Ancheta

Școala Tonitza din Constanța își filmează elevii în timp ce se schimbă, pentru că directorul nu vede utilitatea vestiarelor!

Un profesor de muzică de la Şcoala Generală nr. 39 „Nicolae Tonitza“ din Constanţa este acuzat că a furat cel puțin o înregistrare cu elevi ce se schimbau în sala de clasă. Problema a fost semnalată de conducerea unităţii de învăţământ, după ce filmarea a apărut pe o reţea de socializare, chiar pe contul profesorului.

Profesorul de muzică este și călugăr la Catedrala Arhiepiscopală, cu funcția de arhidiacon. Se pare că pentru a intra în posesia înregistrării, călugărul a mințit că a obținut acceptul directorului adjunct să intre în sala serverului, pe motiv că şi-ar fi pierdut stick-ul pe care avea lucrarea de doctorat și era nevoie să caute pe camere.

În locul vestiarelor s-au amenajat: o cameră pentru femeile de serviciu și un depozit de manuale

Am mers pe firul acestei povești și ne-am pus întrebarea cum a fost posibil ca elevii să fie filmați de camerele de supraveghere în timp ce se schimbau. Ne-am întrebat, de asemenea, dacă acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori. 
Am aflat cu surprindere chiar de la directorul școlii, Nicoleta Bercaru, că cele două vestiare au fost transformate în cameră pentru femeile de serviciu, respectiv depozit de manuale, și de atunci elevii se schimbă în clase, sub “ochii” camerelor de supraveghere:

„Noi avem două vestiare. Doar că anul trecut am primit o amendă de la ISU pentru că doamnele… ăăă… femeile de serviciu, aveau de 30 și ceva de ani spațiu în care stăteau ele, cinci femei de serviciu, sub scara elevilor. Ni s-a spus foarte clar că nu aveau voie acolo. Și a trebuit să le creăm femeilor un spațiu, în vestiarul fetelor. Pentru că vestiarul oricum era un spațiu mort. Doar pentru 5 minute, într-o pauză, să ții vestiarul ocupat, mi s-a părut… mă rog. Iar în vestiarul de băieți, la sfârșitul anului școlar am amenajat un depozit de manuale, pentru că noi suntem o scoală mare, am aproximativ 1400 de elevi din clase 0-VIII și nu aveam unde să punem atâtea cărți. M-am gândit că dacă fetițele nu se schimbă la vestiar, nu se vor schimba nici băieții. S-a stabilit un program de comun acord cu domnii profesori să le dea drumul cu cinci minute mai devreme, să se poată schimba. Sistemul de supraveghere video a fost instalat de o firmă specializată și este operat de către angajații școlii. La început stocam informațiile 10 zile, așa era setat, după care au fost tot felul de situații solicitate de părinți și am cerut firmei respective să ne mărească acea perioadă la 30 de zile”.

Cu alte cuvinte, pentru conducerea școlii Nicolae Tonitza din Constanța intimitatea elevilor minori este un moft care nu justifică „blocarea” a două spații din clădire. De aceea, elevii sunt obligați să se dezbrace în săli de clasă monitorizate video.

Ce spune legea despre montarea camerelor de supraveghere

Decizia nr.52/2012, privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, Publicată în M.Of. nr. 389 din 11.06.2012, prevede următoarele:
Art. 5
(1) Supravegherea video poate fi efectuată în locuri și spații deschise sau destinate publicului, inclusiv pe căile publice de acces de pe domeniul public sau privat, în condițiile prevăzute de lege.
(2) Camerele de supraveghere video se montează în locuri vizibile.
(3) Este interzisă utilizarea mijloacelor de supraveghere video ascunse, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.
(4) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de supraveghere video în spații în care se impune asigurarea intimității persoanelor, cum ar fi: cabine de probă, vestiare, cabine de duș, toalete și alte locații similare.
În acest caz, Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a început o anchetă și urmează să audieze persoanele implicate. E posibil ca cercetările să se extindă și asupra reprezentanților școlii care au decis ca elevii să se schimbe în spații monitorizate video.

Directorul școlii este și consilier județean PSD

În vara acestui an Bercaru a provocat o amplă dezbatere după ce a distribuit o postare cu textul „#Insist să mă … pe #Rezist”. După această „gafă de comunicare” Uniunea Salvați România a solicitat Inspectoratului Școlar Județean sancționarea directoarei. Nu se știe ce s-a întâmplat cu această plângere, cert este că Nicoleta Bercaru a declarat ulterior presei că nu ar exista o plângere care o vizează. (Va urma)

Un articol de Viviana ROTARU și

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top