Interviu

Primele prognoze pentru iarna 2013-2014 distrug mitul “celei mai reci ierni din ultimii 100 de ani”

România va alterna perioadele de vreme blândă cu invaziile de aer siberian.

În urmă cu o lună, ziarul DEZVĂLUIRI publica o anchetă despre intoxicarea media pe tema “celei mai reci ierni din ultimii 100 de ani”, prognozată – chipurile – a fi iarna 2013-2014. Ulterior, dezinformarea s-a propagat (ce-i drept, mai timid) și în presa europeană, provocând dezaprobarea lumii științifice, dar și a publicului posesor de bloguri pe teme meteo. Revenim acum asupra subiectului, cu ocazia publicării primelor prognoze sezoniere, pentru următoarele 3-4 luni. Oarecum previzibil, acestea diferă radical de zvonurile penibile răspândite pe scară largă în presa românească în urmă cu ceva timp. Astfel, pentru majoritatea continentului european se prognozează o iarnă normală, pe alocuri caldă. Frig va fi – unde va asteptați? – în Rusia, iar majoritatea specialiștilor înclină spre varainta în care decembrie va fi luna cea mai “periculoasă” la capitolele furtuni și aer rece.

Un articol de Răzvan PETRE

În sfârșit, o iarnă normală în Europa

Previziunile-fantomă lansate în presa românească pe filiera sovietică anunțau în septembrie că iarna 2013-2014 va fi una brutală și porțiuni mari din Europa se vor confrunta cu perioade extinse de ger, prin comparație cu Rusia, unde temperaturile urmau a fi în limite normale. Iarna e aproape și primele prognoze (autentice) au fost deja emise de principalele agenții și firme de specialitate, iar ele arată un tablou exact opus – o iarnă normală, chiar caldă în sudul și vestul continentului, în timp ce Rusia, aflată tradițional sub efectele anticiclonului siberian, va fi singura zonă cu frig persistent. Evoluția factorilor climatologici confirmă presupunerile meteorolugului german Dominik Jung, care prezenta în septembrie un grafic probabilistic al temperaturii medii a lunii ianuarie, din care reieșeau cote normale, sau puțin sub medie în Rusia. La vremea aceea, însă, afirmațiile și datele prezentate de Jung au fost întoarse pe dos, pentru  acredita ideea unei ierni-record.
Previziunile pentru iarna 2013-2014 prezintă un tablou complet diferit față de ce s-a întâmplat în ultimii ani: Marea Britanie a înregistrat cantități-record de zăpadă, chiar și în zonele sudice, unde fenomenul în sine este unul rar; Franța și Germania au fost vizitate de același fenomen, iar ninsorile au dus iarna trecută la paralizarea traficului aerian în mai toată Europa centrală. Dacă anul acesta a debutat cu furtuni deosebit de puternice, care au adus ploi însemnate, vânt puternic și ninsori neașteptate, acest trend este așteptat a se inversa, începând cu noiembrie. Astfel, aria furtunilor puternice este prognozată a se muta spre nord și est. Prin urmare, în loc de “cea mai rece iarnă din ultimii ani”, pare mai probabil că Europa centrală și de vest va avea parte de cea mai ușoară iană din ultimii 5 ani.

Decembrie, luna cea mai periculoasă

Meteorologii angajați de celebra agenție de știri Reuters au prognozat un decembrie rece, urmat de o perioadă în care temperaturile vor fi în media climatologică, cu o șansă ridicată ca ultimele două luni de iarnă să se ridice, în multe zone, peste cele înregistrate în anii precedenți. “Programele de modelare meteo sugerează un început de iarnă aproape normal, decembrie având potențialul să fie luna cea mai rece în Europa continentală” a declarat Georg Mueller, meteorolog al firmei Point Carbon (firmă de știri, analiză și consultanță în domeniul energetic, deținută de Grupul Reuters).
Opinii similare se regăsesc și în prognoza publicată recent de prestigioasa companie meteo americană Accuweather. Meteorologii americani precizează că, treptat, apele de lângă coastele Europei de vest se vor încălzi, ceea ce va aduce o iarnă plăcută, din Spania până în Germania și Scandinavia – variantă avansată și în prognoza publicată de Reuters.

România, la granița dintre frig și vreme plăcută

Conform prognozei prezentate de Accuweather, România va fi de “partea caldă”a liniei ce va despărți zonele cu temperatiri peste/sau medie. Cu toate acestea, se confirmă prognozele de acum o lună, care dădeau ca probabilă o extindere a dorsalei anticiclonului siberian peste Ucraina, ceea ce ar putea duce la invazii de aer polar/siberian peste zona de sud-est a Europei. Pe harta prezentată de Accuweather, România apare cu risc de scurte episoade de ger. Cu toate acestea, experții opinează că predominanța vânturilor de vest va împinge zona de contact dintre aerul cald și umed și cel rece (și a viscolelor aferente) înspre est, dinpre Suedia spre Crimeea. O opinie similară este prezentată și de WSI – consorțiu internațional specializat în prognoze, evaluare de risc meteo și consultanță, deținător al canalului media specializat The Weather Channel). Aceștia prognozează o inversare rapidă a trendului rece din decembrie, ceea ce va aduce o vreme plăcută deasupra Europei și va împinge linia viscolelor spre est, în perioada ianuarie-februarie.
O veste și mai bună privește vremea din bazinul mediteranean, opiniile experților convergând spre un sezon de slabă activitate a furtunilor din zonă. Asta ar trebui să însemne mai puțină zăpadă și risc mai scăzut de viscol în sudul României. Vremea mai plăcută nu e însă neapărat o veste bună, căci o cantitate de zăpadă mai mică din Alpi până în Bărăgan poate avea efecte negative asupra culturilor de toamnă și asupra producției de energie hidro.

ANM: “O iarnă normală”

Administrația Națională de Meteorologie a României nu emite prognoze pe perioade mai mari de câteva zile. Cu toate acestea, meteorologii români preiau și publică cu conștiinciozitate estimările pe următoarele trei luni emise de Centrul European pentru Prognoze pe Durată Medie, cu sediul în Reading, Marea Britanie. Potrivit celei mai recente prognoze, următoarele trei luni se vor situa în media multianuală, atât la capitolul precipitații, cât și la temperaturi. Pentru decembrie se prevede o vreme mai capricioasă, în concordanță cu estimările avansate și de ceilalți specialiști citați mai sus. Astfel, deși valorile medii vor fi apropiate de cele multianuale, temperaturile pot fi mai scăzute în nord și nord-est, iar precipitațiile mai însemnate în zonele de nord, est și sud-est ale României. În ianuarie, frigul se retrage, iar în triunghiul Constanța – Mangalia – Negru Vodă temperaturile pot fi peste media multianuală. Precipitațiile vor fi apropiate de normal, mici depășiri fiind prognozate pentru vestul teritoriului.

Prognoze făcute cu globul de cristal

Dacă majoritatea meteorologilor au avut o atitudine fermă, dar rezervată, în privința zvonurilor legate de iarna grea ce stă să dea peste noi, nu la fel a fost reacția UK Met Office – Serviciul Meteo al Marii Britanii. Prin vocea purtătorului de cuvânt, aceștia au desființat teoriile fanteziste circulate în media. Pornind de la un articol apărut în Daily Express (în care jurnaliștii publicației, intoxicați de prevestirile apocaliptice, anunțau o iarnă-horror), Nicky Maxey a denunțat ceea ce el a etichetat ca fiind “prognoze făcute cu ajutorul globului de cristal”. “Este iresponsabil să lansezi prognoze în care să vorbești de perioade de ger crunt și prelungit, sau alte asemenea. Pur și simplu nu există tehnologia care să îți permită să elaborezi prognoze pe termen lung de acest gen”,  a completat purtătorul de cuvânt. El s-a referit la faptul că momentan se pot calcula, cu o marjă de eroare rezonabilă, doar valori medii lunare și cantități de precipitații medii, fără însă a se putea prognoza viscole, furtuni, sau a se putea spune dacă valorile sub medie vor fi rezultatul unor perioade de ger prelungit, sau doar a unor episoade foarte reci, despărțite de săptămâni întregi de vreme plăcută.
Dacă Daily Mail a ajuns să fie cunoscut în România pentru articolele denigratoare la adresa țării noastre, sau a poveștilor fabricate despre hoardele de români și bulgari ce așteaptă cu bagajele făcute liberalizarea pieței muncii, Daily Express este campioană absolută a dezinformărilor pe teme meteo. Obsesia cotidianului pentru senzaționalul meteo a fost atent documentată de bloggerii englezi, care au notat că, pe parcursul unui an, acesta a avut nu mai puțin de 52 de articole de deschidere pe teme meteo, iar 9 dintre acestea au inclus cuvântul „haos”. Bloggerii au alcătuit și un clasament al celor mai mari gafe meteo ale Daily Express, din care cităm: Titlul “Gerul va ucide mii de oameni”, din octombrie 2012, care a fost urmat de ceea ce a rămas în analele meteo ca a doua cea mai caldă lună noiembrie în Marea Britanie. În decembrie 2012, tot Daily Express a anunțat că urmează un Crăciun Alb. După care au revenit, pe 17 decembrie, cu titlul „Zăpada de Crăciun – o certitudine”. Ironic, 25 decembrie a fost o zi plăcută, cu o maximă de 14 grade, iar UK Met Office nu a înregistrat zăpadă la niciuna din stațiile sale. Așa cum au notat bloggerii, nu de puține ori, chiar jurnaliștii Daily Mail sunt cei care contracarează teoriile emise de propriul ziar. Astfel, în 15 mai 2012 ei anunțau că frigul va învălui Anglia pentru încă o lună, iar o săptămână mai târziu titrau: „27 de grade – Anglia mai caldă decât Spania!” Pe 7 iulie, același an, Daily Express deschidea cu „Va ploua până în septembrie”. Dar zece zile mai târziu, titlul de prima pagină era „Spuneți adio ploii, Vara începe în acest weekend” (vezi foto).

http://www.reuters.com/article/2013/10/09/europe-weather-forecast-idUSL6N0HZ19Q20131009

http://notrickszone.com/2013/09/26/bastardis-jungs-initial-winter-speculation-morphs-into-a-killer-2014-winter-forecast-fear-spreads-across-europe/#comment-839744

http://www.northdevonjournal.co.uk/Met-Office-blasts-weather-reports-8220-worst/story-19934266-detail/story.html#ixzz2hndinJUp

http://joannenova.com.au/2013/10/snow-blizzards-early-winter-in-europe-uk-met-office-says-horror-winter-predictions-are-irresponsible/

Bloomberg: “A cold winter may plunge Europe into an energy crisis because of the over-reliance on renewable energy and the shutting of natural gas-fired generators, Cap Gemini SA (CAP) said in a report.  Gas-fired generators are running at utilization rates that are too low to meet their fixed costs as grids favor subsidized renewable power, the Paris-based management consultancy said today. About 60 percent or 130,000 megawatts of Europe’s gas-generation capacity is at risk of closing by 2016, it said, citing IHS Inc. (IHS) estimate

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top