Opinii

Primarii comunelor din Constanţa ripostează împotriva reducerilor de personal

Şefii administraţiilor locale bat din nou la uşa guvernanţilor

La finele lunii august, şefii administraţiilor locale din judeţul Constanţa s-au reunit în cadrul unei şedinţe a Asociaţiei Comunelor din România pentru a discuta pe marginea deciziei Guvernului de reducere a personalului din cadrul primăriilor. Subiectele punctate în cadrul întâlnirii au mai cuprins şi reglementarea criteriilor de stabilire a serviciilor către populaţie, pe care trebuie să le presteze administraţiile publice locale, sau stabilirea standardelor de calitate a serviciilor publice.

Un articol de Andreea PAVEL

De asemenea, au mai fost dezbătute şi subiecte precum stabilirea standardelor de cost în administraţia locală, astfel încât acestea să fie incluse în proiectul bugetului de stat pe anul 2010. Acestea vor fi structurate în două capitole: de funcţionare şi de dezvoltare. Poate una dintre cele mai importante teme dezbătute în cadrul şedinţei A.Co.R. a fost ierarhizarea localităţilor în funcţie de numărul de locuitori, în condiţiile în care Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna şi liderul A.Co.R, Constanţa, a declarat că “toţi reprezentanţii administraţiilor publice locale au aceeaşi ţintă, cetăţeanul”. Aceasta a mai menţionat printr-un comunicat de presă că “ierarhizarea trebuie să fie una singură, în funcţie de numărul de locuitori, indiferent de comună, oraş, municipiu”. Vizavi de hotărârea Guvernului de a reduce drastic numărul funcţionarilor din primării, din cauza crizei economice, reprezentanţii comunelor au luat în discuţie şi identificarea atribuţiilor specifice autorităţilor administraţiei publice locale în vederea stabilirii numărului de personal strict necesar care să fie în măsură să îndeplinească aceste atribuţii. Un alt aspect asemănător, punctat în discuţia edililor a fost salarizarea personalului din administraţia publică locală în funcţie de numărul de locuitori şi suprafaţa intravilanului, dar şi salarizarea unitară a funcţionarilor de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor, consiliilor judeţene, având în vedere realizarea actului administrativ.

Primarul din Castelu îşi trimite angajaţii acasă dacă cer mărire de salariu

Anghel Nicolae, primarul comunei Castelu, a avut ca de fiecare dată, câteva ceva de adăugat pe marginea discuţiilor. Astfel, cu privire la ultimul aspect, acesta şi-a exprimat punctul de vedere susţinând că este de acord cu susţinerea reducerii personalului primăriei Castelu, dar nu este de acord cu solicitările tuturor primarilor din ţară privind creşterile salariale pentru nici un salariat din administraţia publică locală înainte de 1 mai 2010. De asemenea, acesta a avertizat că funcţionarii care nu sunt mulţumiţi de salariul actual îşi pot căuta liniştiţi un nou loc de muncă. Şedinţa s-a încheiat cu procesul verbal semnat de primarii şi reprezentanţii comunelor member ale Filialei Judeţene Constanţaa Asociaţiei Comunelor din România, act care va fi susţinut în faţa reprezentanţilor administraţiei publice centrale, precum Guvernul, Parlamentul, sau Preşedinţia, printr-o manifestaţie publică. Nu în ultimul rând, un număr de cinci primari din judeţul Constanţa va reprezenta Filiala Judeţeană Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România la actvitatea organizată la nivel naţional privind propunerile legislative care vizează reducerile de personal din cadrul administraţiei publice locale.

Campania electorală, şansa primarilor de a fi luaţi în seamă la Cotroceni

Să sperăm că de această dată, primarii vor avea mai mult succes la întâlnirea cu reprezentanţii administraţiei centrale, dat fiind faptul că ultima încercare a edililor de a-şi exprima nemulţumirile în faţa miniştrilor şi parlamentarilor a eşuat lamentabil, din cauza indolenţei şi aroganţei celor din urmă. În perioada 2-9 august primarii comunelor din România s-au întâlnit la Pavilionul Expoziţional din Constanţa pentru a discuta problemele stringente cu care se confruntă mediul rural românesc, dar şi pentru a le expune reprezentanţilor Guvernului. Doar că edilii comunelor au rămas cu buza umflată pentru că mai marii ţării n-au binevoit să se coboare de pe piedestalurile de fildeş în care au fost instalaţi tot de aşa-zişii ţărani (aşa cum sunt consideraţi primarii comunelor, la capitală) pe care acum i-au dispreţuit cum nu se putea mai josnic. Ori bronzul domnilor guvernanţi o fi fost mai important, decât problema fondurilor, a şomajului, a lipsei canalizărilor, sau a imposibilităţii accesării fondurilor europene din cauza legislaţiei româneşti stufoase. Acum, mai mult ca sigur aceştia vor avea cel puţin şansa de a fi ascultaţi de liderii politici, dat fiind faptul că a fost dat startul campaniei electorale.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top