Opinii

Platformă de depozitare și gestionare a gunoiului de grajd la Luncavița

Dacă în urmă cu o lună, locuitorii comunei tulcene Luncavița erau invitați de către administrația locală la o consultare publică privind oportunitatea depunerii și implementării unui proiect privind construirea unei platforme de depozitare și gestionare a gunoiului de grajd, acum acest proiect este la un pas de concretizare. Zilele acestea, reprezentanții comunei au depus la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor toată documentația necesară accesării de fonduri pentru construirea platformei.

”Proiectul era necesar pentru comunitatea noastră deoarece de cele mai multe ori deșeurile nu sunt selectate, fiind amestecate (cele animale cu cele menajere). Am făcut o consultare publică la care au participat peste 300 de crescători de animale care și-au dat acordul pentru construirea acestei platforme. Oamenii au înțeles importanța proiectului”, a declarat Ilie Ștefan, primarul comunei Luncavița.
Finanțarea este oferită comunităților având un număr semnificativ de animale, pentru construirea unor platforme comunale de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi pentru furnizarea de echipamente pentru manipularea acestuia.
O platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd este o construcție relativ simplă având o podea pătrată sau dreptunghiulară din beton, înconjurată pe trei laturi de ziduri înalte de beton de aproximativ 2 metri. Platforma este utilizată pentru depozitarea temporară în condiții tehnologice şi ecologice bune a gunoiului de grajd solid şi semisolid amestecat sau nu cu alte materii organice. Pe lângă rolul de depozitare platforma este, de asemenea, utilizată şi pentru amestecarea şi compostarea deșeurilor, transformându-le într-un produs mai omogen, stabil, care poate fi valorificat.
Funcționarea unei platforme de depozitare a gunoiului de grajd este asigurată prin executarea mai multor operații: colectarea gunoiului de grajd din gospodării şi ferme / livrarea (transportul) la platforma de depozitare a gunoiului de grajd construită la nivelul comunității; descărcarea gunoiului de grajd la platforma de depozitare a gunoiului de grajd construită la nivelul comunității; manipularea gunoiului de grajd la platforma de depozitare a gunoiului de grajd; gestionarea gunoiului de grajd pentru a stimula descompunerea şi producerea compostului; împrăștierea pe teren a materialului compostat; manipularea şi împrăștierea pe teren a efluentului.
În ceea ce privește platformele de depozitare a gunoiului de grajd construite la nivelul comunității, acestea sunt concepute pentru a depozita gunoiul de grajd colectat din gospodăriile şi fermele mici şi mijlocii destinat compostării şi împrăștierii pe terenul fermelor ca îngrășământ organic. Platforma va avea o podea impermeabilă din beton, ziduri înalte pe trei laturi, conducte de evacuare şi un rezervor de depozitare pentru colectarea apei de ploaie şi a efluenților rezultați din gunoiul de grajd. Cel puțin două piezometre vor fi instalate la platforma comunală de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd pentru a permite Administrației Naționale Apele Române (ANAR) să monitorizeze periodic calitatea apei subterane. Pentru a putea funcționa, o platformă are nevoie de un anumit set de echipamente pentru manipularea gunoiului de grajd (încărcare, descărcare, transport, pompare şi împrăștiere pe teren). În cazul în care tehnicile de compostare sunt utilizate în mod corect, va rezulta un compost de o bună calitate care va putea fi valorificat din punct de vedere comercial. Setul de echipamente necesare pentru a efectua aceste operațiuni cuprinde încărcător, tractor, cisternă, remorcă, mașină de împrăștiat gunoi de grajd, etc.
”Platforma va fi construită la o distanță de 1 km față de ce mai apropiată casă pentru a evita orice neplăcere privind mirosul. Valoare proiectului ce trebuie implementat cel puțin 10 ani este de 500.000 de euro, iar termenul de finalizare este de 12 luni”, a concluzionat primarul Ilie Ștefan.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top