Litoralul românesc

Primarii din Tulcea: „După ce au investit averi în campania electorală, parlamentarilor nu le convin alegerile anticipate”

După moţiune, potopul

De vreo câteva săptămâni, liderii social-democraţi şi cei liberali ameninţă în stânga şi dreapta cu una, două sau mai multe moţiuni de cenzură, despre care jură că vor fi votate de toţi parlamentarii, cu excepţia pedeliştilor. Pe de altă parte, se vorbeşte de o scindare a PSD. Cu toate acestea, situaţia a ajuns de aşa natură încât anumite televiziuni vorbesc deja de căderea Guvernului. Nu în ultimul rând, se pare că UDMR a ajuns din nou în situaţia în care poate cânta după chef, urmând ca giganţii politicii să joace după ritmul impus de unguri. Din nou, indiferent dacă prietenia dintre social-democraţi şi liberali se va sfârşi printr-o căsătorie politică, ori dacă al doilea guvern Boc se va prăbuşi, cel care are de suferit este doar electoratul. Dată fiind situaţia, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu câţiva primari reprezentativi pentru judeţul Tulcea, pentru a afla cum se resimt acţiunile liderilor politici din România, în teritoriu. 

Un articol de Andreea PAVEL

 

Dumitru Enache, primar Stejaru şi liderul Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea:

„Jocurile astea politice nu s-au terminat şi nu se vor termina niciodată. Părerea mea este că social-dmeocraţii şi liberalii nu se vor împăca niciodată din punct de vedere al ideologiei, dar pentru a se evidenţia în faţa electoratului şi pentru a pune mâna pe voturi au încercat şi varianta asta. Oricum, noi primarii suntem prea mici pentru a schimba ceva şi tot ce vrem este să ne putem duce la bun sfârşit treburile, pentru binele comunităţii. Alianţa asta nu e o soluţie bună pentru România, pentru că din punct de vedere ideologic sunt incompatibili.
Cât despre moţiune, indiferent dacă trece sau nu, noi, primarii, ne dorim un guvern capabil să managerieze situaţia în care ne aflăm. Avem probleme financiare mari cu plata ajutoarelor sociale şi a profesorilor şi aşa mai departe, iar dacă şi-au pus în cap să dea jos guvernul doar de dragul politicii, singurii care vor avea de suferit vom fi noi, primarii. Noi, primarii, ca reprezentanţi ai administraţiilor locale, deci cei care vor avea de suferit sunt oamenii, electoratul. Oamenii care aşteaptă să le rezolvăm problemele. Noi, ca administraţii locale, am reuşit în ultimele două luni să ţinem în frâu situaţia, dar de-aici încolo nu ştim ce va urma. Aşa că mai bine să lase Guvernul în pace, să-şi facă treaba şi să-şi vadă de campanie mai departe. Şi după alegeri, mai vedem”.

Mihai Cârciumaru, primar Ceamurlia:

„Vă daţi seama că nu mă pot pronunţa asupra acestor lucruri, pentru că se pot schimba de la o zi la alta. Cu toate acestea, nu mi se pare normală prietenia dintre PSD şi PNL. Cât despre moţiunea de cenzură, nu cred că va trece. PD-L va vota împotrivă şi o parte din PSD la fel. Cât despre UDMR, rămâne la latitudinea democrat-liberalilor dacă au sau nu putere de convingere asupra lor”.

Marian Mihăiţă Gherghişan, primar Dăeni:

„Nu ştiu ce să vă spun, în afară de faptul că PSD şi PNL au lăsat bugetul statului gol-goluţ cât au fost la guvernare. Pentru că social-democraţii conduceau din umbră când era PNL-ul la guvernare. Iar eu, ca primar, am simţit pe pielea mea efectele faptului că am avut o guvernare de altă culoare politică, pentru că n-am primit nici un ban pe timpul liberalilor, în timp ce primarii PNL şi PSD primeau cu toptanul. Îi condamn pentru acest lucru. Acum ar trebui să lase guvernul în pace, să termine ce are de făcut. Oricum vin alegerile prezidenţiale şi după aceea om vedea ce-o mai fi”.

Nicolae Onea, primar Ostrov:

„Moţiunea de cenzură nu va trece, iar PNL şi PSD nu va face niciodată o colaborare în adevăratul sens al cuvântului. Categoric nu. Ceea ce se întâmplă acum între ei este doar lupta pentru ciolan. De 20 de ani încoace avem aceeaşi problemă: interesele politice şi ciolanul. Şi revenind la moţiune, dacă ei doresc acum să cadă Guvernul, trebuie să se gândească foarte bine că acestui lucru îi va urma un dezastru. Eu cred totuşi că UDMR şi câţiva de la PSD vor vota împotrivă, pentru că nu le convine să-şi piardă posturile de parlamentari, mai ales după ce au investit o groază de bani în campanie”.  

Constantin Camburi, primar Beidaud:

„Suntem prea mici ca să ne dăm noi cu părerea. Tot ce îmi doresc este să am posibilitatea, din toate punctele de vedere, mai ales financiară, să îmi pot duce la îndeplinire toate promisiunile faţă de oamenii mei din comună, pentru că până la urmă ei sunt cei mai importanţi şi, de asemenea, cei care au de suferit cel mai mult de pe urma crizei. Aşa că prefer să îmi văd de treabă şi să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru comuna Beidaud şi locuitorii ei, atât cât se poate în momentul de faţă. Asta trebuie să fie preocuparea principală a fiecărui primar”.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top