Actualitate

Revelionul pe vechi în cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din România-VIDEO

Primarul Vitali Finoghen a fost gazda unui grup de jurnalişti care au participat la Revelionul pe rit vechi la pensiunea La Cupric din Sarichioi.

Evenimentul a făcut parte dintr-o excursie de documentare organizată de Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, cu scopul de a promova atracţiile turistice din zona continentală a Deltei Dunării (localităţi de pe malul Lacului Razelm), în perioda sărbătorilor de iarnă.

Preşedintele asociaţiei, Cătălin Ţibuleac, consideră că turiştii care vin iarna în aceste locuri se pot bucura de experienţe inedite precum: participarea la tradiţiile ruşilor lipoveni legate de Crăciun şi Revelion, vizitarea unor situri arheologice precum cetăţile Enisala şi Argamum, pescuit la copcă, patinaj pe canalele sau lacurile îngheţate şi gastronomia locală.

Revelionul pe vechi în cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din România

Ruşii lipoveni din Sarichioi sărbătoresc Revelionul după vechiul calendar, cu cântece şi dansuri tradiţionale.https://www.dezvaluiri.ro/revelionul-pe-vechi-in-cea-mai-mare-comunitate-de-rusi-lipoveni-din-romania/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Miercuri, 16 ianuarie 2019

Oferta turistică din timpul iernii este deocamdată ceva mai mică, dar funcţionează în timpul sărbătorilor. De Crăciunul pe rit vechi şi de Anul Nou pe rit vechi o să găsiţi turişti în toate pensiunile, pentru că le plac aceste sărbători pe rit vechi. Îi atragem pe turişti cu obiceiurile noastre, cu tradiţiile religioase, care se păstrează în România doar în această zonă. Salut iniţiativa Asociaţiei de Management de a promova această zonă şi sper ca în 2019 să atingem rezultate şi mai bune. Vă doresc tuturor un An Nou cu bucurii, La mulţi ani!”, a spus primarul Finoghen.

Petrecerea de Revelion a fost acompaniată muzical de interpretul de muzică rusească Bejenaru Pima (care lucrează în cadrul Primăriei Sarichioi ca referent cultural), care i-a făcut pe participanţi să încingă dansuri tradiţionale.

La eveniment au participat, la invitaţia primarului, deputatul minorităţii ruşilor lipoveni din Parlamentul României, Andrian Ampleev, deputatul PNL George Şişcu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Petre Badea.

După opinia mea, asociaţia aceasta este extrem de utilă pentru creionarea unei viziuni unitare privind dezvoltarea integrată a turismului în Deltă și cred prin promovarea tradiţiilor ruşilor lipoveni, dar nu numai, ci ale comunităţilor de rit vechi în general, oferta turistică se poate extinde calendaristic.

La perioada propice turismului deltaic (maioctombrie) se poate adăuga o lună de iarnă, începând cu Crăciunul pe nou şi până la Boboteaza pe rit vechi.

Acest lucru ar fi benefic pentru toți cei cu afaceri în turism dar și pentru promovarea zonei, bazându-se pe multiculturalitatea regiunii în care trăim.

Aş vrea să ştiţi că rușii lipoveni sunt oameni primitori, aplecaţi către muncă, harnici, gospodari, oameni cu un profund simţ religios. Noi existăm pe aceste meleaguri dăruite de Dumnezeu, deosebite, datorită plecării în pribegie a străbunilor noştri, care au fost persecutaţi pe motive religioase în Rusia ţaristă”, a declarat pentru Dezvăluiri deputatul ruşilor lipoveni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top