Actualitate

RUȘII lipoveni își pun la dispoziție CASELE și PENSIUNILE pentru REFUGIAȚII din UCRAINA!

Rușii lipoveni din satele de pe malul lacului Razelm (județul Tulcea) au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina, oferindu-le cazare, masă și obiecte de strictă necesitate. Gestul are un simbolism aparte, pentru că, în trecutul istoric, comunități de ruși lipoveni și ucraineni (haholi) au fost persecutate deopotrivă de către Imperiul Țarist și astfel au ajuns în Dobrogea.

Deși comunitățile de lipoveni și cele de ucraineni din județul Tulcea nu s-au avut întotdeauna bine de-a lungul istoriei, cele două sate reprezentative ale rușilor lipoveni, Sarichioi și Jurilovca, sunt foarte implicate în aceste zile în găzduirea ucrainenilor fugiți din calea războiului.

La Sarichioi, administrația locală, Comunitatea Rușilor Lipoveni și administratorii de pensiuni au creat un parteneriat ad-hoc, care funcționează în felul următor: Refugiații merg întâi la pensiunea Casa Filip, unde sunt triați și repartizați la celelalate spații de cazare. Cei mai mulți dintre ei servesc masa zilnic tot la Casa Filip, care primește alimente și obiecte de strictă necesitate duse de localnici la sediul Comunității.

„Sediul Comunității noastre a fost deschis non-stop, fiecare cetățean a putut să vină oricând și să lase ce a dorit. S-au strâns alimente, haine, pături, pilote, perne, care au plecat deja cu un microbuz școlar plin, la Crucea Roșie Tulcea. Și continuăm să strângem. S-au adunat și bani, cu care cumpăram cele necesare pentru refugiații ce sunt cazați în pensiunile din Sarichioi, iar restul de bani îi trimitem în cont la Crucea Roșie. Astăzi (3 martie-n.red), la ora 18, așteptăm un grup de refugiați pe care îi vom caza la sediul Comunității. Avem aici două camere, plus încă o sală în care am dus șase paturi”, ne-a declarat Pimon Bejenaru, administratorul Comunității Rușilor Lipoveni din Sarichioi.

Administratorul pensiunii Rustic, Petre Andrei, ne-a relatat că de pe 1 martie a primit 17 persoane, mame cu copii, majoritatea din Odessa și Ismail și așteaptă în continuare alți refugiați. Alte pensiuni din Jurilovca ce au acceptat să primească ucraineni sunt Poarta Apelor și Casa Beluga.

Colaborare între Primărie și bisericile de toate confesiunile

Comunitatea din Jurilovca s-a mobilizat pentru susținerea refugiaților din Ucraina, la inițiativa administrației locale. Foarte mulți localnici și-au pus la dispoziție case și structuri de cazare în sprijinul ucrainenilor. Prima familie, o mamă cu un copil, a ajuns deja într-o gospodărie din Jurilovca și urmează să sosească și alte familii.

De asemenea, s-au organizat puncte de colectare pentru produse alimentare neperisabile, haine, jucării, pături şi pilote, produse de igienă. Pachetele vor fi distribuite către centrele special amenajate şi structurile de cazare din judeţul Tulcea, pentru refugiaţii din Ucraina, prin intermediul Prefecturii Tulcea, ISU Tulcea şi Crucea Roşie.

Strângerea de ajutoare este coordonată de preoții parohi din cele trei biserici și pastorul bisericii adventiste (Parohia Ortodoxă de Rit vechi Jurilovca, Parohia Ortodoxă Sălcioara, Parohia Ortodoxă Vișina, Biserica Adventistă Sălcioara).

Foto FB: Lipovenesc-Marian Sterea

O parte din cadrele didactice și părinți s-au oferit voluntari pentru a ajuta la selectarea și distribuirea ajutoarelor la Isaccea, la apelul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.

De asemenea, 10 voluntari activi din Jurilovca merg zilnic la Tulcea să ajute la trierea și încărcarea transporturilor care pleacă spre Isaccea și de acolo la Ismail și Odessa, în cadrul campaniei umanitare ACoR care se derulează la nivel județean.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top