Fără categorie

Raport de activitate al OLAF

În 2009, OLAF a deschis 220 de cazuri, în  creştere faţă de 2008, când au fost deschise 204 cazuri. Slăbiciuni sistemice găsite într-o nouă agenţie, utilizarea abuzivă a cheltuielilor parlamentare de către un ex-deputat, şi investigarea unei posibile  fraude sistemice în cadrul programului SAPARD sunt exemple de anchete prezentate în raportul de activitate al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care a fost prezentat astăzi (14.07).

Raportul din 2009 înregistrează  rezultatele obţinute într-o gamă largă de domenii, sub conducerea regretatului director general al OLAF, Franz-Hermann Bruner. Raportul se concentrează asupra modului independent de  lucru operaţional al OLAF şi prezintă o serie de studii de caz concrete care arată natura şi beneficiile muncii OLAF în detaliu. Nicolae Ilett, în calitate de Director General, a declarat că „sub conducerea  domnului Bruner, OLAF s-a dezvoltat intr-o administratie multi-disciplinară, cu competenţe lărgite anti-fraudă, de anchetă, …

În 2009, OLAF a deschis 220 de cazuri, în  creştere faţă de 2008, când au fost deschise 204 cazuri. Slăbiciuni sistemice găsite într-o nouă agenţie, utilizarea abuzivă a cheltuielilor parlamentare de către un ex-deputat, şi investigarea unei posibile  fraude sistemice în cadrul programului SAPARD sunt exemple de anchete prezentate în raportul de activitate al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care a fost prezentat astăzi (14.07).

Raportul din 2009 înregistrează  rezultatele obţinute într-o gamă largă de domenii, sub conducerea regretatului director general al OLAF, Franz-Hermann Bruner. Raportul se concentrează asupra modului independent de  lucru operaţional al OLAF şi prezintă o serie de studii de caz concrete care arată natura şi beneficiile muncii OLAF în detaliu. Nicolae Ilett, în calitate de Director General, a declarat că „sub conducerea  domnului Bruner, OLAF s-a dezvoltat intr-o administratie multi-disciplinară, cu competenţe lărgite anti-fraudă, de anchetă, cooperare şi coordonare. Provocările pentru viitor sunt provocările de succes, pentru a menţine eficienţa Oficiului, într- un moment în care ameninţarea este în creştere  faţă de resursele disponibile pentru a le combate şi pentru a asigura continuitatea operaţională a unui serviciu independent. „

Studii de caz

Slăbiciuni sistemice găsite într-o agenţie

O serie de nereguli grave au fost detectate în timpul unui audit al unei nou-create agenţii europene. Având în vedere natura gravă şi sistematică a unor nereguli – nerespectarea reglementărilor financiare, neglijenta, nerespectarea cerinţelor de bază ale bunei gestiuni financiare – OLAF a fost imediat informat şi a deschis o anchetă.

În graba de a înfiinţa agenţia, elemente-cheie ale managementului financiar şi de control nu au fost puse în aplicare. Situaţia s-a îmbunătăţit  rapid, datorită eforturilor conjugate ale Curţii Europene de Conturi, Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene şi OLAF. Funcţionarii responsabili au demisionat şi au fost făcute schimbări fundamentale în cadrul regulamentelor interne ale agenţiei.

Investigaţiile interne: abuz de cheltuieli parlamentare făcute de către un ex-deputat în Parlamentul European

Un membru al Parlamentului European a fraudat bugetul UE, pretinzând în mod fals cheltuieli în plus faţă de cei  40.000 €  care îi primea pe an. Ancheta OLAF a concluzionat că există dovezi suficiente pentru a demonstra faptul că deputatul a fost conştient de acţiunile sale ilegale, iar cazul a fost menţionat la autorităţile naţionale competente.

La proces,  ex-deputatul, a pledat vinovat la acuzaţia de falsă contabilitate  şi a fost condamnat la doi ani de închisoare

Cheltuielile agricole: OLAF coordoneaza o ancheta a unei posibile fraude sistemice în cadrul programului SAPARD.

OLAF investighează acuzaţiile de fraudă în finanţarea unor instalaţii de prelucrare de carne din Bulgaria.

Autorităţile vamale germane au informat OLAF de faptul că au avut dovezi ale supraevaluării  materialului finanţat de SAPARD, pentru instalaţiile de prelucrare din  Bulgaria. OLAF colaborează strâns cu autorităţile din cinci state membre şi a realizat la faţa locului controale, precum şi  în alte şapte state membre , pentru a determina întregul context al fraudei.

Pentru mai multe informaţii accesaţi:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/reports/index_en.html

Sursa : OLAF

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top