Comisia Europeană

Primăria Murfatlar a cheltuit 1 milion de lei pentru obiective turistice care… nu se pot vizita!

Moda centrelor de informare turistice din bani europeni în zone fără potenţial a ajuns şi la Murfatlar. Primăria a cheltuit peste 1 milion de lei, din care 2,5% cofinanţare, pentru promovarea turistică a unor obiective care nu se pot vizita (Bisericuţele rupestre sau conacul Mihail Kogălniceanu) sau care sunt pline de mizerie (rezervaţia Fântâniţa sau aşa zisul Lac de cretă). Nici măcar „perla coroanei”, celebrul Punct turistic din via de la Murfatlar, unde se putea lua masa şi se făcea degustare de vinuri, nu mai funcţionează! Şi atunci de ce să vii ca turist la Murfatlar?
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
Doru Ştefan COPOŢ

Proiectul denumit pompos „Dezvoltarea turismului, creşterea circulaţiei turistice şi dezvoltarea sustenabilă a industriei turistice locale şi regionale prin promovarea resurselor turistice ale oraşului Murfatlar, creuzet de cultură, istorie şi frumuseţi naturale dobrogene” este un fiasco, căci oraşul de pe malul canalului nu prea are ce arăta turiştilor.

Complexul rupestru este închis turiştilor încă din 1957

Siteul www.cniptmurfatlar.ro, creat în cadrul proiectului, prezintă obiectivele turistice din Murfatlar. Le-am luat pe rând, intrând în pielea unui turist ce ajunge pentru prima dată aici.
Am mers întâi la Complexul rupestru, cel mai important obiectiv istoric din Murfatlar. Situl arheologic este compus din mai multe bisericuţe, chilii şi morminte, acoperite de inscripţii misterioase, unele nedescifrate până în prezent. Fascinantul monument este însă în conservare încă din anul 1957, când a fost descoperit şi nu poate fi vizitat decât în scop ştiinţific, cu aprobare de la Muzeul de Istorie Constanţa. Nu am găsit în zonă măcar un panou cu informaţii sau fotografii, să ne facem o idee despre ce se ascunde în spatele construcţiei provizorii care apără bisericuţele de huligani dar şi de… turişti.

„Lacul de cretă”, apă de ploaie păzită de o familie de romi

Pe lângă complex se face un drum pietruit ce duce la o baltă de dimensiuni modeste, ce s-a format de la ploaie pe fundul fostei cariere de cretă, în ultimii ani. Ca să ajungi pe malul apei, drumul trece pe lângă o mică clădire de beton ce deservea fosta carieră. Aici, în zona de protecţie a monumentului istoric, s-a aşezat ilegal o familie de romi, cu toate acareturile: căruţă, coteţ de porci şi capre.
Pe marginea bălţii am găsit cei doi cai ai romilor şi un furtun cu care o firmă care fabrică cretă în zonă „împrumută” apă pentru a-şi uda drumurile de exploatare (informaţia ne-a dat-o unul dintre „locatarii” carierei).

Fântâniţa: gunoaie, iarbă arsă, câini fără stăpân şi „camping” ilegal promovat de Primărie

Rezervaţia Fântâniţa este o altă imagine dezolantă. Poieniţa de la intrare în rezervaţie e plină de gunoaie şi iarbă arsă, de la focurile celor care au campat aici. Şi cum să nu campeze, când un indicator montat de Primăria Murfatlar în zonă indică Rezervaţia Fântâniţa ca loc de campare (deşi camparea pe teritoriul rezervaţiilor naturale este permisă doar în locurile amenajate).  Am întrebat şi la Agenţia de Protecţia Mediului Constanţa şi am aflat că această arie protejată are drept custode Romsilva şi că în zonă nu există niciun camping legal amenajat. Că tot veni vorba de Romsilva, domnii de la această instituţie onorabilă ar trebui să facă mai mult în calitate de custode, căci într-o zi grataragiii ar putea să le pună pe foc inclusiv panoul din lemn în care vorbesc despre tăierea fără drept a pădurii şi nu doar copacii din rezervaţie, ca până acum. 
Despre Conacul lui Mihail Kogălniceanu, înscris pe lista monumentelor istorice, aflăm de pe siteul proiectului că nu se poate vizita, căci aici funcționează o grădiniță.

Punctul turistic Murfatlar s-a închis. Pentru detalii întrebaţi la DNA şi ANAF

Ghinion. Mergem mai departe. Într-un interviu acordat unui ziar local, în anul 2013, de primarul oraşului, Valentin Saghiu, aflăm că una dintre atracţiile turistice ale Murfatlarului este punctul turistic de lângă cramă. Încă de pe vremea comunismului, acesta era un loc frecventat de turişti români şi străini, care serveau masa, degustau vinuri şi urmăreau spectacole folcorice. La Murfatlar găsim multă linişte, căci punctul turistic a fost închis. Un reprezentant al companiei de vinuri ne spune că asta are legătură cu problemele prin care trece firma (aflată în insolvenţă, cu datorii uriaşe la stat şi cu două plângeri de evaziune fiscală depuse de ANAF la DNA!)
Şi atunci ce rămâne? O vizită la Muzeul Vinului din incinta cramei Murfatlar, o sală modestă ce găzduieşte câteva obiecte legate de prelucrarea strugurilor, oferite în custodie de către Muzeul de Istorie Constanţa.
Ar mai fi de adăugat că turiştii rătăciţi care ajung la Murfatlar se pot caza la o singură pensiune, situată la marginea oraşului, lângă rezervaţia Fântâniţa. O pensiune care trăieşte deocamdată din organizarea de nunţi şi botezuri.
Senzaţia e că beneficiarul proiectului, Primăria Murfatlar s-a străduit să inventeze câteva destinaţii turistice doar pentru a „împuşca” o finanţare, fără să se gândească la oportunitatea acestei investiţii.

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top