Litoralul românesc

Primarul din Cogealac ține la secret informații publice

După ce am încercat în repetate rânduri, fără succes, să-l contactăm telefonic pe Gheorghe Alexa, edilul comunei Cogealac, am ales să trimitem Primăriei pe care acesta o conduce, pe data de 27 februarie a.c., o solicitare în conformitate cu Legea 544 privind liberul acces la informații publice. Am cerut să ni se răspundă la întrebări normale precum: Ce bugete anuale a avut Primăria, în perioada 2008-2012, ce contracte de lucrări mai mici de 15.000 de euro au fost oferite fără licitație și cui anume, ce licitații de lucrări au fost organizate în ultimii patru ani și care sunt declarațiile de avere și de  interese ale edilului și ale celor din echipa sa. După primirea adresei noastre, primarul Alexa a binevoit să ne răspundă la telefon și ne-a declarat că aproape toate informațiile solicitate se află pe site-ul primăriei „www.primăriacogealac.ro.” La două zile după convorbirea telefonică și la 15 zile de la trimiterea solicitării noastre, Primăria Cogealac a răspuns cu o adresă în care a cerut o amânare pentru răspunsul pe L. 544. Ideea prezentată anterior de primarul Alexa s-a regăsit și în documentul trimis de Primărie: Menționăm că instituția noastră are site pe internet cu adresa www. primariacogealac.ro, administrat de firma…. și postează cu regularitate informații de interes public”

Un articol de Cristian CEALERA

Un site…antic!

Am accesat imediat site-ul (nu era pentru prima oară, dar am zis că s-o fi schimbat ceva!), pentru a vedea dacă într-adevăr, informațiile solicitate de noi se regăsesc pe site-ul instituției. Am descoperit că în afara declarației de avere depusă de noul primar la preluarea mandatului și de componența actuală a echipei de consilier, nimic nu este nou pe acest site. Singurul document local afișat în noul mandat este din 20 octombrie 2012 și face referire la Ziua Comunei. În rest, categoria „situația financiară” are acte datate până în aprilie 2012, la „hotărâri de consiliu local” nu poți alege decât documente din anii 2004 și 2005, singura situație cu „lucrări de investiții” este din 2011, iar singurul „raport de evaluare” este tot de acum 2 ani. Deși în cuvântul de bun venit de pe site, primarul Alexa vorbește despre transparență, categoria „Acces la informații publice” are un document gol. Nici vorbă de licitații sau de hotărâri din 2012 și 2013, în fapt, nimic din ceea ce am solicitat conform legii.

Umbra… lui Cati Hristu… la Cogealac

Gheorghe Alexa a ajuns edil în vara lui 2012, după ce a câștigat net lupta cu Hristu Cati. Acesta din urmă era acuzat la acea vreme de o sumedenie de fapte penale (violență, instigare ultraj – pentru scandalul cu săbii din 2010) și i se imputau tot felul de artificii financiare ilegale. A reușit însă în mod miraculos să obțină un post de consilier local, deși problemele din trecut îl obligă și acum să treacă lunar pe la IPJ Constanța, pentru a da cu subsemnatul. Pe site-ul Primăriei am constatat că, în acest an 2013, Cati Hristu este membru al Comisiei de activități economico-financiare, de amenajare teritorială și de urbanism. No comment!

În așteptarea unui răspuns complet

Termenul inițial de 10 zile pentru a răspunde solicitării noastre a expirat de mult dar Primăria Cogealac mai are la dispoziție ceva timp (până pe 27 martie) să se conformeze măcat termenului maxim de 30 de zile. Dată fiind încrederea oarbă pe care Alexa o are în așa-zisul său site actualizat, avem mari dubii cu privire la modul în care primarul din Cogealac ne va răspunde la întrebări. Vom reveni…

 

Actualitate

To Top