Politic

Promisiunile fanteziste ale candidaților la Primăria Constanța

Candidații spun lucruri trăsnite: Trecem aici în revistă câteva dintre promisiunile fanteziste ale candidaților la Primăria Constanței. Unele sunt nerealiste, altele sunt jumătăți de minciuna, altele sună bine (dar nu ar putea fi realizate în veac), și bineînțeles mai sunt și acelea care sunt de-a dreptul ridicole.

Constantinescu a avut o lună de campanie, și cinci minute să gândească strategia

Primăria de cartier. Prima promisiune din programul lui Horia Constantinescu vizează construirea – în fiecare cartier! – a unei coșmelii metalice în care să fie localizate: Un cabinet medical (cu ambulanță!), o farmacie (nu avem deja sute de farmacii, de cele mai multe ori una lângă alta?), un birou al poliției locale și unul al primăriei. Ideea e minunată – mai ales pentru firmele care vor construi aceste coșmelii – și care vor face o grămadă de bani, pentru niște construcții absolut inutile. De exemplu – numai pe partea de Poliție Locală – dacă această idee ar fi pusă în aplicare, instituția ar avea mai multe sedii și birouri, decât angajați!
Mediul de afaceri, rezolvat cu internet cafe-uri. Unul din capitolele deficitare din programul lui Horia Constantinescu este cel al afacerilor. Mai întâi, el promite (după ani de zile în care a dat mii de amenzi afaceriștilor din Constanța) că va face un program prin care afaceriștii să fie feriți de amenzi! În continuare, promite construirea unui incubator de afaceri/ sobor de ONG-uri/ Internet-caffe, „echipat cu toate dotările necesare – imprimante, calculatoare, internet”. De parca asta le lipsea afacerilor din Constanța să se dezvolte – imprimante și internet! Dacă ar da de la el sucul și cafeaua, lui Horia Constantinescu i-ar ieși de un Internet Caffe… Cât despre afaceri – așa cum știe bine Horia Constantinescu însuși – ele nu se fac cu imprimante, sucuri și internet, ci în primul rând cu relații și… bani (despre care nu se pomenește nimic în programul său).

Spitale și pasaje, în programul lui Chițac

Unul din „marile proiecte pentru Constanța” din programul electoral al primarului Vergil Chițac vizează construirea unui spital de oncologie și „aducerea spitalului municipal la standarde occidentale”. Trecând peste faptul că „standarde occidentale” e un obiectiv destul de abstract, problema cea mai mare de rezolvat la municipal e aceea că nu e un spital al orașului, ci un centru regional de infecțioase. În pandemie, „municipalul” din Constanța a tratat pacienți din Bârlad, Brăila și Slobozia, el având în realitate o arie de acoperire mai mare decât cea a spitalului județean. Un obiectiv mai realist privind acest spital ar fi pasarea lui înapoi la minister, pentru că, deocamdată, ministerul își acoperă necesarul de infecțioase pe zona de sud-est (pe banii constănțenilor!) în timp ce constănțenii nu au un spital generalist municipal, în puterea cuvântului…

Momentan, primăria încercă să pună în operă un proiect european, prin care actuala clădire va fi reconstruită, se va mai face un corp nou, iar spitalul va avea (în fine!) scopul declarat – în acest scop fiind mutate „infecțioasele” în spitalul modular nou construit. Prin proiect, se vor edifica secții noi, separat de infecțioase, care vor face ca aceste noi corpuri de clădire să funcționeze ca spital municipal. Singura problemă – de spitale noi (la plural!) avem nevoie de ani de zile, și constănțenii nu mai cred, până nu văd!

Un alt obiectiv din programul lui Chițac (preluat, printre alții, și în programul lui Horia Constantinescu) e construirea de pasaje la câteva mari intersecții din marginea orașului. Trecând peste faptul că acest gen de proiecte e greu de implementat (la București construcția unor pasaje similare a durat 5-10 ani, cu deranj maxim), rămâne întrebarea: Ce rost are?
La intersecția Tomis-Aurel Vlaicu, de exemplu, se așteaptă 10 minute, la orele de maxim. Un pasaj nu ar face decât să transfere volume și mai mari de trafic, în locuri ca giratoriile de la Vivo și Palazu, respectiv intersecția Tomis-Sucevei (intersecții mai mici, care se vor sugruma și mai tare).

Stelian Ion călărește cai verzi pe pereți

O trecere în revistă a proiectelor propuse de Stelian Ion scoate în evidență că acestuia nu i-ar ajunge nici întregul buget al orașului New York – pentru a realiza măcar în parte ce a promis constănțenilor!
Patru școli și grădinițe, studiu de trafic, parcări subterane și supraetajate, trei linii de metrou suprateran, șosea de coastă în varianta pietonal/ciclist, un nou UPU, parc industrial, incubator de afaceri, aqua parc acoperit, plus implementarea urgentă a tuturor proiectelor propuse de cetățeni – și toate astea doar în prima jumătate a broșurii de campanie! Practic, nu mai lipsea decât ca Stelian Ion să promită construirea unui cosmodrom – și că vom avea până în 2030 primul echipaj constănțean pe Lună
Culmea-culmilor, pentru 90% din grozăviile astea, soluția de finanțare identificată de echipa lui Stelian Ion este… bugetul local! Nu e clar dacă Stelian Ion crede că va deveni primarul New York-ului, sau că încă mai trăim vremurile în care primăria lui Mazăre decarta milioane de euro anual avocaților de casă – singurul lucru cert e ca pentru îndeplinirea acestor promisiuni ar fi nevoie de un buget de vreo 100 de ori mai mare decât cel actual…

Nu toate promisiunile candidatului USR sunt irealizabile. Cele trei linii de metrou de suprafață propuse de Stelian Ion se suprapun pe cele trei linii de cale ferată existentă – deci e suficient să schimbe eticheta, din „tren” în „tren metropolitan” și să pretindă că s-a achitat. La fel, proiectul incubatorului de afaceri – care figurează atât la Stelian Ion, cât și la Horia Constantinescu – e deja pus în operă… de Vergil Chițac. Casa Embiricos din Centrul Vechi e reabilitată în acest scop, lucrările au fost bugetate și demarate de actuala adminsitrație și până la finalul anului vor fi deja în stadiu avansat. Candidații USR și PSD fie nu știu asta, fie se pregătesc să își însușească meritele…
Unele din propunerile lui Stelian Ion sunt suspecte (la cel cu aqua parcul, o fi având un investitor pregătit ca primăria să-i dea un teren gratis, în „parteneriat public-privat”?) Altele sunt de-a dreptul stupide, de exemplu el promițând să construiască pubele de gunoi subterane, „pentru reducerea proliferării rozătoarelor”. Trecând peste inevitabila complicare a accesului pentru public și mașinile de salubrizare, trebuie să fii complet rupt de realitate să nu realizezi că băgarea unei cantități mari de gunoaie sub pământ (acolo unde trăiesc rozătoarele!) va avea efectul invers celui promis…

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top