Litoralul românesc

Miniera Medgidia SA, acuzată că exploatează fără drept terenurile orașului și că încalcă cu seninătate legile

Indiferența autorităților a creat o situație fără precedent la Hârșova

De patru ani de zile, Primăria Orașului Hârșova se luptă cu autoritățile de mediu încercând să îndrepte o serie de nereguli și ilegalități comise de un agent economic care acționează pe raza teritoriului său. Primarul Tudorel Nădrag a reluat la începutul acestui an problema Carierei de Calcar Celea Lac, atenționând Agenția Națională a Resurselor Miniere asupra faptului că exploatatorul SC Miniera Medgidia SA efectuează ilegal lucrări în zonă și din cauza acțiunilor sale, poluează practic orașul, care se află în permanent pericol de inundație. Societatea din Medgidia exploatează de aproape 20 de ani cariera de calcar de la Hârșova, fără a deține o licență de concesiune în acest sens. Mai mult, utilajele acestor firme excavează în adâncime peste limita admisă de +11 metri. În ultimii ani, Primăria Hârșova a atras atenția tuturor factorilor de control și anchetă asupra faptului că Miniera Medgidia a „luat cu japca” teren aparținând orașului și a ajuns astfel să exploateze o suprafață de 26 de hectare, deși a avut o autorizație de mediu pentru exploatarea a 4,9 hectare. În ciuda alarmelor repetate, trase de către Primăria Hârșova, autoritățile nu au făcut nimic să îndrepte situația. Miniera Medgidia a profitat de somnolența organelor de control și de curând a început o nouă exploatare ilegală în sectorul Celea Mică.

Un articol de Cristian CEALERA

O poveste veche și fără sfârșit

Încă din anul 2009, primarul orașului Hârșova a semnalat autoritățile situația de la Celea Lac, cerând încetarea exploatării pentru care Miniera Medgidia nu avea licență de concesiune. Agenții Gărzii de Mediu Constanța au fost chemați la fața locului și au constatat că exploatatorul sapă sub cota admisă de lege și că din această cauză, zona carierei a devenit inundabilă. Agenția Națională a Resurselor Miniere (ANRM) a impus firmei din Medgidia efectuarea de umpluturi și de corijare a vetrelor distruse dar agentul economic a făcut doar câteva lucrări de mântuială, așa, „mai mult de ochii lumii”, fără să repare practic stricăciunile făcute. Nu i-a păsat nici de amenzile pe care organele de control i le-au aplicat, sancțiuni contravenționale de valoare mică de 6000 de lei, respectiv 10.000 de lei. În vara anului 2010, primăria Hârșova a trimis o nouă adresă ANRM-ului, cerând acestei instituții și Companiei Naționale „Apele Române”, daune de 25 de milioane de euro, pentru cele 25 de hectare de teren distruse iremediabil de către SC Miniera Medgidia SA. În ciuda tuturor eforturilor depuse de administrația locală, situația nu s-a schimbat: Miniera Medgidia a continuat să exploateze, fără să se sinchisească de agitația creată.

Un faliment intenționat?

Deși se știe că a obținut profituri uriașe de pe urma exploatării ilegale de la Hârșova, pe hârtie Miniera Medgidia, nu a arătat deloc bine. În urmă cu doi ani, firma s-a declarat în stare de insolvență, scăpând în acest fel de plata imediată a datoriilor existente. Agentul economic a apelat la o stratagemă deja obișnuită și a intrat în reorganizare judiciară, dosarul 14119/118/2011 ajungând pe masa Tribunalului Constanța. La adăpostul acestei așa-zise reorganizări și fără să mai fie obligată să dea bani creditorilor săi, Miniera a continuat să își vadă de treabă și a continuat să exploateze cariera de la Celea Lac.

Moștenitoare de licență?

Deși în trecut s-a angajat să facă un contract de concesiune cu Primăria Hârșova, Miniera Medgidia nu a încheiat niciodată un astfel de acord, exploatând fără titlu. A reușit însă miraculos să scape de amenzi uriașe, convingându-i pe cei de la ANRM (interesant de aflat cum?) că exploatează în baza unei licențe primite prin transfer de la defuncta Dobromin SA Medgidia. Chiar și așa, Miniera era obligată să încheie un contract de concesiune cu autoritățile locale, în momentul în care a intrat în posesia carierei.

Miniera Medgidia contraatacă

În vederea obținerii unui punct de vedere vizavi de acest litigiu, Nicoleta Cruceanu – administratorul judiciar al SC Miniera Medgidia SA- a fost contactată de reporterii ziarului DEZVĂLUIRI. Iată, pe scurt, ce a declarat :
„ Am preluat sarcina de administrator judiciar în august 2010, când am constatat că fosta conducere a exploatat haotic, creând o situație nedorită. Ne asumăm vina în acest sens, ar fi trebuit să facem un control mult mai sever asupra activității foștilor conducători de la Miniera. În momentul în care primarul din Hârșova  a sesizat autoritățile și am fost amendați, atunci am început imediat să facem toate eforturile pentru a îndrepta situația (…) Anul trecut s-a constituit o Comisie de 16 persoane de la diverse instituții de control. Doi specialiști au făcut ridicări topo la fața locului iar acestea au dovedit că din totalul suprafeței aflate în culpă în anul 2009, între timp s-a refăcut foarte mult. 83% s-a refăcut și a mai rămas un rest de 17%. Pentru asta am fost amendați și ni s-a dat termen de remediere 30.06.2013. Acum în carieră se lucrează, este adevărat, dar tocmai pentru această remediere sus-menționată. Noi până pe 30.06 vom remedia cu totul problema. (…) În ceea ce privește acuzația că exploatăm fără drept, trebuie să spunem că Miniera Medgidia are licență dată de Guvern până în 2042. Deținem acte pe terenul pe care lucrăm, suntem în proces cu Primăria în această problemă și așteptăm hotărârea instanței. Există un decret prezidențial de pe vremea lui Ceaușescu, care nu a fost abrogat și în baza căruia ni s-a dat acest teren. Nu s-au plătit niciodată taxe locale pentru acest teren pentru că este neproductiv și potrivit legii, terenul neproductiv nu este supus acestor taxe. Primăria Hârșova spune că are acte de proprietate și că vrea să facem concesiune(…) Pentru stingerea conflictului eram așadar dispuși să facem contractul de concesiunea dar dacă nu ne-au dovedit proprietatea pe teren nu putem încheia un astfel de acord, pentru că ar fi ilegal(…) În concluzie, vreau să spun că în toată această poveste, din 2010 și până în prezent, noi am fost mereu de bună credință, relația noastră cu Primăria Hârșova a fost una foarte bună (…) le-am cerut prin adrese să ne spună dacă le datorăm vreun ban pentru ceva și i-am invitat să se înscrie la masa credală, dacă dumnealor consideră că au de recuperat vreun ban de la Miniera Medgidia. Nu s-au înscris!”  

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top