Opinii

Primarii vor să îl voteze direct pe preşedintele ACOR

Alegerile ACOR dezbină edilii din judeţul Constanţa

„Mandatul” Marianei Gâju la conducerea Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa a luat sfârşit. Schimbarea preşedintelui ACOR este însă o chestiune mult mai complicată decât părea la prima vedere pentru că membrii Asociaţiei (toţi primarii comunelor din judeţul Constanţa) sunt împărţiţi în două tabere: unii îl susţin pe independentul de la Peştera. Valentin Vrabie, alţii merg pe mâna PSD-istului Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea. Modalitatea de alegere a noului preşedinte este însă una un pic complicată: membrii ACOR nu au votat numele noului şef, ci care sunt cei 9 membri ai Consiliului Director, care într-un final va decide cine este noul preşedinte. Voturile s-au împărţit în mod egal, patru pentru Vrabie, patru pentru Cârjaliu, în timp ce al treilea candidat, Mariana Gâju şi-a anulat votul decisiv. Disputa rămâne aşadar deschisă şi va fi tranşată probabil abia într-o şedinţă ulterioară, care va avea loc zilele următoare. Dincolo de preferinţele fiecăruia, amdiscutat cu o parte din primarii comunelor constănţene despre această „buclucaşă” preşedinţie ACOR. Ce se aşteaptă de la viitorul preşedinte, ce ar trebui să facă Asociaţia pentru comunităţile locale, dacă statutul Asociaţiei ar trebui modificat sau cum este caracterizată „domnia” Marianei Gâju, acestea au fost doar o parte dintre întrebările la care edilii constănţeni au binevoit să răspundă.  

Un articol de Cristian CEALERA

Cristian Cârjaliu, primar Agigea (candidat la preşedinţia ACOR) – „Nu ştim încă nimic legat de viitoarea şedinţă ACOR. Eu personal, vreausă închid subiectul până atunci, nu vreau să vorbesc prea mult, pentru că s-a declanşat o adevărată nebunie şi în presă. Până nu se definitivează întreaga problemă, nu cred că are rost să discutăm prea mult pe această temă. Contra-candidatul meu m-a atacat, am fost numit dictator şi tot feul de prostii de genul acesta. Părerea mea personală, ca primar şi ca membru ACOR este că statutul Asociaţiei nu rebuie schimbat acum. Dacă acest statut a funcţionat 12-15 ani, a fost aprobat, nu cred că trebuie să se mai pună problema modificării lui. Când te-ai înscris ştiai foarte bine care sunt regulile, cum se votează, aşa că nu are rost să vii acum şi să spui că ai fost în necunoştinţă de cauză sau că regulile nu sunt bune.

Dumitru Chiru, primar Lumina (membru în Colegiul Director ACOR) – „Statutul ACOR este unul aprobat pentru întreaga ţară şi trebuie respectat. Modificarea sa poate fi făcută doar într-o AdunareGenerală pe ţară şi noi nu am fost invitaţi niciodată să ne dăm cu părerea. În această vară a fost la Neptun o şedinţă a Adunării Generale şi din judeţul nostru au fost invitaţi doar 3 primari, din care doardoi au fost la şedinţă, unul a venit doar la masa festivă. Schimbarea preşedintelui Asociaţiei ar aduce mai multă transparenţă, dar pentru a merge mai departe, dna Mariana Gâju (n.r. fostul preşedinte) ar trebui acum să convoace Colegiul Director. Nu pot să dau o notă pentru ACOR în ultimii ani, pentru că am făcut parte din Consiliu şi ar însemna să îmi dau un 4. Noi, comunele judeţului nu am avut de câştigat nimic până acum. ACOR este un organism care ar trebui să îşi informeze săptămânal membrii în legătură u toate proiectele şi hotărârilede Guvern, care pot aduce schimbări benefice la nivelul comunităţilor locale. Lipsa de transparenţă şi indiferenţa manifestată de fosta conducere a dus la situaţiaexistentă acum, ori din acest motiv, eu personal, am votat pentru schimbare. Asociaţia ar trebui să informeze, să vină cu propuneri, să facă ceva… Consider că domnul Drăghici, atunci când a înfiinţat ACOR, a avt ca obiectivînfiinţarea tuturor legilor care afectează comunitatea, ori la nivelul judeţului nostru, acest lucru nu s-a întâmplat.

Marian Gălbinaşu, primar Corbu (membru în Colegiul Director ACOR) – „Modalitatea de votare a noului preşedinte are, din punctul meu de vedere, douăfaţete distincte. Pe de o parte, este bine să voteze doar cei 9membri ai Colegiului Director, pe de cealaltă parte, nu este o soluţie ideală. Se ajunge în situaţia, ca acest grup de lucru, formatdin cei 9, să decidă practic noul conducere, ceilalţi membri au votat şi gata, au ieşit din această schemă. Referitor la întrebarea dvs, dacă primăriile din judeţ au avut până acum de câştigat de pe urma ACOR şi aici există mai multe răspunsuri. Material, comunele nu au avut de câştigat. Acor este însă foarte necesară pentru că prin ea, ne-am putea face şi noi auziţi la nivel naţional. Este o portavoce care poate ajuta comunităţile locale. Din nefericire, până în prezent, ACOR Constanţa nu prea şi-a făcut treaba. În principiu, aş accepta o modificare a statutului dacă majoritatea membrilor Asociaţii ar dori asta. Noul preşedinte ACOR trebuie să fie un tip tenace, bătăios, care să lupte pentru noi. Sper ca alegerea acestuipreşedinte să se facă cât mai repede, poate chiar săptămâna viitoare dar reconvocarea trebuie făcută de Mariana Gâju. Dacă ar fi să dau o notă pentru fosta conducere a Asociaţiei, aceasta ar fi 6.

Dumitru Dragu, primar Târguşor – „Ar fi mult mai bine ca votarea preşedintelui să fie una directă, făcută de către toţi membrii Asociaţiei. Pe ordinea de zi a fost şi problema acordului cu statutul sau dacă există alte propuneri. Dacă ar fi existat propuneri vizavi de schimbarea acestui statut, această problemă ar fi fost apoi ridicată în cadrul unei şedinţe a Adunării Generale pe ţară. Noi nu aveam încă o hotărâre, abia acum suntem membrii ACOR, vom adera la Asociaţiei. Cotizaţia se plătea, dar nu exista o hotărâre a Consiliului Local Târguşor de aderare la această structură. Această hotărâre va fi însă emisă în scurt timp. Pentru noi, nuştiu dacă ACOR va face ceva. Ştiu însă cu siguranţă că această asociaţie ar trebui să fie o trâmbiţă, un organism care să transmită mai departe nevoile şi problemele comunităţilor din Constanţa. ACOR ar trebui să nu dea voie să apară legi care să afecteze bunul mers al activităţii din comunităţile noastre. Până acum nu s-a făcutmare lucru, nu s-au implicat suficient dar suntem optimişti şi sperăm ca această situaţie ă fie una diferită pe viitor. Din punctul meu de vedere, pentru a se realiza aceste lucruri, noul preşedinte ACOR ar trebui să fie unul independent şi care să facă efectiv treabă”.

Valentin Vrabie, primar Peştera – (candidat pentru preşedinţia ACOR)
„În mod normal, preşedintele ar trebui să fie ales de plen. Acum se încearcă câştigarea acestui post pe plan politic, ceea ce nu este deloc în regulă. Opinia mea este că membrii Colegiului Director pot fi votaţi la vedere dar preşedintele Asociaţiei nu, alegerea sa trebuie să fie secretă, pentru a nu exista presiuni. Numai aşa poate fi ales cel mai reprezentativ dintre candidaţi. Eu m-am angajat în această luptă şi îmi apăr în primul rând principiile în care cred cu toată fiinţa mea, nu apăr interesele vreunui grup politic. Îmi doresc o descentralizare reală iar primarii să meargă în direcţia în care trebuie şi în care îşi doresc, nu să se îndrepte pe un drum care le este impus de către altcineva, spre care sunt mânaţi din spate. Consider că ACOR Constanţa ar putea lupta pentru o descentralizare administrativă, dar şi pentru una a resurselor, astfel încât Asociaţia să decidă singură care sunt priorităţile sale şi ce principii de independenţă apără. Meritele fostului preşedinte ACOR trebuie apreciate dar la un moment dat a intervenit probabil rutina, poate şi pentru că nu a existat atunci niciun competitor. Acesta este singurul reproş care poate fi adus fostei conduceri. Dacă ne gândim la viitor, atunci putem spune că nu ar fi deloc rău să se schimbe statutul asociaţiei. Din punctul meu de vedere, acum nu există deloc o dispută între primarii din Agigea şi Peştera, cum s-a vehiculat, pentru că toţi cei 9 membri ai Colegiului Director au şanse egale la obţinerea funcţiei de preşedinte. Într-o astfel de luptă, nu trebuie să scoţi în faţă partidul din care faci parte. Performanţa este cea care trebuie promovată. Nu voi abandona niciodată acest principiu, chiar dacă voi fi ales preşedinte ACOR sau nu.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top