Litoralul românesc

Primarii comunelor constănţene consideră aberantă legea care pedepseşte promisiunile electorale

În toiul campaniei electorale, candidaţii au rămas fără sprijinul aleşilor din teritoriu

Parlamentarul PD-L Mircea Giurgiu a iniţiat un, deja celebrul, proiect de lege prin care promisiunile din campaniile electorale, care se vor dovedi a fi nefondate, vor fi considerate infracţiuni. Cum vor dovedi aleşii noştri că o promisiune este sau nu fondată, rămâne de văzut. Cât despre reacţiile din teritoriu ale reprezentanţilor celor mai importante partide politice din România… vă invităm să le citiţi în rândurile ce urmează. 

Un articol de Andreea PAVEL

Pentru liberali, campania e ”inimaginabilă fără promisiuni”

”Nu-mi dau seama care sunt criteriile după care s-ar cataloga o promisiune ca fiind fondată sau nu, pentru că este nevoie de patru ani pentru a-ţi da seama dacă primarul s-a ţinut sau nu de promisiune. Pe de altă parte, oricine-ar veni şi ar candida, oricât de şnapan ar fi, sigur vrea să facă ceva şi nu cred că vine cineva la primărie doar ca să distrugă şi să fure. E ca şi la tine acasă: ai planuri mari, dar nu poţi să le faci pe toate deodată. De aceea uneori promisiunile rămân la stadiul acesta, pentru că nu întotdeauna există şi finanţarea necesară”, ne-a declarat Ion Adam, primarul comunei Comana, din Constanţa.
La întrebarea ”Cum ar fi campania fără promisiuni?”, primarul ne-a răspuns tranşant şi amuzat: ”Inimaginabilă!”. De asemenea, acesta a mai precizat: ”Campania electorală trebuie să fie una decentă, bazată pe respect faţă de ceilalţi candidaţi, nu cum e la noi. Campanie, de asemenea, înseamnă prezentarea proiectelor şi a strategiei de lucru. Suntem curioşi să vedem cum vor evolua lucrurile după prezidenţiale, pentru că pentru primăriile PNL lucrurile merg foarte prost, momentan. Cât despre promisiune, nu se pot demonstra fapte concrete, d-apăi promisiuni nefondate”, a concluzionat şeful administraţiei locale din Comana.
Colegul său de partid şi de breaslă, primarul comunei Istria, Ioan Herdean, a declarat că până la urmă iniţiativa este bună, deşi asta n-o să împiedice nici un candidat să facă promisiuni mascate în campania electorală: ”Cine poate să le pună pumnul în gură? Nimeni! Normal că toţi vor promite în continuare şi la locale, şi la parlamentare şi la prezidenţiale”, a conchis Ioan Herdean.

Pesediştii cred că Băsescu ”va înlocui promisiunile cu vizite şi pupături”

Primarul comunei Independenţa, Cristea Gâscan este de părere că înseşi promisiunile reprezintă substanţa campaniei electorale: ”Ei vor numi promisiunile, în mod subsersiv programe, ceea ce e acelaşi lucru. Spre exemplu, Băsescu spune oamenilor ceea ce vor să audă. Tot promisiuni se numesc. Închipuiţi-vă dumneavoastră o campanie fără promisiuni, fără vorbe, dacă puteţi. Aceasta nu este decât o formă de inchiziţie supremă. Au dat această lege ca să ne submineze şi mai mult autonomia. Cum au văzut că noi,  primarii, am început să câştigăm puţin teren, cum încearcă să ne reducă la tăcere. Comuna e ca o familie. Eu fac de drag ceea ce fac şi oamenii ştiu asta. E ca atunci când faci promisiuni copilului tău şi te străduieşti cât poţi de mult să te ţii de ele. Comuna e copilul primarului. Anul trecut am reuşit să fac mai mult decât am promis. Şi m-a premiat cineva pentru asta? De ce nu se dă o lege şi pentru premierea edilului care face mai mult decât promite?”, a concluzionat primarul comunei Independenţa.
Social-democratul Vasile Neicu (foto), primarul comunei Pantelimon a declarat la rându-i: ”Dacă legea se aplică, atunci Băsescu nu va mai promite, ci va face vizite. Oricum nu mai are ce să promită. Şi deci va face cât mai multe vizite. Va înlocui promisiunile cu pupături, îmbrăţişări şi vizite”.

Democrat-liberalii: ”Fără promisiuni, Geoană nu va obţine nici 10%”

Pedeliştii împărtăşesc, de asemenea, ideea colegilor de breaslă, conform căreia o campanie fără promisiuni este aproape imposibil de susţinut. Primarul comunei Rasova, Mihalache Neamţu, ne-a declarat: ”Ar fi o prostie! E imposibilă o campanie fără promisiuni, pentru că în faţa populaţiei trebuie să te prezinţi cu o platformă-program. Geoană dacă nu promite s-ar putea să nu ia nici 10%. Cel mai bine ar fi ca PNL şi PD-L să dea de cap PSD-ului, că altfel ne întoarcem la comunism. Judeţul este roşu şi mâine-poimâine o să batem din palme. Dacă vom continua cu PSD-ul nu poate să fie decât rău”, a conchis primarul comunei Rasova.
O surpriză de admirat este primarul comunei 23 August, Mugur Mitrana (foto), care ne-a mărturisit că nu a făcut promisiuni în timpul campaniei electorale de anul trecut şi cu toate acestea a reuşit să câştige voturile a 89,6% dintre locuitorii comunei: ”Sunt de acord cu propunerea, pentru că nu trebuie să promiţi, ci să faci. Pe de altă parte nu sunt de acord să-ţi retragă finanţarea, dacă nu duci la bun sfârşit ce ţi-ai propus, pentru că până la urmă tot vina lor este. Tu ca primar vrei să faci, dar dacă ei nu te susţin financiar? Eu i-am lăsat pe alţii să promită. Eu n-am promis şi-am făcut”, a concluzionat Mugur Mitrana.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top