Fără categorie

Primarii din Constanţa, la sapă de lemn

După campaniile electorale, politicienii au întors spatele maşinăriilor de strâns voturi

Trist dar adevărat, situaţia din administraţiile publice ale comunelor constănţene se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Pe cât sunt de cunoscute motivele, pe atât sunt de ignorate de politicienii de la centru care, o dată văzuţi cu sacii în căruţă, după cele trei campanii electorale de anul trecut (parlamentare, euro parlamentare şi prezidenţiale), au întors spatele maşinăriilor de adus voturi, adică primarilor. Din păcate, aşa sunt văzuţi edilii comunelor, cei care trag ponoasele atunci când treburile nu merg cum ar trebui, dar care nu primesc laurii cuveniţi în urma succeselor din campanii.

Un articol de Andreea PAVEL

Poate cel mai cunoscut exemplu de primărie care a ajuns într-o situaţie inacceptabilă din cauza neglijenţei, indolenţei şi a interesurilor politice ale mai marilor României, este administraţia locală din Cumpăna. Primăria a fost dată în judecată de firma lui Jean Paul Tucan, pentru că nu a plătit lucrarea începută de aceasta. Motivul? Nu a primit banii necesari, câştigaţi de comunitatea locală, printr-un proiect finanţat de Guvern.

„Trebuie stipulat în contract că plata se face în funcţie de venituri”

Aceasta este soluţia pe care o propune colegilor lui, Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina. Dar şi dumnealui, asemenea colegilor săi şi a reprezentanţilor firmelor ce participă la licitaţii, ştie că pe vremurile astea nici un privat nu mai acceptă ca astfel de condiţii să fie stipulate în contract. Înainte ca şi în România să îşi facă resimţită prezenţa criza economică, primarii puteau menţiona în contract faptul că plata lucrărilor se va face în funcţie de posibilităţile financiare ale administraţiei publice locale, astfel încât furnizorul de servicii se vedea nevoit să aştepte încasarea banilor până în momentul în care primăria dispunea de sumele necesare investiţiei.

Descentralizarea noastră cea de toate zilele

Efectuarea mult promisei descentralizări este un subiect deja desuet. Parlamentarii au vorbit, guvernanţii au vorbit, Băsescu a vorbit, toată lumea vorbeşte despre descentralizare, dar nimeni „de sus” nu şi-o doreşte cu adevărat. De ce? Pentru că atunci primarii ar putea cu adevărat să-şi vadă de treabă, iar diferenţele dintre culorile politice ar dispărea definitiv între comune. Primarii constănţeni consideră că aceasta este adevărata soluţie la ceea ce înseamnă „ieşirea” din criza economică, politică sau de orice alt fel. Cu privire la acest aspect, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, Mariana Gâju a declarat: „O administraţie locală reuşeşte să-şi asigure din taxe şi impozite locale aproximativ 18% din buget şi cu cota din impozitul pe venit urcă la 40%, dar pentru restul trebuie să se uite cu nesiguranţă şi incertitudine la bugetul de stat. Descentralizarea reală trebuie dusă până la capăt. Fiecărei competenţe îi trebuie asociată resursa financiară. Tărăgănarea descentralizării şi reformei administrative îşi arată acum efectele, iar administraţia locală, în plină criză, nu este nici mai mult, nici mai puţin decât o ţintă vulnerabilă”.

Transferuri de personal, pentru a fenta legea strâmbă

Este trist că pentru a respecta legea, dar în acelaşi timp pentru a nu lăsa oameni pe drumuri, primarii se văd nevoiţi să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a fenta prevederile legislative  strâmbe. Este cazul Primăriei Saraiu unde edilul Vasile Bejan se gândeşte la soluţii pentru a nu trimite în şomaj nici un localnic. A şi găsit câteva: „Dacă trebuie să fac reduceri voi trimite  şase angajaţi de la Pază în subordinea unei firme private şi încă cinci persoane de la contorizarea apei din primărie SC RAJA SA. Nu vreau să trec pe nimeni în şomaj”, a declarat primarul. Primarul comunei Dumbrăveni, Gheorghe Cenuşă se confruntă cu aceeaşi problemă: pentru a nu-şi lăsa oamenii pe drumuri, acesta se vede nevoit să transfere unii angajaţi la alte firme până trece criza. Dacă se vor descurca primarii sau nu să respecta legea fără să înrăutăţească situaţia angajaţilor, rămâne să vedem.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top