Exclusiv

Producem cel mai ieftin gaz din Europa, dar românii plătesc pe el cel mai mare preţ

Mingea este în terenul lui Dragnea. Zilele acestea, Camera Deputaţilor a decis care vor fi taxele şi redevenţele care vor fi plătite de marile companii ce exploatează gaze şi petrol, pentru următorii 10-20 de ani. Bogăţia naturală nu va aduce însă niciun beneficiu pentru românii de rând. Aşa cum arată statisticile Eurostat, România produce cel mai ieftin gaz natural din Europa. De asemenea, românii plătesc cel mai mare preţ, prin comparaţie cu costurile de producţie şi puterea de cumpărare. Aproape jumătate din preţul final este reprezentat de taxe şi de profiturile companiilor de gaze.

Statul ne costă mai mult ca gazul

În capul mesei stă Transgaz, operatorul naţional al reţelei de transport a gazelor. Având acţionar majoritar Ministerul Economiei, Transgaz e unul din marii contributori folosiţi de toate guvernele României pentru a petici găurile din buget. Deşi UE recomandă ţărilor membre fixarea unui profit la transport de circa 7% din costul final, Transgaz operează la cote de 2-3 ori mai mari, pentru a maximiza profitul. La finalul anului, Transgaz virează sute de milioane de euro cu titlul de dividende către acţionari – iar partea leului (peste 58%) merge la Ministerul Finanţelor. Acestora li se adaugă alte taxe şi impozite – redevenţă, impozite locale şi naţionale etc., Transgaz cotizând la buget minim 1 miliard de lei anual.
Aşa cum au acuzat în repetate rânduri reprezentanţii patronatelor, Transgaz funcţionează într-un cerc vicios: Conducerea e numită de guvern, care are tot interesul să încaseze sume cât mai mari de pe urma Transgaz, pentru a acoperi găurile din buget. La rândul lor, cei din conducerea companiei au tot interesul să facă pe plac guvernanţilor, să vireze cât mai mulţi bani la buget şi să majoreze dacă se poate profitul, pentru a-şi asigura menţinerea pe funcţie.
În martie 2018, salariul directorului Transgaz a fost majorat cu 10.000 de lei lunar. Conform unei analize publicate de România Liberă în aceeaşi lună, directorul Transgaz poate încasa aproape 470.000 de euro brut anual, din salariu şi sporuri.

Cifrele Eurostat dau dimensiunea furtului

Ţara noastră are avantajul de a fi printre cei mai mari producători de gaze naturale din Europa, situându-se constant în Top 5, în ultimii 40 de ani. Conform datelor date publicităţii de biroul de statistică al UE, România produce cel mai ieftin gaz – lucru explicabil prin costurile mici de exploatare şi cu forţa de muncă, existenţa unei reţele ample de transport, experienţa îndelungată în domeniu etc. Datorită acestor costuri mici, şi preţul plătit de consumatori este, statistic vorbind, unul redus. Practic, în 2017, doar ucrainenii şi turcii au plătit mai puţin ca noi (ucreainenii se aprovizionează cu gaz ieftin rusesc, iar turcii sunt legaţi direct la conductele din Rusia, Iran, Irak etc. şi aleg întotdeauna furnizorul cel mai ieftin). În mod normal, ar trebui să beneficiem de un preţ mai mic chiar decât cel plătit de aceştia, pentru că gazul nostru este produs local, iar nu transportat cale de mii de kilometri, ceea ce se vede şi în statistica Eurostat – unde România figurează cu cel mai ieftin cost de producţie (înainte de aplicarea TVA şi altor taxe).
Cu toate acestea, când vine vorba de ponderea taxelor şi costurilor secundare, România este la capătul celălalt al topului european: Avem al treilea cel mai ieftin gaz din Europa, dar al patrulea cel mai mare nivel de taxe şi costuri secundare. Cu circa 43% cotă de taxe în preţul final al gazului – faţă de media europeană de circa 27% – suntem depăşiţi la acest capitol doar de Olanda, Danemarca şi Suedia. Cu menţiunea că TVA-ul în Olanda este de 21%, iar în Danemarca şi Suedia – de 25%.
Practic, dacă scoatem din calcul cota de TVA, preţul gazului românesc include cel mai mare procent de costuri secundare din Europa – bani ce sunt împărţiţi frăţeşte de Băieţii Deştepţi din energie şi guvernul român.

Guvernul vrea dividende. Transgaz vrea bani de investiţii, dar nu îi cheltuieşte

Pe data de 7 iunie 2018 era programată şedinţa Adunării Acţionarilor Transgaz. Principalul punct al ordinii de zi era cel referitor la dividende. Conducerea companiei propusese un procent de 50%, cealaltă jumătate din profitul pe 2017 urmând a fi reţinută pentru acoperirea investiţiilor programate în acest an. Guvernul, însă, a solicitat majorarea cuantumului dividendelor la 90%, cu doar 10% rămaşi pentru investiţii. Şi, cum Guvernul este principalul acţionar al Transgaz, 90% din profitul pe 2017 a fost repartizat ca dividende, din care 58,5% au mers la Ministerul de Finanţe.
Pe de altă parte, aşa cum anunţa în martie Economica.net, sub semnătura lui Mihai Nicuţ, Transgaz a cheltuit anul trecut doar 14% din banii rezervaţi investiţiilor şi 26% din cei pentru reparaţii, deci tăierea fondurilor pentru investiţii nu reprezintă decât cel mult scurtarea drumului banilor către Bugetul Statului.

Alinierea la standardele UE – o minciună convenabilă

De ani de zile, guvernanţi şi reprezentanţi ai companiilor ne spun că ridicarea preţului gazelor naturale ne este impusă de UE, care urmăreşte omogenizarea pieţei. În realitate, aşa cum arată statistica Eurostat, preţul la consumatorul final variază de la 3-4 eurocenţi pe kWh în România şi ţările est-eurpene, la 9-11 eurocenţi pe kWh în Spania, Portugalia şi ţările nord-europene.
Un efect paradoxal al ţinerii preţului gazului românesc la cote ridicate, prin suprataxarea consumatorului român, este deschiderea pieţei către importuri masive din Rusia. În mod repetat, în ultimii ani, România a recurs la importuri masive din Rusia. Pe lângă consumul ridicat din perioadele geroase, unul din motive a fost acela că gazul românesc a devenit mai scump decât cel rusesc. Producătorii au preferat să includă majorarea taxelor în preţ, costurile de transport şi profit ale Transgaz au rămas ridicate, iar marfa Gazprom a devenit mai ieftină decât gazul românesc, fără ca ruşii să fi făcut vreun discount, ci doar din încăpăţânarea guvernanţilor români.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top