Actualitate

ŞACALII ATACĂ din nou în Deltă! O temă fierbinte pentru noul guvernator

Fosta guvernatoare a Deltei Dunării, Atena Groza, a contrariat pe toată lumea prin indiferenţa pe care a afişat-o faţă de problema şacalilor. În ultimii ani, această specie invazivă s-a înmulţit necontrolat şi a început să extermine alte animale sălbatice din Deltă. Apoi a trecut la cele domestice, pagubele localnicilor crescând de la o zi la alta. Şacalii nu doar omoară animale sălbatice şi domestice, ci distrug şi recoltele localnicilor.

Noaptea au început chiar să intre în sate, iar la Caraorman au dezgropat şi au mâncat cadavre din cimitir. Tocmai de la Caraorman am primit recent câteva fotografii de la un nou atac al şacalilor, care au intrat într-un grajd, după ce au săpat pe sub gard şi au omorât 5 viţei.

Reamintim că vânătoarea şacalilor în Delta Dunării este premisă doar cu aprobarea ARBDD.

Şacalii reprezintă una dintre temele fierbinţi pentru recent instalatul guvernator al Deltei Dunării, Gabriel Teodosie Marinov.

Redăm mai jos câteva declaraţii ale unor localnici din comuna Crişan, pe care le-am luat toamna trecută, cu prilejul realizării video reportajului:

INVADATORII/Pe urmele ȘACALILOR din DELTA DUNĂRII – YouTube

Silviu Rahău, primar comuna Cirșan:

Problema șacalilor în Delta Dunării este foarte gravă, ei intră în curțile oamenilor și le atacă animalele, vițeii au fost mâncați de burtă, de gât, de maxilare. La o fermă din Mila 23, a fost în luna februarie o haită de 6-7 șacali care au ucis 25 de animale. Acestea erau închise în staul, șacalii au forțat intrarea și au făcut prăpăd. La toate reclamațiile făcute, nimeni nu ne-a băgat în seamă. Ne spun că șacalii nu deranjează turiștii. La Caraorman au dezgropat morminte. Aș vrea să vină cineva să stea o noapte cu cortul aici, nu o să reziste!

La o ședință de la Prefectura Tulcea, fostul guvernator ARBDD, domnul Munteanu, ne-a spus că a fost aprobată extragerea prin vânare a unui număr de 300 de exemplare de șacal. Păi 300 de exemplare în toată Delta înseamnă foarte puțin, numai aici (Mila 23) sunt atâția. Nu știu cum s-au făcut evaluările, cum au stabilit dânșii că trebuiesc vânate doar 300 de exemplare. Dar aș dori din ONG-uri, din cei care fac aceste studii, să vină să stea în Deltă cu cortul, o săptămână. Să stea cu noi la cort, ne ocupăm noi de tot ce trebuie, dar numai să vină să stea cu noi la cort. Și să vedem dacă le convine ce aud și ce văd în fiecare noapte.

Dacă în sat găsesc pe vreunul beat să doarmă pe jos sau să i se facă rău, sau vreun copil noaptea, sigur îl atacă”.

Marius Vidinei – crescător de animale:

Mi-au omorât 22 de oi și 27 de miei. Toată balta este plină de șacali. De câte ori am pățit așa ceva nu ne-a băgat nimeni în seamă. Noi facem reclamații dar nu suntem luați în seamă de nicio autoritate. Veniți să vedeți cum ziua în amiaza mare stau la pândă, abia așteaptă ca vaca să plece de lângă vițel și imediat îl atacă. Dacă nu inchid găinile sau vițeii, imediat sunt pe noi. Vin în haite de câte 10 – 15 exemplare și fac prăpăd. Ți-e frică să te dai la ei… Dacă era vânătoarea deschisă, cum era înainte, acum era altă treabă. Se mai regla din numărul lor excesiv de mare. Dacă nu se face ceva, uite tot așa o să ne chinuim, o ne fie frică să ieșim din case”.

Vanea Buhaev – crescător de animale:

Să vedeți cum ne-au rupt vițeii… că la noi dacă se crește în stabulație liberă, vine și atacă. Ei ne spun (ARBDD) să ținem vaca. i unde s-o ținem? În pat? Șacalul atacă inițial vițelul la maxilar, atunci vițelul nu mai poate să se hrănească și să mai sugă la vacă. Rămâne cu o mandibulă ruptă și șacalul așteaptă trei – patru zile ca vițelul să își piardă din puteri și îl mănâncă.

În grădina de pepeni au făcut ravagii. Din luna iulie mi-au mâncat două tone de pepeni. Îi sparge și-ii mînâncă. Mai venim seara, mai punem câinii după ei, dar degeaba. De acuma am abandonat, noapte de noapte nedormiți. Am dat foc la trei cauciucuri de tractor, în speranța că poate se vor teme, dar de unde, ei a doua zi au mâncat pepenii chiar lângă cauciucurile arse.”

Octav Condrat – crescător animale Caraorman:

O vacă, dacă a apucat să fete undeva în câmp, gata, vițelul s-a dus. Îl mănâncă imediat șacalii. Intră și în grajduri, sapă pe sub gard și intră în graj, vaca dacă este mai tânără și nu știe despre ce este vorba, la prima-a doua fătare, șacalul scoate vițelul pe gaura făcut pe sub gard, rupe din el și-l mănâncă. Mie mi-au mâncat anul trecut șase viței. Am găsit și viței cu maxilarul mâncat de șacal și nu am avut ce să-i mai fac… Îl duce la înfometare, ca să slăbească vițelul și atuncea îl mănâncă.

Din cauza șacalului au dispărut în Deltă și enoții, și iepurii… păi aveam iepuri puzderie, au dispărut și ei. Au dispărut căprioarele, fazanii, tot ce exista în pădure. Au mâncat tot.

Vă dați seama că ne distrug satul, mănâncă pepeni, roșii, porumb, tot ce apucă.

Să vedeți seara ce este în sat, nu poti să stai. Urlă de peste tot.

Au apărut în zona asta cam prin 2001- 2002, atunci i-am depistat noi că există, scoteau niște sunete ciudate și ne miram ce anume se aude. Am zis prima dată că e pasăre, apoi ne-am dat seama că e șacal. Au găsit unul într-o copcă, în gheață, într-un canal și pescarul respectiv l-a adus în centru satului ca să vadă toată lumea un șacal. Unul singur, nea Toia, spunea că asta-i șacal și noi nu credeam… De unde să apară șacalul în România, în Delta Dunării? Și uite că s-a adeverit! Noi râdeam de el la început… am zis că <fură curent>.

Păi mergi cu tractorul și te miroase să vadă cine esti, cu cine ești, nu le este frică, stau la 30 de metri de tractor și merg odată cu tactorul. Strigi la ei și nici nu se sinchisesc să fugă…

Acum doi ani au dezgropat morții din cimitir. Cei care erau îngropați mai recent, șacalii i-au simțit și au făcut găuri în morminte. Am fost la Rezervație și domnul guvernator Mușatescu ne-a zis să ne punem paznic la cimitir!

Și atunci la cine să mai apelăm noi? Noi degeaba vorbim, nimeni nu ne bagă în seamă, asta este problema. Când le spui autorităților că șacalul mănâncă pepeni și roșii ei râd de noi. Când extermină animalele mici, mănâncă orice, struguri, fructe, legume, tot la rând. Termină cu pepenii, încep cu strugurii…”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top