Consiliul European

Putinii vechi şi noi

Când echipa de imagine a lui Victor Ponta l-a plasat pe acesta într-un cadru de legendă, alături de Vladimir Putin şi Victor Ianukovici, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Sochi, PR-iştii premierului român au avut o inspiraţie deosebită. Iniţial, toată lumea i-a etichetat de proşti, incompetenţi. Fotografia a fost retrasă de pe pagina de Facebook, iar o mulţime de analişti au criticat alegerea tembelă a lui Ponta, de a apărea alături de cei mai mari dictatori ai secolului XXI, în plin conflict ucrainean. Deşi au greşit-o flagrant, faţă de şeful, de angajatorul, faţă de cel a cărui imagine trebuia să o promoveze, specialiştii PR ai lui Ponta au reuşit să creeze, astfel, un instantaneu al celui mai nou tip de politician de succes.

Un articol de Răzvan PETRE

Să facem o scurtă incursiune în istoria politică euro-atlantică: Arhetipul politicianului occidental este unul creştin-democrat, indiferent de orientare, de coloratură politică, de doctrina în numele căreia accede în funcţie. Timp de sute de ani, modelul politicianului de succes în spaţiul euro-atlantic (Europa centrală, Europa de vest, America de Nord) a fost construit pe baza eticii creștine: acela al unui personaj sobru, echilibrat, moderat, cu respect pentru valorile tradiţionale şi, în acelaşi timp, suficient de tolerant faţă de noile tendinţe (la modul „Nu încurajăm avortul, căsătoriile între persoane de acelaşi sex etc., dar nici nu le luăm gâtul celor care susţin aceste cauze”). Principiul de bază al democraţiei moderne, aşa cum s-a cristalizat ea în SUA şi la nivelul Uniunii Europene, este respectarea regulilor jocului. Adică a drepturilor omului, a drepturilor şi instituţiilor stabilite prin Constituţie, a tratatelor internaționale de bază.
Îmbătate de propriul succes, SUA și UE și-au închipuit că, întrucât modelul democratic pe care îl stabiliseră era atât de aproape de perfecțiune, toate popoarele îl vor îmbrățișa cu grăbire și toți politicienii se vor grăbi să își ajusteze comportamentul după noile reguli. În consecință, nu au prevăzut mecanisme de siguranță, care să impună sancțiuni celor ce se abăteau de la regulă, sau care să le permită celor ce respectau setul de reguli primordiale să se apere.
Primul semnal dur că SUA și UE s-au înșelat a fost dat de Ungaria. Puterea condusă de Viktor Orban a faultat Constituția și drepturile omului. Un am mai târziu, USL a pus pe repede-înainte regulile statului de drept. Și astfel UE s-a prins că poate avea state membre care nu respectă modelul pe care ei îl considerau infailibil, și care nu pot fi sancționate adecvat. În timp ce europenii se chinuiau să găsească o soluție, a izbucnit criza din Ucraina.
Cele mai recente evenimente din țara vecină au produs și prima reacție umană la derapajele de la regulile jocului. La o conferință de presă susținută de secretarul de stat al SUA, John Kerry (practic, al doilea om din SUA și cam al doilea cel mai important/influent om de pe planetă), acestuia i-a fost pusă o întrebare, în legătură cu afirmațiile lui Putin, cum că soldații aceia ruși, fără însemne, care ocupă armat toate obiectivele din Crimeea, nu aparțin Armatei Ruse. Printr-o abatere fără precedent de la eticheta conferințelor de presă ale Casei Albe (la fel de strictă ca eticheta Casei Regale a Marii Britanii), Kerry l-a întrerupt pe reporter, cu întrebarea: „Putin chiar a spus chestia asta?!?” „Da”, i-a răspuns reporterul. În timp ce acesta continua să își formuleze întrebarea, Kerry dădea din cap, cu uimirea întipărită pe figură. La final, el a răspuns „Incredibil!”, nu la întrebarea reporterului, ci la confimarea faptului că Putin chiar a negat implicarea sa în criza din Crimeea.
Acesta este modelul alternativ, aceștia sunt „Incredibilii”: Politicieni de vârf, care obțin rezultate spectaculoase, prin încălcarea regulilor, cum ar fi de exemplu aceea care spune să nu minți. Ianukovici a negociat insistent cu UE (pentru a șantaja Rusia), apoi i-a lăsat pe europeni cu ochii în soare, fix în ziua în care ar trebuit semnat parteneriatul Ucraina-UE (pentru că obținuse ce dorea de la Putin). La rândul său, Putin orchestrează anexarea Crimeei, împotriva tuturor tratatelor internaționale. O face pe față, cu argumente la fel de tembele ca cele cu care Hitler a anexat jumate din Europa Centrală, în preambulul Celui de-al Doilea Război Mondial. Felul în care el îi ia în balon pe ceilalți mari lideri a făcut ca Merkel și Obama să lase să scape (din convorbirea lor telefonică privată), acea declarație cum că Putin „a pierdut contactul cu realitatea”. Cei doi nu s-au referit la o eventuală demență a liderului rus, ci la faptul că acesta pierde contactul cu realitatea regulilor politicii și diplomației.

Un comportament similarcu cel al liderilor sovietici îl are și Victor Ponta, la adăpostul unei aparente tulburări bipolare: El promite una, în calitate de lider european, și face alta, ca Prim ministru. Susține o lege ca Premier, dar o trântește, ca deputat. Apără Justiția, ca demnitar, dar o face albie de porci, în calitate de cetățean. Iar atunci când epuizează bateria de scuze transparente, minte, pur și simplu.

P.S.: Deunăzi, Putin a declarat că Rusia va recunoaște rezultatele refendumului ce se va ține în republica autonomă Crimeea. Ce înseamnă asta știm noi, mai bine decât Obama sau Merkel. Și noi am avut un referendum, acum doi ani. Pe urma votului pentru demiterea președintelui Băsescu, fiecare tabără a înțeles ce a vrut: Președintele a respectat rezultatul, în sensul că referendumul nu a fost validat, deci funcția sa e legitimă, iar USl a respectat refendumul, în sensul că majoritatea celor prezenți s-a pronunțat pentru demiterea președintelui, deci acesta e ilegitim. Tudor Mușatescu a spus-o cel mai bine, în Titanic Vals: „Fiecare votează cu cine vrea și din urnă iese cine trebuie!”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top