Opinii

Primăria Cernavodă, pregătiri pentru proiecte transfrontaliere româno-bulgare!

În vederea restartării parteneriatelor Româno-Bulgare, a relațiilor tradiționale și respectiv pentru realizarea de noi parteneriate între Cernavodă și comunitățile locale asemănătoare din nordul Bulgariei, primăria orașului de la malul Dunării a fost gazda a două întâlniri deosebit de importante.

Prima întânire, la care au fost prezenți reprezentanții primăriei Shabla și ai Fundației PROJECTA, s-a axat pe continuarea parteneriatului existent, știind că INTERREG RO-BG (Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, un program operațional cu finanțare europeană) a respins toate proiectele depuse în sesiunea a II-a și lansează a III-a sesiune de proiecte. Primăria orașului Cernavodă, reprezentată de primarul Liviu-Cristian Negoiță, viceprimarul Șerf Cîrjali și Laura Nicolescu – șef Serviciu Strategie și Proiecte, a expus principalele proiecte locale, precum și obiectivele posibil de atins cu finanțare INTERREG având în vedere că nivelul resurselor va fi mai scăzut (se preferă finanțare de până la 750.000 Euro/partener).
Delegația de la Shabla compusă din Peter Atanasov, Șef Serviciu Programe și Dezvoltare Economică și Alexandra Pavlova – președinte Fundația PROJECTA a agreat depunerea unui proiect comun pentru reabilitarea unei clădiri și transformarea în anexă a Muzeului de istorie și arheologie ”Axiopolis” Cernavodă. Primăria orașului Cernavodă a demarat pregătirile pentru depunerea cererii de finanțare și a documentelor ce vor face obiectul unor hotărâri de consiliu, necesar a fi adoptate la începutul lunii mai.
Cel de-al doilea eveniment a fost reprezentat de vizita unei delegații din orașul Kozlodui condusă de primarul Marinela Nikolova și viceprimarul Yurik Marinov. Vizita a avut în vedere similaritățile celor două orașe: număr de locuitori, grad de dezvoltare, existența unei centrale nucleare, nivel local de inițiativă publică și faptul că primarii celor două orașe se află la primul mandat.
Pe parcursul întâlnirii au fost vizitate obiective locale (Centrala nucleară, Gara fluvială, Muzeul ”Axiopolis”) și Primăria orașului Cernavodă. În urma discuțiilor au rezultat mai multe concluzii: necesitatea asocierii orașelor ”nucleare” din România, Bulgaria, Serbia și din alte țări europene, dezvoltarea de proiecte comune, utilizarea oportunităților cum sunt porturile dunărene și industria energetică, crearea unei punți de legătură între comunități la nivelul cetățenilor, tinerilor și copiilor, firmelor și instituțiilor și nu în ultimul rând al administrațiilor publice locale.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top