COMUNICATE

Primăria din Tuzla zguduită de un scandal imobiliar

Vicele Sărăcilă și primarul Ghebenei aud zornăitul lanțurilor

Înscrisa în categoria „Topul celor mai mari tunuri ale deceniului”, afacerea cu terenuri dirijata si supervizata de oamenii aflati în fruntea Prefecturii Constanta pare a avea un deznodamânt tragic. Ilegalitatile comise în scopul plasarii a mii de hectare de teren din judetul Constanta unui grup restrâns de afaceristi, tartori în ai imobiliarelor din România, au început sa iasa la iveala, fiind sesizate în acest sens organismele statului abilitate sa cerceteze si sa anihileze activitatea infractionala a functionarilor publici implicati în acest scandal. Recent au fost sesizate Parchetul general, Directia Generala Anticoruptie, Ministerul Afacerilor Interne etc, vizavi de aspectele legate de activitatea Comisiei Judetene care a validat propunerile si procesele verbale de delimitare a terenurilor aflate în perimetrul statiunilor si institutelor de cercetare de pe raza comunei Tuzla dar si din alte localitati din judet.

Un articol de DORU COPOT

Delimitarea acestor terenuri a fost facuta abuziv si fara a se respecta dispozitiile art.10 din Hotarârea de Guvern nr.890/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea în posesie a proprietarilor, modificata si completata. Astfel la Tuzla, prin Hotarârea Comisiei Judetene nr.37/11.01.2007 s-au revalidat propunerile comisiei locale Tuzla conduse de primarul Aram Ghebenei si viceprimarul Marian Saracila prin care suprafete de teren de aproximativ 141,2556 ha aflate în patrimonioul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Valu lui Traian au fost cedate fara nici un fundament legal mai multor persoane. Aceste manevre executate de Ghebenei si Saracila au avut complicitatea prefectului Danut Culetu si a secretarului Prefecturii Claudiu Palaz, toate hotarârile Comisie Judetene fiind validate de acestia doi.  

Diversiunea latifundiarului Viciu

În luna martie a anului trecut, sectia din Tuzla a Statiunii de Cercetare pentru Dezvoltare Pomicola (SCDP) Valu lui Traian, cunoscuta sub denumirea de Ferma 6 Tuzla, a fost scoasa la licitatie, în contul unei datorii catre AVAS. Activul a fost adjudecat la un pret bun de firma bucuresteana Mondo Fruit SRL, specializata în comertul en-gros de legume si fructe. Societatea este administrata de Valentin Barbu.  SC. Mondo Fruit, îsi adjudecase si activul societatii Ostrovit SA din localitatea Ostrov, devenind astfel la prima vedere unul dintre cei mai mari investitori în agricultura dobrogeana. Achizitiile în cauza au devenit posibile, dupa ce la sfârsitul anului 2005 guvernantii au schimbat o regula, anume aceea ca statiunile de cercetare nu pot fi executate silit. Printr-un act normativ, guvernantii au restrâns dreptul de proprietate exclusiv al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) asupra terenurilor de sub exploatatiile viticole si pomicole, acestea urmând sa fie puse la dispozitia autoritatilor locale pentru retrocedare. Cele doua prevederi au oferit ocauzia unor afaceristi de a pune mâna pe imense suprafete de teren, dupa ce au reusit sa câstige licitatiile de executare silita puse la cale de AVAS si ANAF. Astfel, întregul aparat administrativ din comuna Tuzla a reactionat la semnalul primarului Avram Ghebenei si al viceprimarului Marian (Bebe) Saracila zis și „Viciu”, în vederea retrocedarii de terenuri exclusiv catre persoanele dispuse sa vânda pe loc parcelele lor din cele 117 hectare de sub Ferma 6. Si asta în contextul în care retrocedarile de terenuri în Tuzla s-au facut într-un mod dubios, în pofida faptului ca localitatea dispunea si înca dispune de mii de hectare de teren disponibile retrocedarilor. Tactica jocului pervers al acelor doi “prieteni”tuzlioti a constat tocmai în diversiunea creata cu scopul de a lasa impresia oamenilor ca nu mai exista terenuri disponibile pentru retrocedari, astfel justificându-se plasarea de “proprietari” pe suprafetele de teren aflate pe teriotoriul fostelor statiuni de cercetare.

Bufonul scamator

Mâna dreapta a primarului Avram Ghebenei, viceprimarul Marian Saracila este de fapt creierul primariei din Tuzla. Relatiile si “pilele” sale din mediul politic si de afaceri, au facut ca în timp Saracila zis si Viciu sa preia cam toate prerogativele oficiale sau neoficiale ale lui Ghebenei. Marian Saracila detine o firma care lucreaza în special “cu japca”  o suprafata ce depaseste 400 de hectare, daca sunt luate în calcul si terenurile fostei gospodarii PCR de pe malul baltii Tuzla. Recent, Viciu a obligat un producator agricol din Tuzla sa-i puna la dispozitie aproximativ 45% dintr-o suprafata de teren arabil sub pretexul ca acel producator nu ar fi avut capacitatea tehnica si logistica de a o putea exploata în bune conditii. Astfel, Viciu, profitând de pozitia din Primaria Tuzla a conceput o adresa oficiala prin care soma efectiv producatorul agricol sa-i cedeze acea suprafata de teren arabil. În alta ordine de idei, seriile de dezvaluiri legate de activitatea infractionala a grupului Ghebenei-Saracila  au deschis ochii multor locuitori ai comunei Tuzla. Acestia au început sa prinda curaj mai ales ca si-au dat seama ca sunt victimele santajului imobilar pus la cale de cei doi. Tot mai multe persoane au început sa puna întrebari legate de legitimitatea activitatii Primariei. Pentru a pastra linistea, macar pentru moment, Saracila a si început sa promita anumitor persoane, în schimbul discretiei si al tacerii, suprafete de teren.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top