Opinii

,,Fântâna lui Lăcustă” va fi inaugurată sâmbătă în comuna Luncavița

,,Fântâna lui Lăcustă” a fost construită în jurul anului 1910 de Ion Lăcustă, stupar din Luncavița, proprietar de cafenea în zona actualului liceu. Construcția a fost ridicată la 7 km distanță de Luncavița, la intrarea în cătunul Cetățuia – Valea Fagilor. Timpul și-a lăsat amprenta peste acest izvor menit să potolească setea localnicilor și a trecătorilor, fântâna ajungând într-o stare avansată de degradare.

Salvarea acestui monument de istorie locală se datorează în cea mai mare parte primarului Ilie Ștefan, cel care a inițiat proiectul local de reparație al vechilor fântâni, cișmele, izvoare și alte obiective din teritoriul administrativ al comunei Luncavița, de construcție al altora noi în zonele de pădure și de baltă, precum și de includere al acestora în circuitul turistic, „ÎNTOARCEREA LA IZVOARE”. ”Proiectul, ajuns la cea de-a IV-a ediție, este un parteneriat între autoritatea locală și echipe de binevoitori care iubesc Comuna Luncavița. Fiecare voluntar va contribui cu o sumă fixă, de 250 Lei, alături de muncă efectivă, după posibilități, la realizarea lucrărilor de proiectare, construcții, sau întreținere. Prin același program au mai fost renovate ,,Fântâna Cetățuia-Burlacu” în 2014, ,,Fântâna lui Balmuş” în 2015 și „Fântâna lui Duduță” în 2016”, declară Ilie Ștefan.
Temele principale ale renovării ,,Fântânii lui Lăcustă” sunt apicultura, privită ca una dintre principalele ocupații ale cetățenilor Comunei Luncavița și teiul, admirat atât de frumos în poeziile și cântecele lui Puiu Spiru, rapsodul născut pe aceste meleaguri. 

Administrația locală a depus toate eforturile ca anul acesta, când se împlinesc șapte ani de la moartea cetățeanului de onoare și fiului comunei, Puiu Spiru, să-i împlinească dorința-testament lăsată în versurile sale de a se odihni în pădurile de tei ale Luncaviței. Astfel, în urmă cu aproximativ o lună, compozitorul melodiei „La Chilia-n port” și a altor nenumărate cântece intrate demult în folclorul dobrogean și național, a revenit acasă, exact când teii au fost floare, găsindu-și de aici înainte somnul de veci la „Fântâna lui Lăcustă”.
Conform primarului Ilie Ștefan: ”vom da edificiului mai multe scopuri: de recreere, de comemorare, de audiții muzicale, de oficieri de căsătorie, etc.” Peste 150 de persoane au contribuit la reabilitarea totală a monumentului, acesta beneficiind acum inclusiv de iluminat fotovoltaic pe timp de noapte.
Toți locuitorii comunei, iubitorii de drumeții și de istorie locală sunt așteptați sâmbătă, 29 iulie, la inaugurarea ,,Fântânii lui Lăcustă”, de la intrarea în satul Cetățuia – Valea Fagilor (DJ 222A Luncavița – Nifon). Cu acest prilej se va oficia și o slujbă de sfințire a locului, Sfinții Apostolii Petru și Pavel fiind aleși ca patroni spirituali.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top