Portul Constanţa

RBS, implicată în finanţarea organizaţiei teroriste Hamas

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Familiile victimelor atacurilor teroriste acuză RBS

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas 

Săptămâna trecută ziarul Dezvăluiri a publicat o investigaţie cu privire la evenimentele mai puţin cunoscute din istoria recentă a Royal Bank of Scotland. Demarată iniţial în scopul de a atrage atenţia publicului cu privire la faptul că s-a lansat în România exact în perioada în care era salvată de la faliment de guvernul britanic, ancheta a descoperit numeroase alte scandaluri în care RBS şi subsidiarele sale au fost implicate. Deşi o simplă căutare pe internet poate convinge pe oricine că istoria RBS a ultimilor 10 ani este o istorie a acuzaţiilor de fraudă şi a proceselor, opinia publică din România este asaltată de propaganda mincinoasă a “poveştilor de succes ale celor peste 40 de milioane de clienţi”. Publicaţia noastră îşi propune să contribuie la lansarea unei dezbateri publice care să ridice nivelul de informare al consumatorilor şi să prevină în acest mod producerea unor scandaluri similare în România. În ediţia de astăzi prezentăm afacerea NatWest, în care National Westminster Bank, subsidiara Royal Bank of Scotland, a fost acuzată de implicare în finanţarea organizaţiei teroriste Hamas.

Un articol de Sebastian RĂDULESCU

Plângerea împotriva RBS, admisă de justiţia americană

Descărcaţi documentul original (PDF, 51 pagini, limba engleză)

Reclamanţii, cetăţeni ai Statelor Unite, supravieţuitori şi moştenitori ai cetăţenilor Statelor Unite care au fost victime ale atacurilor teroriste din Israel, deschid această acţiune împotriva acuzatului, National Westminster Bank, PLC (‘NatWest’) susţinând că acesta este răspunzător din punct de vedere civil pentru daunele plătibile lor conform 18 U.S.C. 2333(a) deoarece: (1) a ajutat şi a instigat la omor, tentativă de omor şi rănirea gravă a unor cetăţeni americani domiciliaţi în afara Statelor Unite, prin încălcarea 18 U.S.C. 2332; (2) cu bună ştiinţă a furnizat sprijin material sau resurse unei organizaţii teroriste străine prin încălcarea 18 U.S.C. 2339B; (3) în mod ilegal şi voluntar a furnizat sau colectat fonduri cunoscând faptul că aceste fonduri vor fi folosite în scopuri teroriste, prin încălcarea 18 U.S.C. 2339C.

plangerea impotriva RBS

plangerea impotriva RBS

Plângerea celor 15 familii (ale victimelor atentatelor Hamas din perioada martie 2002 – august 2003), din care am reprodus un fragment şi pe care o puteţi citi în întregime în publicaţia noastră, a fost depusă în ianuarie 2006 la o instanţă federală americană din Brooklyn. Conform cotidianului britanic The Guardian, judecătorul districtual Charles Sifton a respins contestaţia Royal Bank of Scotland în septembrie 2006 şi a declarat plângerea admisibilă. Judecătorul a argumentat că “deoarece fiecare atac a fost precedat de cel puţin o tranzacţie relevantă a RBS NatWest, reclamanţii au susţinut în mod rezonabil că fiecare atac a fost cauzat de RBS NatWest prin proximitate.”

Atacul terorist

atacul terorist din Ierusalim

Publicaţia israeliană Haaretz scrie că pe 19 august 2003 un atacator sinucigaş a aruncat în aer un autobuz plin de călători, în cartierul Shmuel HaNavi din Ierusalim. În urma atacului, revendicat de gruparea islamistă Hamas, 23 de oameni au fost ucişi şi peste 130 răniţi, multe dintre victime fiind copii. Atacatorul, instruit de celula Hamas din Hebron, s-a deghizat în evreu Haredi (evreu ultra-ortodox) şi a detonat încărcătura explozivă într-un autobuz plin cu copii care se întorceau dintr-o vizită la Zidul de Vest. La scurt timp după explozie Hamas a dat publicităţii o declaraţie în care a susţinut că atacul sinucigaş este o reacţie palestiniană normală la crimele zilnice comise de Israel împotriva poporului palestinian. 

Primul ministru israelian Ariel Sharon a acuzat Autoritatea Palestiniană că nu a luat nici o măsură pentru a elimina teroarea iar preşedintele american victimele atentatului de la IerusalimGeorge W. Bush a respins orice compromis asupra terorii şi a afirmat că cei care ucid femei şi copii trebuie urmăriţi şi condamnaţi. Bush a mai spus că acele organizaţii a căror raţiune de a fi este uciderea oamenilor nevinovaţi şi distrugerea procesului de pace trebuie ele însele să fie eliminate.

Comisia Europeană a condamnat în termeni categorici atentatul devastator de la Ierusalim şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi guvernului israelian. Comisia Europeană a făcut apel la Autoritatea Palestiniană să facă tot ce poate pentru a stopa asemenea acte de violenţă inacceptabile şi nejustificate.

Secretarul General al ONU Kofi Annan a cerut primului ministru palestinian Mahmud Abbas să ia măsuri decisive pentru arestarea organizatorilor acestui atac şi prevenirea altor atentate. Kofi Annan a făcut apel la guvernul israelian să acţioneze prudent în faţa acestei provocări şi să nu contribuie la escaladarea violenţei şi răzbunărilor.

 

Interpal, interfaţa Hamas

Luptatori Hamas

Procesul Weiss v. National Westminster Bank Plc este gestionat de un consorţiu de firme de avocatură americane condus de Gary M. Osen şi de companii de avocatură din New York, New Jersey, Philadelphia, Washington, Rhode Island şi Israel. Acestea au devenit cunoscute datorită procesului Linde v. Arab Bank Plc, în urma căruia guvernul Statelor Unite a desfiinţat sucursala americană a Arab Bank, Plc.

Gary Osen, principalul avocat al reclamanţilor, a declarat pentru cotidianul New York Times că RBS National Westminster Bank a administrat conturile bancare ale organizaţiei umanitare Interpal, cunoscută şi sub denumirea de Fondul Palestinian de Ajutorare şi Dezvoltare. Osen a afirmat: “Susţinem că RBS NatWest, prin administrarea conturilor bancare ale Interpal, a transferat milioane de dolari către Hamas, un grup considerat a fi organizaţie teroristă de către America şi Israel.” 

Conform publicaţiei britanice The Independent, Interpal a fost oficial declarată “organizaţie ilegală” de către Israel în 1997 şi ”terorist global (specifically designated global terrorist)” de către Statele Unite în 2003. Reclamanţii susţin că aşa zisa organizaţie de caritate Interpal este de fapt cel mai mare coordonator pentru strângeri de fonduri al Hamas din Europa.

Plăţi electronice pentru serviciile ‘prestate’ de Hamas

Plângerea depusă la instanţa de judecată a acuzat RBS NatWest că a furnizat către Interpal o gamă completă de servicii financiare, inclusiv procesarea online a tranzacţiilor ce a permis organizaţiei să strângă fonduri direct pe pagina sa de internet, prin cardurile MasterCard şi VISA. Aceste transferuri de bani au contribuit la finanţarea atentatelor teroriste ale Hamas din perioada martie 2002 – august 2003 şi au încălcat legislaţia penală şi civilă americană, au mai susţinut reclamanţii.

“America nu poate permite băncilor să facă afaceri în această ţară în timp ce ele furnizează servicii financiare teroriştilor globali în restul lumii. Când a aprobat legea Anti-Terorism, Congresul a recunoscut ameninţarea reprezentată de finanţarea terorismului iar scopul acestei legi este acela de a stopa tocmai acest gen de comportament”, a spus Gary Osen. Sarri Singer, supravieţuitor al unui alt atac sinucigaş asupra unui autobuz, ce a avut loc in Ierusalim pe 11 iunie 2003, a acuzat de asemenea RBS NatWest:”Nici o bancă nu ar trebui să contribuie la transferarea banilor către terorişti, care mutilează şi ucid cetăţeni americani. […] Cetăţenii trebuie să realizeze că băncile ajută teroriştii. Nu le putem lăsa să scape nepedepsite.”

RBS respinge acuzaţiile

Comisia pentru Organizaţii de Caritate din Marea Britanie a avizat pozitiv activitatea Interpal, în urma unor controale efectuate în 1996 şi 2003, când a şi îngheţat pentru o lună conturile bancare ale acesteia. Poziţia Royal Bank of Scotland, bazată pe acest aviz favorabil, a fost exprimată de un purtător de cuvânt al băncii:”Este important de ţinut minte că Interpal a fost scoasă de sub orice suspiciune de către Comisia pentru Organizaţii de Caritate. […] Acuzaţiile împotriva RBS NatWest sunt nefondate.” Acelaşi argument este invocat şi de Ibrahim Hewitt, preşedintele Interpal:”Indiferent de situaţia din Statele Unite, Interpal funcţionează în întregime în conformitate cu legislaţia Marii Britanii sub supravegherea Comisiei pentru Organizaţii de Caritate.”

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top