Litoralul românesc

Rectificările bugetare pun pe jar primarii comunelor

Banii sunt împărţiţi pe criterii politice: declaraţii incendiare ale edililor din Constanţa

Rectificările bugetare din lunile martie şi mai ale anului 2009 au stârnit serioase controverse în rândul primarilor din judeţul Constanţa. PNL-iştii se plâng că au de suferit din cauza faptului că se află în opoziţie, democrat-liberalii susţin că n-au primit bani nici în timpul fostei guvernări şi cu atât mai puţin acum, iar primarii PSD sunt supăraţi că banii nu sunt distribuiţi corect, după necesităţi. Una peste alta, fie că este vorba de criza economică, fie că avem de-a face cu jocurile politice şi interesele de partid, cert este că situaţia în teritoriu nu este deloc roză şi cei care au de suferit sunt localnicii.

Un articol de Andreea PAVEL

Indirect suferă şi primarii, în spatele cărora este aruncată întreaga responsabilitate. Vorba aia, electoratul din mediul rural nu este interesat câtuşi de puţin de cine şi cui împarte norocul şi banii. La ţară, politica este la modă doar în romanele lui Marin Preda, drept pentru care, locuitorii comunelor din Constanţa ştiu un singur lucru: că primarul pe care l-au ales ca fiind gospodarul cel mai de seamă al colectivităţii este acum de vină că în sat nu mai există lumină pe străzi, că uliţele nu sunt asfaltate, că viiturile le distrug casele, că şcolile n-au lemne pentru la iarnă, ori că anul acesta nu s-au distrat la petrecerea zilei comunei. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au făcut un tur al comunelor din judeţ pentru a afla direct de la primari, realitatea situaţiei în care se află mediul rural, aşa cum poate nu este cunoscută de publicul larg. Astfel, vă redăm în rândurile ce urmează declaraţiile, din cele mai diverse, ale câtorva reprezentanţi ai administraţiilor locale din Constanţa, referitoare la banii puţini sau mulţi, primiţi în urma rectificărilor bugetare din lunile martie (Ministerul de Finanţe) şi mai (Guvern).

Cristea Gâscan, primar Independenţa (PSD): ”Nu este corectă distribuirea banilor după criteriul numărului de locuitori”

Satele aflate în administraţie: Independenţa, Movila-Verde, Olteni, Tufani, Fântâna Mare.
Suprafaţa: 18000 ha
Populaţie: 3191 locuitori

”Nu e posibil ca banii primiţi la rectificări să fie împărţiţi după criteriul numărului de locuitori. Această strategie nu este una corectă, dat fiind faptul că există localităţi în mediul rural care au în administraţie doar un sat, sau nici unul, dar au o  populaţie de două-trei ori mai mare şi care, pornind de la acest criteriu, primesc de două-trei ori mai mulţi bani. Eu primesc, să zicem, un miliard, iar comuna X primeşte 2-3 miliarde. Eu din banii aceştia trebuie să asigur iluminatul public pentru o suprafaţă de cinci ori mai mare, să cumpăr lemne pentru cinci şcoli şi cinci grădiniţe, am cinci biserici în îngrijire, cinci dispensare şi aşa mai departe. Şi de trei ori mai puţini bani decât o localitate care are o singură grădiniţă, o singură şcoală, un singur dispensar şi un singur cămin cultural. Şi de trei ori mai mulţi bani. Se poate aşa ceva?”, ne-a declarat primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan.

Ioan Herdean, primar Istria (PNL): ”Când noi primeam şi ceilalţi nu, era corect? Nici acum nu-i corect, dar aşa-i politica!”

Satele aflate în administraţie: Istria, Nuntaşi
Suprafaţa: 17063 ha
Populaţie: 2630 locuitori

”Acum n-am primit nici un ban. De fapt, nici nu ştiam că s-au dat bani. Ceea ce ştiam este că au ieşit pe minus. Dar asta e. Când noi primeam şi alţii nu primeau nu era corect. Nici acum nu e corect, dar asta e politica, n-avem ce să facem. Normal ar fi fost, ca indiferent de partidele care se află la guvernare, fiecare primar, indiferent de culoarea politică, să primească bani, în funcţie de necesităţi. Au fost ani când am primit bani buni şi comuna s-a dezvoltat, dar iată că roata se întoarce, asta e. Normal că aş fi vrut să primesc şi eu bani, mai ales pe sărăcia asta”, a declarat dând dovadă de maximă sinceritate şi un fair-play nemaiîntâlnit, Ioan Herdean, edilul comunei Istria.


Mihalache Neamţu, primar Rasova (PD-L): ”Dacă nu vom primi bani, mergem în opoziţie! La Constanţa nu merge alianţa PD-L – PSD”

Satele aflate în administraţie: Rasova, Cochirleni
Suprafaţa: 10853 ha
Populaţie: 4175 locuitori

”N-am primit nici un ban! E fals ce se spune că reprezentanţii partidelor aflate la guvernare o duc bine şi primesc bani. Doar primăriile PSD au primit bani, restul nimic. Noi n-am primit nici un leu, iar dacă Consiliul Judeţean Constanţa o să-şi mai facă mult jocul, o să mergem în opoziţie, pentru că la Constanţa, din câte se pare, nu merge alianţa de guvernare. Primăriile PSD primesc câte 3-4-5 miliarde, iar noi nimic. De cinci ani, primarii PD-L sunt persecutaţi, pentru că nici atunci când a guvernat PNL-ul n-am văzut nici un ban. Şi totuşi încercăm să ne descurcăm cum putem, pentru că locuitorii nu sunt datori să îndure lipsurile”, ne-a declarat Mihalache Neamţu, şeful administraţiei locale din comuna Rasova.

Vasile Neicu, primar Pantelimon (PSD): ”Când am avut nevoie şi am cerut, mi-au dat. Acum n-am primit şi nu protestez”

Satele aflate în administraţie: Pantelimonu de Sus, Pantelimonu de Jos, Runcu, Nistoreşti, Călugăreni
Suprafaţa: 12244 ha
Populaţie: 1917 locuitori

”Nu am primit bani, dar nu mă pot plânge. Indiferent ce partid ar fi fost la Consiliul Judeţean Constanţa, n-aş fi făcut gălăgie, n-aş fi protestat. Pentru că de fiecare dată când am avut nevoie de bani pentru proiecte sau investiţii, am cerut şi mi s-a dat. Mult, puţin dar am primit. Acum, că situaţia economică este de aşa natură nu putem avea aceleaşi pretenţii ca atunci când era bine. Eu nu cer decât dacă am nevoie. Şi voi avea peste ceva timp, pentru o investiţie în derulare. Probabil voi primi, nu ştiu. Cert e că nu mă plâng, pentru că ştiu că sunt primari care n-au bani nici de salarii”, ne-a declarat primarul comunei Pantelimon, Vasile Neicu.

Ion Adam, primar Comana (PNL): ”Ne-au dat şi nouă ceva, dar cei care au culoarea politică potrivită au primit mai mult decât trebuia”

Satele aflate în administraţie: Comana, Tătaru, Pelinu
Suprafaţa: 8118 ha
Populaţie: 1860 locuitori

”Am primit şi noi nişte bănuţi la rectificări, dar dacă vă uitaţi pe lista cu primarii care au primit bani, veţi constata că cei avantajaţi, care au primit sume mari sunt social-democraţii şi democrat-liberalii, în nici un caz liberalii. Pe noi ne taie de la mână pentru că se merge pe principiul că noi am primit bani cât a fost PNL-ul la guvernare. Dar iată că în timpul Guvernului Tăriceanu, primarul din Comana era PSD şi n-a primit. Acum, în timpul guvernării PD-L – PSD, primarul este PNL şi Comana iar nu primeşte decât resturi. Deci, oricum ai privi lucrurile, comuna şi locuitorii au avut foarte mult de suferit în ultimii cinci ani, pentru că a avut culoarea nepotrivită în momentul nepotrivit. De ce să sufere localnicii din cauza intereselor de partid?”, ne-a declarat primarul comunei Comana, Ion Adam.

Mugur Mitrana, primar 23 August (PD-L): ”Am renunţat la tradiţia sărbătorii zilei comunei, ca să am bani de lemne, pentru şcoli, şi iluminat public”

Sate aflate în administraţie: 23 August, Moşneni, Dulceşti
Suprafaţa: 7494 ha
Populaţie: 5289 locuitori

”Sunt în aceeaşi situaţie ca mulţi alţi primari PD-L. Nu am primit nici un ban. Şi totuşi încerc să supravieţuiesc cum pot şi să găsesc în permanenţă noi surse de finanţare, pentru ca nici un locuitor, şi mai ales oamenii care şi-au pus încrederea şi speranţele în mine, să resimtă pe cât se poate mai puţin efectele crizei şi implicit lipsa banilor. Una dintre măsuri, pentru a economisi bani, a fost să renunţ la o tradiţie a comunei, adică sărbătorirea zilei localităţii. Asta e, n-am avut de ales. Le-am explicat oamenilor că e mai bine să renunţăm la două zile de petrecere şi în schimb să avem bani pentru asigurarea necesarului de lemne în şcoli şi grădiniţe, în această iarnă, şi să putem achita facturile la iluminatul public. Am tot făcut demersuri, scrisori oficiale, sesizări, nimic. Nimeni nu vrea să ne audă şi pare că nimănui de sus nu-i pasă de noi”, a declarat Mugur Mitrana, primarul comunei 23 August.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top