COMUNICATE

Şcolile din Constanţa, la mâna găştilor de cartier

Reporterii DEZVĂLUIRI au pătruns nestingheriţi în trei licee constănţene (un film cu camera ascunsă la dezvaluiri TV)

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au verificat, săptămâna trecută, cât de sigure sunt liceele constănţene. După cum se cunoaşte, un incident cu violenţă ce a avut loc într-un liceu bucureştean (un tânăr a fost tăiat cu sabia în clasă, în timpul orei de religie) a pus pe jar autorităţile, care s-au întrecut în declaraţii şi promisiuni despre siguranţa unităţilor de învăţământ din România. Ministrul interimar al Internelor, Dan Nica, a cerut măsuri ferme în şcoli şi licee, afirmând că unii elevi sunt şantajaţi şi agresaţi, iar traficanţii dau copiilor droguri gratis. Ministrul Nica a mai precizat că şcolile reprezintă prioritatea zero a Poliţiei.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ştefan Doru COPOŢ

“În judeţul Constanţa a fost elaborat un plan de măsuri pentru asigurarea unui climat de linişte în unităţile de învăţământ şi în apropierea lor, plan ce a fost pus în aplicare imediat după declaraţia domnului ministru”, a declarat pentru DEZVĂLUIRI purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Radu Croitoru.

Am intrat în trei licee fără ca cineva să ne întrebe de sănătate

Ne-am început periplul prin liceele constănţene, vineri, 16 ianuarie, la ora prânzului, cu Colegiul Naţional de Arte “Regina Maria”. La o oră la care elevii ieşeau de la cursuri, trăgeai cu puşca şi tot nu găseai vreun picior de poliţist sau jandarm. Nici în faţa şcolii, nici în parcul de lângă, nici pe drumurile de acces spre staţiile mijloacelor de transport în comun. Următoarea destinaţie a fost Liceul Auto (nr. 7). Am intrat prin Aleea Pelican, pe o poartă metalică larg deschisă. Am intrat în curte, am trecut printre elevi şi am pătruns în clădirea liceului, fără ca cineva să ne întrebe ce căutăm acolo (nici nu ar fi avut cine, căci la intrare nu era nimeni). Am filmat cu camera ascunsă plimbarea noastră prin şcoală-pe holurile de la fiecare etaj, în clase, la cancelarie. Ne-am intersectat cu elevi, profesori, femei de serviciu fără a fi deranjaţi de cineva.

Pentru directori, situaţia e roz

Am mers apoi în biroul directorului adjunct, Doina Buta, în ochii căreia Liceul Auto oferă siguranţă deplină elevilor. Doina Buta ne-a povestit despre relaţia idilică dintre liceu şi poliţiştii Secţiei 5, care patrulează regulat în zonă (cred că e inutil să precizăm că nu am găsit nici un poliţist în preajma liceului) şi despre cei trei paznici care îi legitimează pe toţi cei care pătrund în curtea liceului (!?). La Grupul Şcolar de Industrie Alimentară, situaţia era trasă la indigo. Am intrat în curte pe poarta principală, dinspre Bulevardul Aurel Vlaicu, apoi în clădirea şcolii. Ne-am plimbat pe culoare, am făcut nestingheriţi fotografii, fără ca vreun angajat să sesizeze prezenţa noastră. Directorul Paul Dragomir era la fel de liniştitit şi sigur pe el ca şi directorul adjunct de la liceul vecin. “Noi avem o bună colaborare cu poliţiştii Secţiei 5. Avem de asemenea trei pazinci angajaţi care îi verifică pe toţi cei care pătrund în incinta liceului”. Dragomir a recunoscut totuşi că paznicii au pauză în fiecare zi de la ora la opt la ora 13 (!) şi că mai sunt unele probleme cu “băieţii de cartier” care mai sar gardul şi merg la fetele din internat. “Liceul nostru este privat”, a ţinut să precizeze încă de la începutul discuţiei, directorul Grupul Şcolar Cooperatist, Carmen Chinţoiu (şcoală situată tot în cartierul CET). Ca şi ceilalţi directori, ne-a asigurat că există pază proprie şi că nicio persoană străină nu poate pătrunde în liceu fără a fi legitimată. Ca şi la celalalte licee, discuţia cu directorul s-a purtat după ce am pătruns nestingheriţi în incintă, ne-am plimbat pe holuri şi prin clase şi am făcut fotografii.

Şeful ISJ ridică din umeri

Pentru inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Marian Sârbu niciun străin nu poate intra în liceele constănţene, fără a fi legitimat: “De câte ori am fost în vizită la şcoli sau licee am fost legitimat. La fiecare instituţie de învăţământ există reguli stricte, elevii poartă semne distinctive, cum ar fi numerele matricole, sunt elevi de serviciu care îi legitimează pe toţi cei care intră în şcoală.” În faţa evidenţelor prezentate de noi, Sârbu ne-a promis că “dacă totuşi există astfel de situaţii” se va “analiza” se vor lua “măsurile care se impun” şi alte vorbe goale de acest fel. Şi pentru că era nevoie şi de un vinovat, şeful ISJ Constanţa s-a plâns de lipsa banilor din sistem, bani fără de care nu se poate asigura o pază eficientă. Eventual Prefectul Dănuţ Culeţu e de vină, căci nu a găsit soluţii pentru rezolvarea problemei, deşi discuţii pe această temă s-au purtat încă din urmă cu doi ani.

Şeful IGPR promite linişte în jurul şcolilor

După declaraţia ministrului, Poliţia Capitalei, împreună cu primarii şi Jandarmeria au hotărât să instituie un comandament de coordonare a acţiunilor, pentru eficienţă maximă. Şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă, a cerut ca echipajele de poliţie să fie prezente în zona intrărilor în unităţile de învăţământ şi să supravegheze permanent traseele de deplasare a elevilor. S-a dispus asigurarea prezenţei active, la vedere, în zona intrării în instituţiile de învăţământ a echipajelor de poliţie, în colaborare cu jandarmi şi poliţişti comunitari, în intervalele orare în care elevii intră şi ies de la cursuri. Conform declaraţiilor şefului IGPR, echipele de ordine trebuie să patruleze zilnic în zona unităţilor de învăţământ, chiar şi în perioadele în care elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii, astfel încât să fie prevenite tâlhăriile şi alte violenţe. Chestorul de poliţie Petre Tobă a dispus şi supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare spre şi dinspre unităţile de învăţământ, prin suplimentarea dispozitivelor de siguranţă publică în zona şcolilor, cu echipaje ale Poliţiei sau ale Jandarmeriei şi Poliţiei Comunitare.

La poliţie, problema e ca şi rezolvată

DEZVĂLUIRI purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Radu Croitoru a declarat ziarului nostru că imediat după declaraţia ministrului, a fost elaborat un plan de măsuri a cărui implementare a şi început. În această situaţie, e nevoie de o analiză şi o evaluare a situaţiei fiecăriei unităţi de învăţământ în parte. Asta pentru că sunt unele şcoli care au contract cu firme private, altele au pază proprie. E nevoie să evaluăm şi gradul de risc de la fiecare şcoală, pentru a putea veni cu măsuri eficiente. Practic, este imposibil să asigurăm la fiecare şcoală să fie prezent permanent un echipaj de poliţie”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top