Actualitate

România ar putea să DEA în JUDECATĂ AUSTRIA, în chestiunea SCHENGEN. Care este precedentul câștigat de România tot în fața Austriei

Discuţiile privind aderarea României la Schengen s-au înmulţit în ultima perioadă, în contextul apropierii zilei de 8 decembrie. Pe această dată, Consiliul JAI ar urma să ia o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen.

Pe ultima sută de metri, politicienii români au reușit să convingă Olanda să susțină admiterea României, dar poziția Austriei a rămas deocamdată inflexibilă. În acest context, un politician român consideră că în cazul în care Austria și-ar menține poziția, România ar trebui să acționeze acest stat în judecată la Curtea Europeană.

Eugen Tomac, președinte al PMP, spune că demersul statului român ar fi perfect normal, pentru că nu există motive obiective pentru a justifica refuzul. Tomac amintește că există și un precedent în care România a câștigat un astfel de proces, tot împotriva Austriei.

Tomac: Nu există motive obiective

Singura țară care se opune este Austria, aici Guvernul, prin Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner, tot susțin, în mod absolut incorect, că nu trebuie să fim acceptați în Schengen. Poziția Austriei este discriminatorie și sperăm că Viena își va revizui, în data de 8 decembrie, decizia și nu ne va bloca.

În primul rând, abordarea precum că o țara intrată recent în Uniunea Europeană, cu referire la Croația, este mult mai bine pregătită tehnic decât România, arată că decizia politică are la bază alt raționament decât cel ce ține de criterii obiective privind gestionarea frontierei”, a declarat Tomac.

Precedentul alocațiilor pentru copii

Președintele PMP amintește că tot Austria a adoptat în urmă cu 4 ani o decizie prin care cetățenii români au fost discriminați, prin refuzul autorităților de a acorda copiilor români alocații indexate conform prevederilor legislației europene, mai precis conform contribuțiilor părinților care își desfășurau activitatea pe teritoriul Austriei. Astfel, copiii români primeau valoarea alocației din țara de naștere, și nu cea prevăzută în Austria:

Această măsură discriminatorie am adus-o la cunoștința Comisiei Europene în martie 2020. Comisia Europeană a trimis Guvernul Austriei în fata Curții de Justiție a UE în mai 2020. https://www.europarl.europa.eu/…/E-9-2019-003939_EN.html

Pe 16 Iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocațiile copiilor proveniți din România și alte state est europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulație a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copiii afectați de măsura privind tăierea indemnizație de copil. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/…

Ce putem face dacă Austria ne blochează accesul în Schengen?

În cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spațiul Schenghen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE – pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane.

Nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spațiul Schengen. În caz de blocaj, răspunsul nostru trebuie să fie pregătit imediat.

Eu sigur voi cere Comisiei Europene să apere dreptul european și Regulamentul Schengen în fața unor excese politice, fie ele și din partea Austriei. România merită în Schengen!”, a concluzionat Tomac.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top