Actualitate

Primarul din Tulcea îi răspunde protestatarului de profesie Cristian Dide

Primarul Municipiul Tulcea, Ștefan Ilie, a postat pe pagina de Facebook o declarație publică de răspuns la un comunicat de presă al Asociației „Evoluție în Instituție”, a lui Cristian-Mihai Dide.

Schimbul de replici a fost generat de un incident minor ce a avut loc la Tulcea, pe 24 ianuarie. În timpul manifestărilor prilejuite de Ziua Principatelor Române, un tulcean a fost amendat de Jandarmerie pentru tulburarea liniștii publice.

După acest incident, Asociația „Evoluție în Instituție” a emis un comunicat de presă în care îl acuză pe primarul minicipiului Tulcea că a intervenit pe lângă jandarmi să îl amendeze pe protestatar și anunța că va organiza un protest la Tulcea. Redăm mai jos comunicatul primarului Ștefan Ilie:

„În urma comunicatului Asociației <Evoluție în Instituție>, reprezentată de dl Cristian-Mihai Dide, în care se spune că duminică se va organiza, la Tulcea, un protest cu motivul declarat: <Jandarmeria Tulcea a amendat un cetățean pentru că a huiduit un primar> și cu mesaje precum <Tovarășul Ilie, Fuhrer-ul Ilie> sau <Jandarmeria Tulcea, SS-ul Fuhrer-ului Ilie>, am de făcut câteva precizări:

În calitate de primar, nu voi interveni niciodată în acțiunile altor instituții ale statului, cu atât mai puțin cu cât nu am nici un fel de atribuții în cele ale Jandarmeriei. Nu pot stabili eu, în calitate de primar, dacă o sancțiune este justă sau nu, deoarece, abia atunci ar fi vorba de un abuz din partea mea.

Pot să înțeleg că există precedente legate de unele abuzuri săvârșite la comanda unor autorități, și că, în astfel de cazuri, este firesc și sănătos pentru întreaga societate ca cetățenii să reacționeze. Nu mă voi opune niciodată organizării de proteste, chiar dacă criticile îmi sunt adresate.

Afișarea mesajelor care invocă conducătorul și regimul nazist, într-o astfel de situație, nu este doar mincinoasă, ci este absolut jignitoare, mai ales la adresa milioanelor de victime ale regimului totalitar hitlerist. Este o ofensă la adresa familiilor urmașilor celor morți în condiții îngrozitoare.

Lipsa cunoștințelor, după atâtea decenii, nu poate fi o scuză, milioane de evrei, de la nou-născuți, la vârstnici, au fost uciși, milioane de europeni și-au pierdut familiile, iar această ofensă arată lipsa unei empatii față de cei care au rămas cu o traumă pe viață și care afectează întregi generații.

Este cineva care poate compara amendarea unei persoane cu sistemul SS din Germania nazistă? Crede cineva că victimele SS-ului primeau amenzi în timp ce ar fi protestat împotriva dictatorului nazist? Doar o parodie ar putea cuprinde o asemenea scenă și tare îmi e că și aceea ar fi o scenă proastă.

Consider că Tulcea nu trebuie să devină orașul unde astfel de mesaje își găsesc locul. Consider că societatea civilă din România trebuie să respecte memoria celor decimați de regimuri precum cel nazist sau comunist, iar afișarea unor astfel de mesaje nu arată decât un populism agresiv și specific celor fără cunoștințe minimale de istorie și valori democratice. Nu în ultimul rând, ceea ce vrea Asociația <Evoluție în instituție>, numai evoluție nu este. Dimpotrivă, este revenirea la ceea ce un cunoscut filosof, Leo Strauss, a numit <reductio ad hitlerum>, jucarea cărții naziste, o idee simplistă care compară orice cu comportamentul dictatorului nazist, dar care păcătuiește prin lipsa argumentelor.

În fond, nu poate exista <Evoluție în instituție> dacă nu cunoaștem termenii și conceptele pe care le folosim, dacă nu știm că crimele împotriva umanității nu pot fi folosite propagandistic. Și dacă nu știm că respectarea legii este obligatorie pentru toată lumea.

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top