Primarul din Sarichioi, Vitali Finoghen: „O excelentă pledoarie pentru atragerea turiştilor în aceste locuri minunate”
Zona din vecinătatea cetăţii Enisala, comuna Sarichioi (judeţul Tulcea), va găzdui, pe 28 şi 29 august o serie de manifestări cultural-artistice şi de divertisment, sub egida Pro Istoria Fest. Evenimentul va cuprinde concerte de muzică folk (Alifantis & Zan, Zoli Toth Project, Mircea Vintilă, Alexandra Uşurelu, Mircea Baniciu & Band, Marius Bațu, Alina Manole și Folk Frate!), spectacole de folclor local şi teatru de păpuşi. Pro Istoria Fest pune la dispoziţia participanţilor activităţi pentru toate vârstele: ateliere de modelaj, sculptură, pictură şi împletituri, tenis de masa, tir cu arcul, înălţare de zmee, pinata şi multe alte jocuri, foc de tabără.
Pro Istoria Fest este un proiect al Asociației Star Education, demarat în 2011 cu promovarea cetăților Poenari, Râșnov și a Curții Domnești din Târgoviște. În anii următori a continuat cu şase alte noi locuri de mare însemnătate istorică din România: Cetatea de scaun a Sucevei, Muzeul Goleşti, Cetatea Enisala, Cetatea Sighişoara, Ulpia Traiană Sarmizegetusa, Cetatea Deva. Pro Istoria Fest își propune să aducă muzica prezentului în slujba trecutului.
Pro Istoria Fest face parte dintr-o serie de proiecte al căror start a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, Axa 5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, domeniul principal de intervenție, 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică.
Ediţia 2015 a festivalului Pro Istoria Fest de la Cetatea Enisala este cofinanţată de Consiliul Judeţean Tulcea şi susţinută de Consiliul Local Sarichioi.
Primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen, salută această inițiativă, pe care o consideră un bun mijloc de promovare a turismului în zonă: „O excelentă pledoarie pentru atragerea turiştilor în aceste locuri minunate. Comuna Sarichioi şi împrejurimile au multe de oferit turiştilor, de la tradiţii până la pescuit, agrement pe lacuri şi turism cultural. Acesta este un bun mod de dezvoltare a comunităţilor din zonă”.
