Exclusiv

Rockul cucerește Capidava, misterioasa cetate a regelui get Dapyx

Denumirea localității Capidava provine de la un toponim getic, care, potrivit lui W. Tomaschek – autorul lucrării Die alten Thraker, s-ar traduce prin „așezarea de la cotitură” – adică tocmai cotul pe care îl face fluviul Dunărea între satele Dunărea și localitatea Topalu. Vasile Pârvan este arheologul și istoricul român care identifică pentru prima oară Capidava drept reşedinţă a regelui get Dapyx, Pârvan considerând că aceasta ar fi avut ca areal probabil zona cuprinsă între localităţile Capidava, Carsium şi Ulmetum.
Dapyx a fost unul dintre cei mai importanți regi geți din zona Dobrogei în prima perioadă a secolului I Î.H.. Despre el și alți doi regi care au domnit concomitent în zona Dobrogei (Roles și Zyraxes) se știe că au purtat numeroase războaie cu armatele imperiului roman. Dobrogea acelor vremuri era caracterizată de o perioadă extrem de zbuciumată de războaie, deoarece aici se întâlneau trei mari civilizații: cea romană, cea elenă și cea getică.

Dio Cassius, în „Istorii Romane“ îl identifică pe regele Dapyx ca fiind în legătură directă cu campaniile generalului roman Marcus Licinus Crassus la Dunărea de Jos (numeroase lupte între armatele lui Dapyx și cele ale lui Marcus Licinius Crassus) şi trasează limitele regatului acestuia acestuia undeva în partea centrală a Scythiei Minor, mai precis în perimetrul cuprins între cetățile Capidava, Carsium, Ulmetum și Histria.
Sursele literare antice ni-l prezintă pe Dapyx în conflict cu Roles, un alt conducător get local, al cărui regat ocupa întreg sudul Dobrogei, cuprins între cetățile Durostorum-Abritus-Axiopolis. Atacul declanșat în anul 28 î.Hr. asupra lui Roles, aliat al Romei (acesta purtând titlul de „prieten și aliat al poporului roman”) va conduce la intervenția dură, în cursul aceluiași an, a lui Marcus Licinius Crassus. Dapyx va fi asediat în chiar fortăreața sa, care sfârșește prin a fi cucerită de generalul roman (care a reușit acest lucru după ce un grup de mercenari greci și câțiva localnici vorbitori de limbă greacă din trupele lui Dapix l-au trădat pe acesta din urmă). Sfârșitul lui Dapyx a fost unul tragic, deoarece, asemenea lui Decebal mai târziu, el alege calea sinuciderii, fiind urmat de toți ceilalți comandanți geți ai săi.

După mai mult de 2000 de ani, Capidava renaște

Astăzi Capidava este un mic sat dunărean, aparținând comunei Topalu. În lipsa unor evenimente care să atragă turiști și a unor strategii eficiente de promovare, prezența măreței cetății nu a ajutat încă dezvoltării zonei.
În această vară însă, umbra regelui Dapyx se va întoarce la origini și tinde să influențeze viitorul acestei așezări uitate de timp.
Pletoși și bărboși, precum vechii geți ai lui Dapyx, mii de rockeri vor lua cu asalt, spre o simbolică recucerire, cetatea Capidava. În perioada 21-22 iulie a.c., grație eforturilor depuse de Asociația Rock ’89, publicația Dezvăluiri.ro și Primăria comunei Topalu, la baza cetății Capidava, chiar pe platoul aflat pe malul Dunării, se va desfașura un eveniment specific denumit Capidava Rock Fest. Sunt așteptați iubitori ai muzicii rock din toată țara dar și de peste hotare, trupele care își vor susține concertele în cele două zile de festival, fiind consacrate în România și Bulgaria.
Prima zi a evenimentului, 21 iulie, va debuta la ora 12.00 cu deschiderea oficială, urmată de diferite activități de divertisment, concursuri tematice. Între orele 15.00 și 17.00, sub titulatura de “Open Stage”, vor concerta formații tinere, dornice să cânte și să se promoveze în cadrul unui astfel de festival.
De la ora 18.00, vor urca pe scenă trupe rock consacrate din România și Bulgaria.

Prima zi, 21 iulie, vor evolua trupele: la ora 18.00- Yuvigi, la ora 20.00-Vespera, la ora 22.00- Bucovina, la ora 00.00- Velian

A doua zi, 22 iulie, vor evolua trupele: la ora 18.00 -For the wicked, la ora 20.00- Drive your life, la ora 22.00- Gothic și la ora 00.00- 00- Odd Crew

Evenimentul se va desfășura pe circa 6000 mp și va avea zone destinate activităților comerciale cu produse alimentare tradiționale, zone destinate artiștilor locali, expoziții cu vânzare, o zonă de parcare și zonă de campare.
Între spectacole, cei interesați vor putea vizita Muzeul de Artă din Topalu, Cetatea Capidava, Cetatea Axiopolis, Cetatea Carsium, Muzeul de Arheologie Capidava şi Reciful de minerale „Stânca Topalu”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top