Fără categorie

Primăvara Arabă câștigă Premiul Saharov 2011

Primăvara Arabă câștigă Premiul Saharov 2011
Primăvara Arabă câștigă Premiul Saharov 2011 Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat de Parlamentul European în 2011 este câștigat de cinci reprezentanți ai lumii arabe, în semn de recunoaștere și susținere a luptei lor pentru libertate și drepturile omului. Premiul va fi acordat câștigătorilor de către Președintele Jerzy Buzek în cadrul sesiunii Parlamentului de la Strasbourg, la 14 decembrie 2011.

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat de Parlamentul European în 2011 este câștigat de cinci reprezentanți ai lumii arabe, în semn de recunoaștere și susținere a luptei lor pentru libertate și drepturile omului. Premiul va fi acordat câștigătorilor de către Președintele Jerzy Buzek în cadrul sesiunii Parlamentului de la Strasbourg, la 14 decembrie 2011.

Premiul Saharov 2011 al Parlamentului European se acordă lui Asmaa Mahfouz (Egipt), Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi (Libia), Razan Zaitouneh (Siria), Ali Farzat (Siria) și, postum, lui Mohamed Bouazizi (Tunisia). “Primăvara Arabă” a fost nominalizată de patru grupuri politice ale Parlamentului European: PPE, S&D, ALDE și Grupul Verzilor.

The 5 winner of the Sackharov prize 2011

The 5 winner of the Sackharov prize 2011

În urma deciziei luate în cadrul Conferinței Președinților (Președintele Parlamentului și liderii grupurilor politice), joi, 27 octombrie 2011, Președintele Buzek a subliniat: “Acești oameni au contribuit la schimbări istorice în lumea arabă, iar acest Premiu reafirmă solidaritatea Parlamentului European și sprijinul ferm pentru lupta lor dedicată libertății, democrației și încheierii regimurilor dictatoriale”. Președintele a mai adăugat că premierea lor reprezintă “un simbol pentru toți cei care se luptă pentru demnitate, democrație și drepturi fundamentale în lumea arabă și peste tot în lume.”

Asmaa Mahfouz

Doamna Mahfouz s-a alăturat Mișcării Tineretului Egiptean la 6 aprilie 2008, ajutând la organizarea de proteste care cereau respectarea drepturilor omului. Hărțuirea la care au fost supuși jurnaliștii și militanții pentru democrație de către regimul Mubarak, cât și exemplul tunisian, au determinat-o pe doamna Mahfouz să organizeze proteste care să ceară respectarea drepturilor fundamentale. Videoclipurile ei de pe Youtube, mesajele de pe Facebook și Twitter au contribuit la motivarea egiptenilor să-și ceară drepturile în Piața Tahrir. După ce a fost reținută de Consiliul Suprem al Forțelor Armate, a fost eliberată pe cauțiune datorită presiunii venite din partea militanților pentru democrație.

Ahmed al-Zubair Ahmed al-Sanusi

Domnul Ahmed al-Sanusi, cunoscut ca cel mai longeviv “prizonier de conștiință”, a petrecut 31 de ani în închisorile libiene ca urmare a unei încercări de a răsturna regimul colonelului Gaddafi. Membru al Consiliului Național de Tranziție, el depune eforturi acum pentru libertate și instituirea valorilor democratice în Libia post-Gaddafi.          

Razan Zaitouneh

Doamna Zaitouneh, apărătoare a drepturilor omului, a creat blogul “Informații privind Drepturilor Omului în Siria” (SHRIL) care prezintă atrocitățile actuale din Siria. Ea a dezvăluit public crimele și abuzurile contra drepturilor omului comise de armata și poliția siriană. Postările ei au devenit o sursă importantă de informație pentru media internațională. Ea se ascunde acum de autorități care o acuză că e agent străin, arestându-i soțul și fratele.

Ali Farzat

Domnul Farzat, scriitor de satiră politică, este un cunoscut critic al regimului sirian și al regimului președintelui Bashar al-Assad. Caricaturile lui care ridiculizau conducerea lui Bashar al-Assad au ajutat la declanșarea revoltelor în Siria. Caricaturile domnului Farzat au devenit mai clare după declanșarea revoltelor în martie 2011. În august 2011, forțele de securitate siriene l-au bătut, rupându-i ambele mâini ca “avertisment” și i-au confiscat desenele.

Mohamed Bouazizi

Domnul Bouazizi, vânzător într-o piață tunisiană, și-a dat foc în semn de protest față de umilințele continue și necazurile provocate de către autoritățile tunisiene. Simpatia publică și furia inspirată de acest gest a dus la înlăturarea președintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali. Faptul că domnul Bouazizi și-a dat foc în semn de protest a declanșat, de asemenea, un val de simpatie față de el, revolte și schimbări fundamentale în alte țări arabe, în Egipt și Libia, în cadrul a ceea ce s-a numit “Primăvara Arabă”.

Premiul Sakharov pentru libertatea de gândire

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, denumit în onoarea fizicianului sovietic și dizidentului politic Andrei Saharov, a fost decernat de Parlamentul European în fiecare an, începând cu anul 1988 unor personalități sau organizații care au avut o contribuție importantă la lupta pentru drepturile omului și democrație. Câștigătorii primesc un premiu în valoare de 50.000 €.

În acest an, ceilalți doi finaliști au fost activistul civil și jurnalistul din Belarus Dzmitry Bandarenka şi organizația Comunitatea Columbiană pentru Pace San José de Apartado.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top