Fără categorie

Salvați patrimoniul cultural de la Bașpunar! Primii pași: satul va avea apă și drum

Satul Fântâna Mare (Bașpunar sau Baș Pînar – în turcă), comuna Independența, județul Constanța, are câteva ingrediente pentru a putea deveni un muzeu viu, în aer liber: este singura localitate în care trăiesc exclusiv musulmani, păstrează case cu arhitectură tradițională, viața socială se desfășoară în jurul geamiei și a unei cișmele minunate, acoperită cu o cupolă ca de moschee, este integrat într-un cadru natural fabulos, cu canarale prăpăstioase în stâncile cărora sunt săpate o sumedenie de grote, locuite încă din paleolitic.

Pentru aceste motive, în urmă cu aproape 10 ani a existat o inițiativă pentru ca acest sat cu puternice amprente orientale să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Din păcate ideea a fost abandonată și oamenii din Bașpunar au continuat să își ducă traiul în micuța lor localitate la granița României (cu Bulgaria), dar și la granița dintre civilizație și ancestral. Spunem asta pentru că satul Fântâna Mare nu are apă curentă și nici un drum de acces decent ce ar putea să facă legătura cu Petroșani-Deleni-Adamclisi, zonă cu potențial turistic.

Dezamăgiți de abandonarea ideii includerii satului lor în patrimoniul UNESCO, localnicii (mulți dintre ei săraci) au început să își repare și să își modernizeze casele cum au putut, fără a mai respecta arhitectura tradițională, cu clădiri joase, cu prispă, acoperite cu olane și împrejmuite de garduri de piatră brută.
Chiar și în aceste condiții, nu este prea târziu pentru un proiect integrat care să conserve tradițiile și specificul zonei, pe care să o includă în circuitul turistic. Poate că aceasta ar fi singura soluție pentru pentru o viață mai bună a oamenilor, pe modelul dezvoltării durabile.
Ideea de a pune în valoare patrimoniul cultural de la Fântâna Mare a avut-o consilierul județean Bogdan Bola. El a vizitat zona împreună cu primarul comunei Independența, Ștefan Marius și a încercat să găsească soluții.
„Un coleg din organizația de tineret a partidului Național Liberal, care este din zonă, mi-a povestit despre particularitățile locului. L-am sunat pe domnul primar, i-am cerut o audiență și am fost cu dânsul la fața locului”, ne-a povestit consilierul județean.

Ideea lui Bola, susținută de Consiliul Județan și RAJA

Bola a inițiat împreună cu primarul un dialog cu operatorul regional de apă, RAJA, pentru a încerca să rezolve principala problemă de la Fântâna Mare, lipsa apei. Reprezentanții Regiei au promis că satele Fântâna Mare și Tufani fac parte din „Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată”, iar procedurile prin care se vor realiza investițiile vor fi demarate pana la începutul acestei toamne.
„Proiectul va fi demarat și publicat în SEAP în termen de trei luni, acest lucru însemnând că în luna octombrie a acestui an intrăm în linie dreaptă pentru rezolvarea acestei probleme. Potrivit specialistilor RAJA, lucrările vor începe în primul trimestru al anului urmator, în condițiile în care nu vor exista contestații la procedurile de achiziționare a serviciilor de proiectare și execuție a rețelei de distribuție a apei potabile. Termenul de execuție în acest proiect regional, propus de către cei de la RAJA, pe fiecare localitate în parte, va fi de maxim 12 luni. Aceasta înseamnă că la începutul anului 2019, cele două sate ale comunei Independența vor avea, pentru prima dată în istoria lor, o rețea de apă potabilă”, a scris Bogdan Bola pe blogul personal.
Pentru cealaltă problemă vitală de care depinde dezvoltarea acestei comunități, drumul dintre Fântâna Mare și Petroșani-Deleni, Bola s-a adresat președintelui Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care l-a asigurat că asfaltarea acestei șosele este în planul de investiții pentru acest an. Totodată, tot prin intermediul Consiliului Județean și cu susținerea primarului și a reprezentantului comunității, se va iniția o discuție cu Consulatul Turciei și Asociația Oamenilor de Afaceri Turci, pentru realizarea unui proiect comun, ce vizează dezvoltarea infrastructurii, promovarea localității și includerea ei în circutiul turistic.
Publicația DEZVĂLUIRI inițiază o campanie de popularizare a acestui sat minunat și a proiectului de dezvoltare durabilă a zonei.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top