și – bineînțeles – Delfinariul. Mulțumită eforturilor specialiștilor muzeului, delfinii refugiați la Constanța de la delfinariul din Harkov (Ucraina) au fost perfect integrați în reprezentații, iar acestea au devenit spectacole extraordinare, pe care niciun turist – indiferent de vârstă – nu ar trebui să le rateze. Per ansamblu, Complexul oferă suficiente atracții pentru a ocupa o întreagă zi și pentru a rupe rutina plajă-hotel.

Centrul vechi. Constanța are reputația de a fi orașul în care nu te poți rătăci, pentru că majoritatea străzilor se întretaie în unghi drept. Pentru turiști, asta oferă un avantaj suplimentar: poți alege orice traseu în zona veche a orașului fără teama că vei rata vreunul din obiectivele principale. Pe un circuit care pleacă din parcul de lângă primărie către Cazino și înapoi pe o altă stradă, puteți bifa majoritatea obiectivelor de neratat. În plus, puteți admira caracterul unic al Constanței, dat de stilul arhitectural eclectic: Majoritatea imobilelor de patrimoniu îmbină estetic elemente clasice grecești sau romane, cu cele gotice, orientale, sau caracteristice Parisului de secol al XIX-lea.

Muzee. Că tot vorbirăm de obiective pe circuitul Centrului Vechi, cele care nu trebuie să lipsească sunt parcul arheologic, muzeul de etnografie și cel de istorie și arheologie. Acesta din urmă, în particular, este o adevărată comoară, adăpostind exponate unice. Un alt aspect special este acela că, spre deosebire de alte muzee de gen, cel din Constanța nu își ascunde comorile de preț la capătul unui circuit obositor: Imediat în stânga intrării se află tezaurul, unde puteți admira colecția de statui antice, monede, podoabe și reconstituirea unui mormânt antic cu tot cu inventarul său. Preferata mea este colecția de busturi ale împăraților romani – testament al importanței pe care vechiul Tomis a avut-o în imperiul roman.

Sporturi extreme. Dacă vă place să alternați riscul de a vă prăji efectiv la soare cu scurte dar intense momente de adrenalină pură în care să trebuiască să vă țineți bine de costumul de baie, atunci Mamaia are ce oferi. Cele două acvaparcuri din stațiune – unul situat imediat pe marginea bulevardului, iar celălalt pe apele lacului Siutghiol – oferă garanția unei zile de neuitat pe litoral.

Constanța – inima Dobrogei. O cazare la Constanța sau Mamaia oferă prilejul de a descoperi întreaga Dobroge – regiune unică a României: Plimbări pe mare, excursii în Delta Dunării, vizitarea cetăților Adamclisi, Histria, Enisala, sau pur și simplu evadarea din peisajul citadin print-o excursie de o zi la recifii jurasici din Cheile Dobrogei – toate acestea sunt la doar un click distanță, sau doar la o oră de mers cu mașina. Trebuie doar să alegeți – și mai ales să alegeți să rupeți rutina!

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top