Ştiri

Primarii Dobrogei, pregătiţi pentru o nouă campanie electorală

Alegerile parlamentare agită spiritele în judeţele Constanţa şi Tulcea

Alegerile locale au fost deja uitate.  2012 nu se dezminte însă şi fiind un an al campaniilor electorale şi al disputelor politice, va mai aduce pe final o confruntare politică amplă şi care se anunţă acerbă. Parlamentarele de pe 9 decembrie agită deja spiritele în întreaga ţară iar judeţele Constanţa şi Tulcea nu au cum să facă excepţie de la această regulă. Formaţiunile politice, fie ele uniuni sau simple partide au început să îşi anunţe camdidaţii pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dar listele încă nu sunt finalizate. Se ştiu însă majoritatea celor care vor să prindă un post în parlament. Unii sunt senatori şi deputaţi cu vechime, care vor să îşi păstreze colegiile. Alţii, sunt primari şi foşti primari care vor să mai urce câteva trepte pe scara carierei lor politice. Mai există şi candidaţi care nu au avut până acum parte de vreun post cu adevărat important dar care speră să spargă acum gheaţa şi după ce au stat mult timp în urma altor politicieni să facă acum un salt spectaculos şi să ajungă direct în Parlament. Am discutat cu o parte dintre edilii judeţelor Constanţa şi Tulcea despre campania parlamentară care bate la uşă. Ce se aşteaptă de la viitorii senatori şi deputaţi, ce realizări au avut parlamentarii aleşi în 2008 sau modalitatea în care este sprijinită campania unor candidaţi  din acelaşi partid, acestea au fost doar câteva din întrebările puse edililor dobrogeni.

Un articol de Cristian CEALERA și Viviana MIHĂLȚEANU

Ion Ovidiu Brăiloiu- primar Eforie –  „Colaborarea noastră cu parlamentarii de pe colegiu a fost una bună. I-am invitat întotdeauna la acţiunile noastre, au participat, au ascultat problemele oamenilor, au încercat să le rezolve, în concluzie, s-au implicat. Poate nu au putut să aibă mereu o mare influenţă, pentru că nici ei nu pot rezolva unele situaţii. Dacă ar fi însă să dau o notă parlamentarilor de pe colegiul nostru, pentru activitatea epusă în acest ultim mandat, atunci această notă ar fi 8,50 spre 9.  Nu ar fi nicio problemă ca în următorii ani, pe colegiul nostru să rămână aceiaşi parlamentari. Din punctul meu de vedere, parlamentarii trebuie să susţină amendamente, ne trebuie o lege a litoralului, să se prevadă nişte termene, nişte investiţii, statul să facă ceva să ajute turismul. Dacă ne lasă doar pe noi, primarii din zona litoralului, să rezolvăm toate aceste probleme, atunci nu ene putem aştepta la o schimbare a situaţiei. Turismul este o prioritate naţională iar acest lucru trebuie să se vadă. Ne-am săturat să ne tot ia faţa Bulgaria şi turiştii, fie ei străini sau români să meargă în staţiunile de la Sud de Dunăre. Pentru a avea însă un turism mai dezvoltat, trebuie însă luate rapid nişte măsuri. Trebuie să avem o infrastructură modernă, hotelierii trebuie sprijiniţi, ar trebui să se stabilească, prin lege, impozite mai mici pentru ei din turism, un TVA mai mic, toate pentru a fi încurajată această activitate extrem de importantă. Eu dacă aş fi parlamentar, aş şti ce să fac.”

Constantin Cimpoiaşu – primar Gârliciu –  „Parlamentarii Mihai Lupu şi Puiu Haşotti ne-au sprijinit în ultimii patru ani proiectele şi ne-au ajutat mult şi în campania din această vară. Sper să fie realeşi şi să continue să ne sprijine. Avem nevoie de ajutor, pentru că avem destule proiecte care trebuie realizate. Astfel, avem un proiect de canalizare, unul pe cultură şi ei ar putea să ne sprijine în depăşirea obstacolelor şi în finalizarea cu succes a acestor programe. În ceea ce priveşte campania alegerilor parlamentare, eu nu cred că are rost să îi mai spui omului ce să voteze, nu mai este ca acum 15-20 de ani. Oriceom, are acces la informaţie, şi-a format propria opinie, nu îl poţi duce cu zăhărelu. Lumea trebuie însă să meargă la vot şi să decidă după cum îi dictează conştiinţa. Acum vreo opt ani, erau îndemnaţi să meargă la alegerile parlamentare iar oamenii spuneau „lasă-ne domne” şi nu mergeau la vot. Trebuie să recunoaştem faptul că în ultimii ani procentul de încredere al populaţiei în cei din clasa politică este din ce în ce mai mic. Pentru asta, cred că politicienii noştri ar trebui săfacă mult mai multe decât până acum. Din păcate, mulţi dintre cei care au ajuns în Parlament, au cam uitat de ce au mers acolo, au uitat de nevoile oamenilor. Noi am avut probleme mari în trecut, cu ruperea digului, am intervenit peste tot dar sprijinul, ajutorul real a venit de la Consiliul Judeţean, mai puţin de la parlamentari. Cei care ne reprezintă în Parlament trebuie să aibă ca unic obiectiv îmbunătăţirea condiţiilor de trai. Problemele omului simplu trebuie rezolvate, acesta trebuie să fie unicul lor scop”

Adrian Stan – primar Techirghiol –  „În ultimii patru ani am beneficiat de susţinere din partea parlamentarilor de pe zona noastră şi evident, ne dorim ca această susţinere să existe şi pe viitor, şi de ce nu, să fie una şi mai puternică decât până acum. Vrem mai mult, căci aşa este omul şi este normal să fim optimişti. Noi avem proiecte destule la Techirghiol, singuira problemă este modul în care statul se implică în co-finanţarea acestor proiecte. Prioritatea umărul 1 a României este atragerea de fonduri europene, ori aici trebuie să se lucreze mai mult, în opinia mea. Noi avem proiecte ambiţioase. Avem în derulare Parcul Acvatic (piscină plus terenuri de sport), dar şi un proiect de plajă între Techirghiol şi Eforie, căruia i se alătură şi proiectul de asfaltare a drumului dintre Techirghiol şi Agigea. Aceste ultime programe au o valoare de peste 3,2 miliarde de lei.”

Traian Cristea – primar Costineşti  – „Parlamentarii de pe zona noastră nici nu ne-au deranjat în ultimii ani, nici nu ne-au supărat, nici nu ne-au ajutat. Nu vedeţi ce se întâmplă în ţara asta, doar zâmbete false, toţi îşi urmăresc numai propriul intres, atât şi nimic mai mult. După părerea mea, mai bine îi lăsăm însă în funcţie pe cei vechi, căci alţii noi ce să facă… ba chiar să nu facă mai rău. Singurii care pot ajuta comunităţile locale sunt guvernanţii, pentru că până la urmă, parlamentarii fac ceea ce le spune Guvernul. Probleme nu mai sunt la Costineşti. Avem de toate, nu avem nevoie de ajutor. Parlamentarii pot însă să îi ajute pe alţii, pe cei care se confruntă cu serioase probleme financiare. La noi însă totul este în regulă”

Lili Pâslaru – primar Pecineaga  – „Am colaborat în trecut cu domnul Iorguş, am fost consilierul lui juridic. Ca parlamentar, pot spune că la început s-a implicat în activitatea noastră, ne-a ajutat să obţinem unele lucruri, apoi însă colaborarea s-a mai diluat, am păstrat legătura telefonic… Ne interesează ca pe viitor să avem parte de o colaborare mai strânsă cu parlamentarii. Ei ar trebui să vină mai des în localităţile de pe colegiu, să se implice activ, să ia pulsul comunităţilor, să identifice problemele existente aici şi să încerce să le rezolve, să ne ajute astfel să avem o viaţă mai bună. Nu ştiu care sunt propunerile USL-ului pentru aceste alegeri, dar evident că noi vom sprijini tot ceea ce se propune la nivel judeţean şi ne vom conforma deciziei centrale.”

Ion Herdean – primar Istria – „Bineînţeles că sun foarte mulţumit de activitatea parlamentarilor din zona noastră, domnul deputat Gheorghe Dragomir şi domnul senator Puiu Haşotti. Ne-au ajutat foarte mult în ultimii ani, cu sprijinul lor am reuşit să rezolvăm numeroase probleme ale comunităţii noastre. Uşile lor au fost mereu deschise pentru noi. Sperăm să fie realeşi în aceste funcţii şi astfel, colaborarea să continue şi în acest fel, toate proiectele pe care le-am demarat şicare acum sunt în lucru, să poată merge astfel înainte. Dacă vorbim de realizări care au fost posibile cu ajutorul celor doi parlamentari, trebuie atunci să scoatem în evidenţă promovarea potenţialului turistic, pentru că noi aici, la Istria avem marele avantaj de a trăi într-o zonă încărcată de istorie milenară, o zonă cu vestigii unice şi care au trezit şi trezesc interesul oamenilor din întreaga lume. Să nu uităm că avem aici Proiectul „Pe urmele Argonauţilor” dar şi Teatrul Antic din Cetatea Histria, acesta din urmă un program care odată realizat, va atrage alte mii, zeci de mii de turişti din ţară şi din străinătate. Colaborarea cu parlamentarii nu s-a rezumat însă doar la turism. Astfel, am putut face grtăiniţşe noi, poduri, drumuri comunale mai bune şi numărul lucrurilor bune poate continua. Sperăm aşadar ca ce doi să fie realeşi pe 9 decembrie. Noi vom merge din uşă în uşă prin comună şi le vom recomanda oamenilor să meargă la vot”

Constantin Micu – primar Tuzla – „Parlamentarii de pe colegiul nostru ne-au ajutat atât cât au putut şi ei. Evident, pe viitor, ne-am dori o şi maimare implicare decât cea de până acum. Avem multe proiecte ambiţioase, cum ar fi portul turistic, satul pescăresc, realizarea unei infrastructuri moderne. Toate acestea sunt în derulare şi aşteptăm finalizarea lor cât mai grabnică. Satul pescăresc şi portul turistic sunt deja aprobate, acum mai aşteptăm să vină şi banii. Bineînţeles, sperăm ca după alegeri să avem parte de un mai mare sprijin din partea parlamentarilor din zona noastră”

Ancuţa Belu – primar Mihail Kogălniceanu (Constanţa) – Pot să spun că mă bucur foarte mult să pot susţine doi parlamentari de aceeaşi culoare politică precum cea a mea, domnii Haşotti şi domnul Lupu, doi oameni extraordinari şi în care am mare încredere. De aceea, eu sper ca ei să obţină rezultate foarte bune aici, la Kogălniceanu. Nu sunt genul de om care să stau şi să aştept săprimesc ceva dar orice ajutor este bine venit şi sper ca dumnealor să mă sprijine în activitatea mea. Noi ne confruntăm cu probleme care necesită o rezolvare imediată. Asfaltarea este una dintre marile probleme ale comunităţii noastre, străzile care nu sunt prinse în programul de canalizare… Satele care aparţin de noi trebuie şi ele asfaltate şi pietruite, la fel şi zonele cartierelor noi. Acum se primesc proiecte pe 577, banii vin prin Consiliul Judeţean şi apoi sunt distribuiţi. Noi am depus documentaţia necesară, să sperăm că suntem eligibili şi apoi aşteptăm să vină banii”

Dumitru Chiru, primar Lumina – „Sunt mulţumit de activitatea celor doi parlamentari din colegiul nostru. În opinia mea, contactul parlamentarilor cu populaţia din zona lor trebuie să fie unul mult mai des. Sprijinirea comunităţilor trebuie să fie una directă, contactul cu oamenii, aflarea problemelor lor şi încercarea de rezolvare, acestea sunt dezideratele care trebuie să caracterizeze în următorii ani activitatea celor doi parlamentari. Noi avem proiecte importante pentru viitor şi sperăm ca parlamentarii să ne sprijine în realizarea lor. Pentru a enumera doar două, putem vorbi despre construirea unei biserici, proiect care este în desfăşurare şi a cărui finalizare este foarte aşteptată de către locuitorii comunei noastre. De asemenea, drumurile trebuie reabilitate, pentru că suntem în mileniul III şi merităm să putem circula pe străzi moderne.”

Gheorghe Alexa – primar Cogealac  – „Domnii Gheorghe Dragomir şi Puiu Haşotti vor candida pentru un nou mandat şi cred că vor fi realeşi în aceste funcţii. Acum, parlamentarii în funcţie şi ceilalţi candidaţi vor trebui să treacă prin fiecare localitate din colegiul lor, să îi cunoască lumea, să vorbească cu oamenii. Aşa am făcut şi eu artunci când am fost ales primar, pentru că dacă nu ştii ce probleme au oamenii, atunci nu maiare rost să maispui nimic. Sper ca pe viitor, parlamentarii noştri să ne sprijine în realizarea proiectelor, pentru că nu poţi să ţii o comună doar cu banii din buget. Proiecte avem destule, pietruirea şi asfaltarea străzilor, şanţuri, podeţe, vrem să facem o piaţă comunală şi să lucrăm la reabilitarea cu apă şi canalizare în sate. Toate aceste proiecte se află în stadiul studiilor de fezabilitate şi nu mai este mult până la demararea lor efectivă.

Nicolae Ianuş – primar Baia (Tulcea)  – „Sunt mulţumit atât de activitatea domnului  Trifon Belacurencu, cât şi de cea a domnului Horia Teodorescu. Nu vă pot spune ceva concret, ce au făcut pentru noi, dar am avut parte de sprijin din partea dânşilor. Domnul Horia este acum preşedinte al Consiliului Judeţean, deci nu va mai candida pe colegiul nostru, dar domnul senator Belacurencu cu siguranţă va candida…Asta e părerea mea. Cu siguranţă, Belacurencu este de departe cel mai bun pentru această funcţie şi consider că are şanse mari la obţinerea unui nou mandat. Noi îl vom sprijini în această  campanie, suntem alături de dânsul, pentru că avem şi noi în continuare proiecte şi avem nevoie să fim ajutaţi pe viitor. Pentru Camera Deputaţilor, propunerea mea şi a colegilor mei, pe care o considerăm cea mai bună pentru colegiul nostru este Ion Bălan.Noi l-am ales şi îl susţinem pe dânsul, acesta, la rândul său, activează tot în domeniul agricol şi consider eu, este candidatul cu cele mai multe şanse. Are sprijinul tuturor primarilor din colegiul nostru. Acum rămâne de văzut ce vor decide cei din partid şi anume PSD-ul, căci noi suntem în alianţa USL  dar noi îl sprijinim cu toţii, şi liberali şi psd-işti şi tot USL-ul. Cu toţii îl vom sprijini cum vom putea pentru a obţine această funcţie de parlamentar.”

Tudorel Gurgu – primar Ciobanu – „Eu nu am fost în funcţie… Am fost în opoziţie, iar cât am fost cu aceştia chiar am fost mulţumit de deputatul Chirilă şi de senatorul Iorguş, cei doi parlamentari de pe colegiul nostru. De câte ori am apelat la ei, cu ce am avut nevoie, m-au ajutat. Din ce ştiu de la PNL, căci viceprimarul nostru este de la PNL, şi ei sunt mulţumiţi de activitatea din ultimii ani a celor doi parlamentari. Colaborează bine şi cu domnul Haşotti şi cu domnul Lupu. I-am cunoscut şi eu pe dânşii şi mi s-au părut oameni deosebiţi, din ceea am discutat noi acolo.Vă daţi seama că ei au venit acum 4 ani şi au câştigat cu PSD-ul, sunt cunoscuţi dar cred că pe colegiul doi, ei sunt cei mai buni. Din ce ştiu eu pe zonă, ce aud eu despre domnul Lupu şi despe domnul Haşotti cred că şi anul acesta vor fi câştigători, că au şanse mari. Aseară am fost la Medgidia, m-am întâlnit cu cineva pe acolo şi am înţeles că stau bine şi acolo, pentru că, vă daţi seama, comuna noastră cu trei mii de votanţi prea puţin contează.Când vine vorba însă de Medgidia, aceasta este cu totul o altă socoteală, mai mulţi oameni,  primarul e PNL şi am auzit că cei doi candidaţi au mari şanse.”

Iustin Nicolae Udrea – primar Limanu
Nu cunosc activitatea legislativă a lor (Zamfir Iorguş şi Nicolae Moga). Noi nu am apelat nici la senatori, nici la deputaţi pentru proiecte. Ne-am descurcat singuri cu proiectele europene, cu instituţia care a monitorizat şi gestionat finanţarea respectivă, astfel încât nu am apelat la cei doi parlamentari. Nu ştiu care sunt noii candidaţi pentru următoarele alegeri. Eu nu sunt în măsură să mă exprim nici dacă cei din funcţie ar mai avea şanse, nu am văzut nici un sondaj de opinie, de fapt nici nu ştiu dacă s-a făcut vre’unul. Noi suntem acum fiecare cu treaba lui la primărie, ne concentrăm pe proiectele pe care le avem în desfăşurare, facem planul de bătaie pentru acest mandat şi ducem bătălia pentru accesarea fondurilor europene.

Nicolae Coşovei – primar Somova – „Suntem mulţumiţi de activitatea senatorului de pe colegiul nostru. Domnul Horia Teodorescu a fost tot timpul lângă noi, ne-a consultat în legătură cu problemele pe care le aveam, ne-a susţinut şi sprijinit în încercarea de a le rezolva. Noi am avut proiect pe măsura 322 şi cei de la putere ne-au scos dosarul. Parlamentarii de pe colegiul nostru au făcut însă tot ce au putut pentru a ne ajuta. În legătură cu zvonul cum că doamna Elena Udrea ar candida pe Colegiul Doi Senat, este posibil ca ea să aibă parte de susţinerea celor din Niculiţel şi Sulina. Eu însă am impresia că ei nu mai vor să candideze acolo unde sunt, pentru că probabil nu mai au şanse reale de victorie. Elena Udrea a venit aici, atunci când s-au făcut şoseaua până la Murighiol şi la Sulina, plaja de la Sulina şi nişte căsuţe în aceeaşi zonă şi acum probabil vrea să candideze. Nu cred totuşi că va lăsa dânsa Bucureştiul să vină în Tulcea, un oraş mic.

Florin Onescu – primar Lipniţa – „Suntem mulţumiţi de activitatea senatorului Nicolae Moga cât şi a doamnei Cristina Dumitrache. Au fost mereu alături de noi şi ne-au susţinut în diverse proiecte. Unul dintre aceste proiecte a fost cel pentru asfaltare drum-pod spre Izvoarele. De asemenea, cei doi i-au ajutat pe nevăzătorii de la noi din comunitate, de Paşte au oferit pachete cu alimente cetăţenilor, deci s-au implicat activîn problmele comunităţii noastre. Nu ştiu care sunt candidaţii pentru următoarele alegeri dar cred că atât domnul Moga cât şi doamna Dumitrache au şanse să fie realeşi. Dacă dânşii îşi vor depune candidatura, noi îi vom susţine, vom sta de vorbă cu electoratul şi îi vom încuraja să meargă la vot.”

Cristian Telehoi – primar Cobadin – „Cu senatorii şi depuţaţii de pe colegiul nostru am avut nişte întâlniri, ne-au sprijinit în diverse proiecte. Unul a fost cel de înfiinţare a staţiei de ambulanţă de la Cobadin iar aceasta s-a putut realiza cu sprijinul senatoului Nicolae Moga. Dumnealui s-a zbătut foarte mult pentru realizarea acestui proiect, să avem şi noi o staţie de ambulanţă. Cristina Dumitrache a avut proiecte sociale, a venit cu pacheţele pentru oamenii de la cantinele sociale, deci dumneaei a făcut tot posibilul pentru a-i ajuta pe oamenii mai sărmani din zonă. În ceea ce mă priveşte, am ţinut în permanenţă legătura cu domnul senator Moga , dânsul fiind o persoană care mereu a răspuns nevoilor noastre, de fiecare dată când am apelat la el. Este o persoană populară, care mie personal îmi place. În general, ştiţi că oamenii, atunci când sunt pe funcţii mai înalte sunt greu de abordat dar nu aşa se întâmplă şi cu domnul senator, iar acesta este un lucru care meritp apreciat. Nu stiu cine va fi desemnat acum pe colegiul nostru, nici pentru Camera Deputaţilor, nici pentru Senat. Din punctul meu de vedere, pot spune însă dacă vor candida tot domnul Moga şi doamna Dumitrache, ei au mari şanse să fie realeşi. Lista acţiunilor în care s-a implicat domnul Moga poate continua cu implicarea sa în proiectul social, caravana care a parcus întreaga zonă. Cu această ocazie, el a stat de vorbă cu persoanele cu probleme de invaliditate, cei care aveau nevoie de proteze, de cărucioare, şamd. După câteva zile de la trecerea caravanei, după ce a consultat oamenii împreună cu diverşi specialişti (de la Casa de Pensii, de la Direcţia de Sănătate Publică), au şi început să se rezolve problemele iar oamenii au primit cărucioare şi proteze. Pentru a-i susţine, eu nu pot face altceva decât să stau de vorbă cu oamenii, să le explic că cei doi au fost alături de noi. Atunci când a avut probleme, comuna Cobadin a găsit mereu deschise uşile parlamentarilor, problemele ne-au fost ascultate, chiar dacă unele probleme nu şi-au găsit rezolvare. De exemplu, înfiinţarea poliţiei locale în Cobadin a fost un proiect care nu a putut fi finalizat, dar asta nu a ţinut nici de domnul senator, nici de domnişoara deputat, pentru că sunt nişte prevederi legislative peste care nu s-a putut trece. Noi ne dorim însă foarte mult  să putem beneficia pe viitor de acest serviciu , pentru că în ultimii ani a crescut gradul de infracţionalitate, este pur şi simplu ceva de speriat. Poate vom reuşi să convingem Guvernul că trebuie neapărat să deblocăm aceste costuri şi să facem angajările la poliţia locală, pentru că cei din poliţia naţională sunt foarte puţini şi la ce se întâmplă aici, nu se pot descurca. La noi sunt foarte multe furturi, oamenii nu se mai simt în siguranţă, au apărut foarte mulţi cerşetori. Copiii de etnie romă pur şi simplu te sufocă cu cerşitul în centrul comunei iar uneori, chiar îi agresează pe cei mai mici ca ei. Aici chiar avem nevoie de sprijinul senatorului şi deputatului pentru că este bine ca ei să facă interpelări în Parlament, să aducă la cunoştinţa Guvernului faptul că avem probleme extrem de serioase, care necesită o rezolvare imediată.”

Actualitate

To Top