Politic

Punctul de trecere vital de la Isaccea: Provocări și soluții în contextul războiului din Ucraina

Situată la Vama Isaccea, legătura dintre Portul Isaccea și drumul european E87 se confruntă cu o problemă complexă, potrivit deputatului George Șișcu. Un segment de drum de doar 0,9 km ar trebui să fie reabilitat în cadrul unui proiect România-Ucraina finanțat de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, întârzierea lucrărilor amenință să anuleze finanțarea și nu există încă o soluție clară pentru relocarea TIR-urilor care ocupă o bandă a drumului de legătură și așteaptă procedurile vamale. Reabilitarea acestui segment de drum nu necesită închiderea totală a circulației, dar TIR-urile trebuie să fie mutate de pe el. Într-o încercare de a rezolva această problemă, George Șișcu, împreună cu oficiali importanți în domeniul infrastructurii, s-au întâlnit cu primarul orașului Isaccea și city managerul. În colaborare cu autoritățile locale și regionale, deputatul caută soluții eficiente și se angajează să mențină opinia publică informată cu privire la evoluția acestei situații critice.

Provocarea infrastructurii rutiere din Isaccea: Riscul pierderii finanțării și blocajul în trafic

„Avem o situație foarte încurcată la Vama Isaccea, legată de drumul de legătură dintre Portul Isaccea/Punctul de Trecere a Frontierei cu Bacul și drumul european E87. În lungime de nici un kilometru (0,9 km), acesta ar fi trebuit să intre în reabilitare completă în cadrul unui proiect transfrontalier România-Ucraina. Timpul trece, și riscăm să pierdem banii europeni dedicați acestui obiectiv, deoarece nu există o soluție clară în acest moment pentru relocarea TIR-urilor care așteaptă procedurile vamale și care ocupă o bandă a drumului de legătură. Reabilitarea segmentului rutier ar putea avea loc fără închiderea totală a circulației spre Port/PTF, dar fără mașinile de mare tonaj staționate pe el!
În contextul războiului din Ucraina, acest punct de trecere a frontierei de la Isaccea este vital, foarte tranzitat atât pentru transportul de mărfuri, cât și al populației în general. Ideea de a-l închide temporar pentru a termina implementarea proiectului amintit este exclusă în acest moment, după cum ne putem da cu toții seama. Specificul mlăștinos al reliefului din zona portului pune probleme suplimentare, în condițiile în care soluții viabile pentru parcarea TIR-urilor care urmează procedurile vamale înainte de a avea undă verde trecerii cu bacul nu au fost identificate încă.


Este motivul pentru care m-am deplasat în această săptămână la Isaccea, alături de Directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța, Marian ICHIM, Directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri Tulcea, Mircea JIENESCU, pentru a ne întâlni cu primarul orașului, Anastase MORARU, și city managerul Silviu POPA. Repet, dacă lucrările pentru reabilitarea porțiunii de 0,9 kilometri de drum nu încep acum, toți banii vor fi pierduți!

Reabilitarea drumului din Isaccea: O problemă critică în contextul războiului din Ucraina


În momentul de față TIR-urile parchează și pe drumuri lăturalnice și în zona unei cariere de piatră din apropiere, șoferii fiind anunțați atunci când urmează să deruleze controlul vamal. Însă un teren suficient de mare care să fie folosit ca parcare temporară pentru acest număr uriaș de mașini mari pur și simplu nu există în apropierea portului. Mai există o cale de acces care traversează un dig, însă nu poate suporta în siguranță greutatea acestor mașini de transport.
Cert este că problema nu mai suportă amânare, și sper în identificarea unei soluții care să nu afecteze negativ viața orașului Isaccea și care, în același timp, să nu presupună închiderea totală a vămii. Sunt provocări noi în contextul traficului neobișnuit de mare de marfă și persoane dinspre și înspre Ucraina. Acest proiect cu fonduri Europene rezolvă parțial problemele, cu excepția situației descrise mai sus. Vă voi ține la curent cu evoluția acestei situații”, a transmis deputatul tulcean.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top