Fără categorie

Prima tabară a Cercetașilor, de educație non-formală prin metoda Scout poposește la Năvodari

Cercetașii din România sărbătoresc 100 de ani de existență a asociației

În perioada 27 Iulie- 1 August, pe plaja din Năvodari, va avea loc Tabăra regională a Cercetașilor României -“Argonauții Tomisului”, în cadrul evenimentului național “Centenarul Cercetășiei”. Organizația Națională „Cercetașii României” este prezentă în peste 50 de localități din țara noastră. Din anul 1993 este membră a Organizației Mondiale a Mișcării Scout – World Organization of the Scout Movement (WOSM) care numără peste 30 mil. de membri în 161 de țări. Deviza cercetașilor români este ‘Gata Oricând!’ (adaptarea locală a motto-ului “Be prepared” al fondatorului, sir Robert Baden-Powell). La nivel mondial, printre celebrităţile care în adolescenţă au fost cercetaşi (scouts), se numără fostul component al trupei Beatles, Paul McCartney, fotbalistul David Beckham, regizorul Steven Spielberg, regele Suediei Carl Gustaf al-XVI-lea, fostul premier britanic Tony Blair, preşedintele american George W. Bush şi fostul preşedinte francez Jacques Chirac.  În Romania interbelică Mircea Eliade, George Călinescu, Grigore Antipa, Arghezi, Mina şi Nicolae Minovici şi Ion Raţiu au fost toţi cercetaşi.

Un articol de Mugur MURARU

 

 

În anul 2013 cercetașii din România sărbătoresc Centenarul Cercetășiei

Centenarul Cercetășiei înseamnă sărbătorirea a 100 de ani de cercetășie în România. Celebrarea propriu-zisă a Centenarului are patru etape: prima etapă se desfășoară la nivel local, unde fiecare patrulă va trebui să realizeze un proiect de dezvoltare comunitară, a doua etapă (27 iulie – 1 august) va fi de tabere regionale (9 la nivel național), care vor lăsa o amprentă a trecerii cercetașilor pe acolo (marcare trasee turistice, realizarea unui loc de joacă, etc.), după care din toate aceste 9 zone, cercetașii se vor aduna în perioada 2-7 august la Evenimentul Național, cu locația în București la Palatul Mogoșoaia.

Chiar au fost timp de 100 de ani cercetași în România?

Irina Eva Lițcanu (Coordonatorul Centrului Local – Constanța “Cercetașii Marini”): “În 1913, primii cercetași români au explorat Munții Bucegi complet independent, tot atunci formând primele patrule. În același an, 1913, a fost ținută prima conferință despre cercetășie de către Vladimir Ghidionescu, la liceul Lazăr. În 1937, regele Carol al II-lea a dat un ordin de abolire a asociației cercetașilor. Un an mai târziu a desființat toate partidele politice pentru a avea putere supremă. Cercetășia Românească este reînființată în 1990, sub numele cunoscut azi de “Organizația Națională Cercetașii României”, iar în 1993 este reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout, la a cărei fondare participase în 1922.”

Metoda Scout

Activitățile cercetașilor se bazează pe Metoda Scout, care este un sistem de autoeducație progresivă, ce foloseste diferite instrumente educaționale non-formale. Toate activitățile desfașurate au ca scop dezvoltarea tuturor dimensiunilor personalității copiilor și tinerilor, urmărind progresul fiecărui membru al grupului.
Irina Eva Lițcanu: “Nimeni nu poate spune cu siguranta  ce informaţie va fi relevantă  peste ani, când copiii noştri vor fi persoane adulte. Indiferent de domeniul de activitate pe care-l vor îmbrăţişa, capacitatea de a analiza şi de a recombina informaţia pentru a obţine răspunsuri cât mai diverse este una din condițiile  “mersului înainte” şi principiului cercetășesc “gata oricând!”. Protejarea mediului înconjurător (pentru că un mediu nepoluat este necesar supraviețuirii umanităţii) poate fi învățată mult mai bine și pusă în practică, dacă teoreticul se îmbină cu utilul și totul se învață în natură.
Oricât de imaginativă şi fabuloasă ar fi mintea copiilor nostril, evoluția nu poate fi realizată decât în măsura în care ei sunt lăsați să își depășească singuri limitele, educația non-formală urmând a se realiza practic.”

Gata oricând pe plaja Taberei Năvodari

Copii între 11 și 18 ani, alături de liderii însoțitori veniți din toată țara vor campa pe spațiul adiacent taberei Năvodari, aproape de plajă, unde își vor întinde corturile. Organizatorii promit că în urma taberei va rămâne un loc de joacă amenajat cu ajutorul creativității cercetașilor, având ca material de bază lemnul și sfoara.
Irina Eva Lițcanu: “Activităţile practice desfăşurate în Tabăra “Pe urmele Argonauților” răspund în permanenţă  la întrebarea copiilor: “Şi la ce-mi foloseşte?”. Fiecare provocare adresată patrulelor venite din toată țara se încadrează într-un cadru simbolic, care îi introduce pe participanți în mitologia și istoria locurilor în care se află. De exemplu, unul din jocurile pentru cercetași spune că Argonauții își încearcă norocul în labirintul Medusei, dar temându-se de împietrire, ei vor parcurge traseul legați la ochi, bazându-se numai pe simțuri, încredere și lucrul în echipă.  În altă zi, Poseidon, înfuriat pe argonauți, se hotărăste să le pună la încercare abilitățile. Din cauza furtunii, unul din membrii echipajului se află în pericol în largul mării. El trebuie salvat cu aptitudinile lor cercetășești. Educarea spiritului de lucru în echipă şi a leadership-ului  este esenţială, întrucật încă de la această vârstă copiii trebuie să se obişnuiască cu tehnicile simple de management ale unui proiect. Acestea generează un comportament ordonat care le va folosi atât în viaţa personală, cât şi în viitoarea viaţă profesională.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top