Guvernului nu-i pasă de protejarea vestigiilor arheologice din Hunedoara
Senatorul Iulian Urban a semnalat pe 16 iunie a.c. câteva aspecte cel puţin penibile referitoare la prestaţia lui Dan Nicolae, director în Ministerul Culturii. Discursul şi atitudinea acestuia s-au remarcat negativ cu ocazia unei întâlniri dintre oficialii ministerului în cadrul Comisiei Juridice din Senat. Dezbaterea a avut ca subiect un proiect de lege (L202 din 2009) iniţiat şi promovat de un grup de senatori şi deputaţi democrat-liberali. Subiectul proiectului era legat de protejarea cetăţilor dacice din Hunedoara. Mai pe larg, propunerea avea ca obiect de reglementare constituirea Rezervaţiei arheologice Cetăţile dacice, din munţii Orăştie, “ca zonă de importanţă naţională şi internaţională cu patrimonial arheologic, naturalist şi etnografic”. De asemenea, ar fi trebuit reglementată înfiinţarea Administraţiei Rezervaţiei ca instituţie publică, cu personalitate juridică, cu sediul în municipiul Orăştie, în subordinea Ministerului Culturii şi Cultelor şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Despre acest lucru, Guvernul a declarat că e “inoportună propunerea de constituire a Administraţiei Rezervaţiei, instituţie publică cu personalitate juridică”, în subordinea Ministerele Culturii şi Agriculturii, deoarece aceasta ar însemna înfiinţarea unei noi instituţii publice şi alocarea unor fonduri suplimentare de la bugetul de stat.
Discuţia a pornit tocmai de la faptul că Guvernul României a adoptat această atitudine negativă vizavi de iniţiativa ocrotirii acelor cetăţi, iar reprezentanţilor Ministerului Culturii li s-au cerut explicaţii cu privire la motivele care i-au determinat pe aceştia să respingă propunerea legislativă.
Un articol de Andreea PAVEL
Iniţiatorii propunerii legislative sunt pedeliştii Dorin Păran (senator), Viorel Arion (deputat) şi Gheorghe Firczak, deputat UCRR (minorităţi).
Dan Nicolae, director în Ministerul Culturii: Avem lege, da’ cine s-o aplice?
Senatorul PD-L, Iulian Urban, şi-a exprimat punctul de vedere pe marginea acestui subiect pe site-ul său: “Am rămas interzişi când am auzit de la reprezentantul Ministerului Culturii, că nu se poate accepta iniţiativa legislativă a colegilor noştri întrucât, conform opiniei distinsului domn (Dan Nicolae, angajat în Ministerul Culturii, n.red.) avem o lege în acest sens, doar că nu are cine să o pună în aplicare”.
Altfel spus, dincolo de explicaţiile scrise ale Guvernului, conform cărora nu se găsesc bani pentru aşa ceva, ori că viitoarea instituţie nu poate aparţine de două ministere în acelaşi timp, problema e cu totul alta. Conform declaraţiei lui Dan Nicolae, reprodusă de senator, Ministerul Culturii recunoaşte că există o lege în acest sens, dar nu există competenţele necesare pentru ca aceasta să se materializeze în proiecte concrete.
Cetăţile dacice, în pericol din cauza indolenţei oficialilor din Cultură
În timpul discuţiei, reprezentantul Ministerului Culturii a mai făcut o gafă, poate mai mare decât nonşalanţa cu care a recunoscut că legi există, dar nu are cine să le pună în aplicare. Cu seninătate, acesta a specificat faptul că angajaţii din minister habar n-au în subordinea cărei autorităţi se află cetăţile dacice.
Iulian Urban a mai scris pe blog că omul „a recunoscut şi că în aria cetăţilor se cultivă porumb sau sunt localnici care aruncă gunoaiele, ori chiar le distrug sustrăgând pietre pe care le folosesc în interes propriu în gospodării”.
Iată de ce, în această situaţie culmea ironiei este tocmai faptul că un astfel de proiect al cărui prim efect ar fi tocmai excluderea unor astfel de situaţii şi protejarea vestigiilor dacice. Colac peste pupăză, nici nu ştim cine este proprietarul siturilor arheologice. Senatorul Urban mai spune că cei prezenţi la întâlnire abia au reuşit să-şi stăpânească pornirile pentru a nu-l da afară pe directorul Dan Nicolae, după inepţiile declarate de acesta în cadrul întâlnirii. Dezbaterea a fost amânată cu concluzia că “avem nevoie la acest minister de mai mulţi buni administratori, decât de poeţi sau alţi visători”.