Opinii

Primarii judeţului Constanţa salută decizia de deblocare a posturilor vacante din administraţia locală

Guvernul vrea să anuleze „Legea lui Boc” şi să permită angajări post pe post

Din anul 2010, în sistemul administraţiilor locale funcţionează Legea lui Boc, potrivit căreia la primăriile din România se poate face o angajare, doar după ce sunt eliberate şapte posturi din cadrul instituţiei respective. Această decizie aberantă a creat numeroase efecte negative în activitatea primăriilor din România. Legea fostului premier va fi însă în curând abrogată şi înlocuită cu o nouă normă. Vice-premierul Liviu Dragnea a declarat zilele trecute că Guvernul Ponta intenţionează să deblocheze angajările din administraţia publică locală, astfel încât angajările în primării să se poată face post pe post. De asemenea, Dragnea a afirmat că se doreşte şi instituirea unui sistem de recompensare a funcţionarilor performanţi. Cât de bună este intenţia Guvernului, ce efecte benefice va avea aceasta şi care este situaţia actuală în aparatul administrativ din judeţul Constanţa, acestea au fost doar câteva dintre întrebările pe care reporterii ziarului Dezvăluiri le-au adresat primarilor.

Un articol de Cristian CEALERA

Cum au funcţionat din 2010 şi până în prezent administraţiile locale şi câţi angajaţi de calitate au pierdut în această perioadă din cauza salariilor foarte mici, acestea au fost de asemenea, alte întrebări la care edilii judeţului au binevoit să răspundă. Opinia comună a primarilor constănţeni este că decizia Guvernului este una bună dar aşteaptă promulgarea efectivă a legii pentru a vedea în ce condiţii se vor face viitoarele angajări.

Adrian Stan – primar oraş Techirghiol – „Este clar că era necesară o astfel de decizie, mai ales după ce ani buni, angajările au fost sistate. Este o decizie bună şi la nivel naţional, pentru că aşa s-ar mai reduce procentul din şomaj. La noi au fost decimate posturile la spaţii verzi, la munca de jos, oamenii care făceau curăţenie pe stradă. Acum vom putea în curând să angajăm cinci persoane la Spaţii Verzi şi la Gospodărie Comunală. La modul declarativ, nu am avut angajaţi care să îşi fi dat demisia din cauza salariilor mici. Am putut să le mai suplimentăm veniturile din fondurile europene pe care le-am primit şi astfel am mai dat sporuri. Salariile sunt însă mici, asta este situaţia la nivel naţional.”

Mihai Soare – primar comuna Siliştea – „Nu vorbim despre o mărire a organigramelor, ci doar de angajări post pe post. Dacă pleacă un funcţionar, se poate imediat angaja altul în loc iar acesta este un lucru bun. Decizia lui Emil Boc, o angajare în locul a şapte plecaţi a fost una care ne-a creat probleme tuturor. Era o situaţie incredibilă, dacă îţi plecau din diverse motive patru sau cinci salariaţi, nu puteai să angajezi pe nimeni şi erai forţat să le distribui toate atribuţiile celor rămaşi în primărie. În ultimii ani au fost multe plecări, oameni buni, un angajat de al nostru a preferat să plece la muncă, în agricultură, în Anglia, decât să mai rămână la Primărie. S-au vehiculat variante conform cărora, pe viitor, salariile s-ar mai putea mări un pic, şi că primarul va putea motiva diverse creşteri salariale. Vom vedea însă ce va fi, până nu apare legea, nu putem stabili nimic concret. În prezent, Primăria Siliştea are 4 posturi deficitare.”

Dumitru Dragu – primar comuna Târguşor – „Momentan, noi nu angajăm pe nimeni. A rămas acelaşi fond de salarii aprobat şi dacă vine cineva nou, eu ar trebui să micşorez veniturile celorlalţi angajaţi din Primărie. Am avut un post liber, am organizat concurs, dar nu s-a ocupat încă. Per ansamblu, această intenţie a Guvernului este însă o decizie bună. Noi în prezent, la Târguşor, avem o schemă de 17 angajaţi, cărora li se adaugă trei posturi de la Poliţia Locală. Salariile sunt foarte mici, mai ales atunci când le compari cu volumul foarte mare de muncă. Fiecare angajat are practic cel puţin două, trei atribuţii. Oricând există pericolul ca oamenii de calitate să plece de la noi şi să încerce să câştige în altă parte bani mai mulţi. Un funcţionar al Primăriei ar trebui să aibă un salariu de vreo 15 milioane de lei, pentru a fi cu adevărat motivat. Să ţinem cont de faptul că acum nu mai există sporuri. Angajaţii noştri sunt calificaţi pentru activitatea pe care o depun, dar trebuie să fie şi motivaţi material, cu salarii decente, pentru a munci în cele mai bune condiţii. Totul în acest caz depinde de Guvern, ei trebuie să aducă salariile din administraţia publică locală la nivel real, aceste venituri să fie unele normale faţă de vremurile în care trăim. Este adevărat că s-a revenit cu 25% dar chiar şi aşa, salariile de acum sunt la nivelul anului 2010, în condiţiile în care viaţa a devenit mai scumpă. Nu au mai existat indexări, ori asta a fost o problemă.”

Ion Beiu – primar comuna Saligny – “Decizia de deblocare a posturilor este una foarte bună. Până acum era o adevărată nebunie, nu puteam angaja pe nimeni. Bineînţeles că este nevoie de oameni, noi am şi făcut o organigramă şi am trimis-o spre aprobare, pentru că activitatea autorităţii locale se poate desfăşura în cele mai bune condiţii, doar dacă ai efectivul necesar pentru a face acest lucru. Nu am avut plecări, este vechiul personal, oameni de calitate, cu experienţă dar evident că nimeni nu poate fi mulţumit de salariul pe care îl primeşte. Aceste salarii sunt extrem de scăzute, în condiţiile în care volumul de muncă este mare.”

Ioan Herdean – primar comuna Istria – “Este o decizie bună, pentru că avem  locuri libere şi acum vom putea face angajări post pe post. Aşteptăm însă să iasă legea, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, în ce condiţii se pot face noile angajări. Şi salariile ar trebui să crească, pentru că acum nu sunt deloc motivante. Eu, de exemplu, ca primar iau 16 milioane pe lună, iar unii angajaţi au 5-6 milioane, nu este normal. Unii dintre funcţionari ar trebui să câştige ei 16 milioane, mai ales că depun o muncă foarte solicitantă, de calitate şi care implică răspundere mare. Nu au cum să fie oamenii mulţumiţi, când câştigă cinci milioane, mai ales că viaţa este extrem de scumpă.”

Niculae Dragomir – primar comuna Ostrov – „Este o decizie bună, care mai rezolvă din probleme. Ideal ar fi să nu mai fim limitaţi cu numărul de posturi de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) sau Guvern. Dacă organigrama este blocată, nu faci mare lucru. Noi, de exemplu, ar trebui să avem în total 41 de angajaţi, dar unele posturi nu au putut fi ocupate. Dacă se va aplica această decizie post pe post, atunci va fi bine, nu va mai trebui să luăm aprobări de la ANFP sau Guvern. Era o adevărată aberaţie ca Guvernul să îşi dea acceptul cu privire la o angajare într-o primărie din ţară. Salariile sunt mici şi deloc motivante. Nu le putem mări, doar acea revenire de 25% mai repară câte ceva. Trebuie să fim obiectivi, în unele zone se exagera cu anumite sporuri, se dădeau sume pentru tot felul de sporuri, de calculator, de fidelitate, etc, să găseau tot felul de grozăvii. Salariile de-acum sunt de-a dreptul mizere, deşi oamenii au atribuţii multe şi răspundere pe măsură. La alte instituţii ale statului ai trei patru oameni care se ocupă de diverse activităţi. La primării, ai însă un singur angajat care îndeplineşte toate acele atribuţii, care face aceaşi treabă şi în schimb, câştigă şi mult mai puţin. Nu am avut plecări din Primărie din cauza salariilor mici, dar au fost 2-3 cazuri, când unii angajaţi au forţat ieşirea la pensie.”

Vasile Neicu – primar comuna Pantelimon –  “Este o decizie foarte bună. Noi am făcut deja documentaţia necesară şi am depus-o la Prefectură. Am solicitat să ni se permită angajarea a cinci persoane, pentru că la noi era o situaţie incredibilă. Eram vreo şase persoane în toată Primăria, cei mai puţini angajaţi ai unei Primării în judeţul Constanţa. Pentru a supravieţui am aplicat metoda de pe vremea lui Ceauşescu, cea cu angajatul poli-calificat, fiecare îndeplinea în paralel câte trei-patru atribuţii şi bineînţeles cu un singur salariu, şi acela foarte mic. Din fericire, oamenii au înţeles situaţia, au ştiut că nu ţine de mine această problemă a salariilor şi-au făcut treaba foarte bine, chiar şi în aceste condiţii. Acum am solicitat ocuparea unor posturi importante, cel de la Stare Civilă, unul de asistenţă socială, un post la contabilitate… Sperăm ca pe 15 – 20 mai să putem deja să ţinem concursuri pentru ocuparea posturilor solicitate. În trecut au existat şi plecări din Primărie dar au fost fie oameni care au avut probleme de sănătate, fie unii care au plecat la muncă în Italia, acolo unde evident că puteau obţine venituri mult mai bune decât în România.”

Constantin Micu – primar comuna Tuzla – „Noi avem un deficit de 15 posturi libere aşa că evident, nu putem decât să salutăm această iniţiativă a Guvernului, este o decizie foarte bună, care poate rezolva multe probleme. Se pune practic capăt unei situaţii negative, din cauza căreia activitatea oricărei autorităţi locale avea mult de suferit. Odată pusă în practică această decizie ne-ar ajuta pe noi să angajăm oameni pregătiţi în funcţii extrem de importante, cum ar fi sectorul contabil-financiar. În ceea ce pruiveşte salariile, nu putem face mare lucru, dacă ar fi la latitudinea primarilor, aceştia cu siguranţă că i-ar răsplăti pe cei care care îşi fac treaba  foarte bine. Din nefericire, nu avem ce face, salariile ne sunt impuse şi nu putem să depăşim sumele fixate. În trecut, am avut şi salariaţi care au plecat din cauza veniturilor. Unii şi-au căutat slujbe mai bune, alţii s-au trezit restructuraţi…”

Anton Tudorel Burcea – primar comuna Adamclisi – „O astfel de iniţiativă legislativă este un lucru foarte bun. Noi la Adamclisi avem 2-3 posturi deficitare, la registru agricol, asistenţă socială, ne trebuie şi un şofer, aşa că ar fi foarte bine să putem ocupa aceste posturi. Dacă am putea motiva măriri de salarii ar fi de asemenea un lucru extrem de pozitiv dar când nu sunt bani…Salariile sunt într-adevăr mici dar asta este situaţia. Noi nu am avut plecări din Primărie, angajaţii noştri sunt vechi aici, cu experienţă, au domiciliu în comună şi nu au plecat să caute altceva. Am înţeles că astfel de plecări s-au produs mai mult pe la oraşe.”

Marin Ion – primar oraș Băneasa – „Dăm drumul la angajări, dar dacă nu ai buget, cum să faci însă angajări? Eu asta nu pricep! Acum, efectiv, nu pot decât să fac angajări post pe post. Sunt salarii mici, dar lumea ar vrea să se angajeze la noi. Sunt vreo 200 de tineri cu liceul, care bat la poarta primăriei, dar pe care nu ai cum să îi angajezi. Noi avem nevoie de angajaţi la Executare silită şi Urbanism, dar pentru a ocupa posturile, ar trebui să scoatem din altă parte. De plecat din Primărie nu pleacă lumea, pentru că oferta de locuri de muncă este foarte săracă.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top