Fără categorie

Primarul Saghiu de la Murfatlar ascunde informaţii publice de ochii consilierilor

Mai mulți consilieri locali din cadrul Consiliului Local al orașului Murfatlar sunt revoltați de faptul că prin ordinul direct al actualului primar, Valentin Saghiu, nimeni nu are acces la documentele ce reprezintă Raportul Curții de Conturi pentru anul 2016.
Într-o cerere adresată Primăriei Murfatlar, cu numărul 4375/01.07.2016, şapte consilieri (PNL şi ALDE) din componența Consiliului Local al orașului Murfatlar au solicitat să li se pună la dispoziție informații privind activitatea Primăriei și a primarului Valentin Saghiu. Consilierii au cerut explicații privitoare la utilizarea fondurilor publice şi au solicitat o copie după Raportul Curții de Conturi după controlul efectuat la Primăria Murfatlar la începutul acestei veri.

De asemenea, consilierii au cerut şi lista cu furnizorii de materiale, lucrări și servicii neachitate până la data de 30 iunie 2016. Toate solicitările au fost respinse de primarul Saghiu, acesta motivând că solicitarea consilierilor nu ar respecta cerințele normelor de aplicare a Legii 544/2001, iar informațiile solicitate ar fi exceptate de la liberul acces al cetățenilor.

Informațiile publice nu sunt chiar… publice, în opinia lui Saghiu

Raportul Curții de Conturi solicitat de consilierii petenți, ar trebui să fie în mod normal public, autoritatea având obligația să facă acest lucru în conformitate cu Legea. În schimb, prin adresa nr. 4375, semnată de primarul Valentin Saghiu, secretarul primăriei Florin Vintilă și șeful serviciului financiar-contabil, Reise Memet, li se comunică consilierilor curioși faptul că informațiile solicitate de ei nu intră în categoria informațiilor publice, motivând acest lucru prin menționarea unei excepții prevăzute la art.12 alin 1, respectiv art.11 alin 1 litera F din Legea 544/2001, conform căreia „informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesul legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces…”.
Această motivație a pus pe jar consilierii care au solicitat lămuriri, aceștia dorind să știe despre ce dosare ar fi vorba pentru că și acestea ar trebui să fie publice și doar instanța ar putea dispune ca dezbaterile legate de aceste dosare existente să fie sau nu publice. În acest sens, petenții nu înțeleg de ce acel interes legitim sugerat de primarul Saghiu ar fi încălcat prin solicitarea lor.
„Cert este că Saghiu ar ascunde lucruri grave de ochii lumii, dar pentru cît timp?”, se întreabă retoric acești consilieri locali.
O informaţie apărută într-un cotidian local pare să confirme suspiciunile consilierilor. Conform sursei citate, Curtea de Conturi a găsit în timpul controlului de la Murfatlar o serie de nereguli, actualului primar Saghiu fiindu-i imputată suma de 3000 RON, iar administraţiei locale suma de 10000 RON, pentru neregulile găsite în planificarea exerciţiului bugetar din anul următor. Primarul a contestat această măsură din raportul Curţii de Conturi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top