Fără categorie

Prezentarea acordului privind sistemul de apărare antirachetă

Tip: 

Comunicat de presă

Prezentarea publică a textului Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România

Ministerul Afacerilor Externe prezentat public astăzi, 13 septembrie 2011, textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, în dorinţa comună a celor două părţi de a asigura deplina transparenţă. (Textul Acordului )

În deschiderea evenimentului ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a evaluat importanţa politică a Acordului.

Acordul ilustrează un moment de vârf în relaţiile româno-americane, şi totodată în istoria României, în înţelesul că România nu a avut, până în prezent, niciodată un nivel de securitate mai robust. (…). Prima putere militară a lumii va avea interesul direct şi concret să apere România, iar prin baz…

Tip: 

Comunicat de presă

Prezentarea publică a textului Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România

Ministerul Afacerilor Externe prezentat public astăzi, 13 septembrie 2011, textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, în dorinţa comună a celor două părţi de a asigura deplina transparenţă. (Textul Acordului )

În deschiderea evenimentului ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a evaluat importanţa politică a Acordului.

Acordul ilustrează un moment de vârf în relaţiile româno-americane, şi totodată în istoria României, în înţelesul că România nu a avut, până în prezent, niciodată un nivel de securitate mai robust. (…). Prima putere militară a lumii va avea interesul direct şi concret să apere România, iar prin baza de la Deveselu va oferi o umbrelă de securitate atât pentru România, cât şi pentru toate statele aliate”, a declarat şeful diplomaţiei române cu această ocazie.

Ministrul Teodor Baconschi a expus patru motive principale pentru care Acordul semnat la 13 septembrie 2011 dobândeşte o importanţă strategică şi istorică: Acordul reprezintă primul document cu valoare juridică obligatorie care consacră în scris Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite; Acordul este primul instrument juridic negociat în întregime şi încheiat de Statele Unite în cadrul noului concept privind Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării împotriva Rachetelor Balistice; Acordul prevede uncanal de comunicare permanent, prin care România şi Statele Unite să se consulte cu privire la operarea sistemului antirachetă nu numai pe teritoriul României, ci în întreg spaţiul Atlanticului de Nord; ca urmare a Acordului România devine un „jucător central” în cadrul NATO, facilitatea din România fiind o contribuţie esenţială, extrem de valoroasă, la conturarea unei arhitecturi NATO în apărarea antirachetă.

Într-o eră a informaţiei, este crucial faptul că România va primi cu promptitudine informaţii de ultimă oră pentru cunoaşterea continuă a situaţiei din orice moment, inclusiv cu privire la rachetele urmărite în sistem. Niciodată în istorie România nu a fost legată la un flux informaţional de o asemenea valoare, viteză şi relevanţă strategică. (…). Această ancorare strategică în mecanismul aliat va permite României să aibă un cuvânt important în deciziile relevante ale NATO”, a mai subliniat ministrul Baconschi

Ministrul Afacerilor Externe s-a referit şi la avantajele existente pe plan intern, Acordul reprezentând un impuls pentru dezvoltare locală şi urmând să aducă beneficii concrete pentru cetăţenii judeţului Olt, având în vedere că Statele Unite urmează să utilizeze furnizori locali pentru bunuri, servicii şi contracte.

Este o satisfacţie pentru care întreaga diplomaţie română merită felicitări şi, în acelaşi timp, o garanţie de securitate care se va repercuta pozitiv asupra statutului nostru regional, asupra adâncimii strategice de care beneficiază România şi asupra capacităţii noastre de a atrage investiţii străine şi de a dezvolta ţara într-un ritm cât mai accelerat, pe baza acestei protecţii pe care noul Acord româno-american ni-l oferă implicit şi explicit”, a conchis şeful diplomaţiei române.

Ulterior, secretarul de stat Bogdan Aurescu, în calitate de şef al delegaţiei de negociere, a realizat prezentarea tehnică a documentului, paragraf cu paragraf din cele 14 articole ale Acordului dintre România cu SUA. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat faptul că acordul nu conţine nicio anexă secretă, singura anexă existentă reprezentând o hartă a bazei militare de la Deveselu, în care sunt trasate limitele bazei şi alte facilităţii.

Referitor la costurile aferente instalării sistemului antirachetă la baza de la Deveselu, secretarul de stat a spus că acestea vor fi suportate integral de partea americană, România urmând să suporte cheltuieli legate de folosirea comună a bazei, acestea fiind împărţite proporţional cu gradul de utilizare. „Dacă facem un raport între costurile implicate de acest sistem şi beneficiile aduse‚ fără îndoială că acesta este unul extrem da favorabil ţării noastre. Costul pe care şi România îl suportă se reflectă foarte avantajos în gradul de securitate pe care acest sistem îl asigură pentru România”, a arătat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Pot să spun fără nici un fel de dubiu că acest text corespunde în cel mai mare grad cu obiectivele pe care ni le-am propus. Mandatul pe care l-am avut – şi care a fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării – a fost atins. Mai mult decât atât, în anumite puncte ale sale putem spune că am depăşit mandatul aprobat. Iar acest lucru se datorează echipei de negociere din spatele acestui efort”, a evidenţiat secretarul de stat.

La final, secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat delegaţia română care a negociat textul acordului şi a mulţumit tuturor pentru reuşită. Delegaţia a avut în componenţă reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale şi ai altor instituţii din sistemul de securitate naţională cu competenţe în domeniu.  „Sunt convins că textul pe care l-am obţinut este unul foarte bun, atât pentru România – vă asigur că interesele României sunt pe deplin protejate de acest text -, cât  şi pentru Statele Unite, pentru că Parteneriatul Strategic între cele două ţări este cu adevărat funcţional şi eficient”, a conchis secretarul de stat Bogdan Aurescu.

 

Informaţii suplimentare:

Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România a fost semnat la 13 septembrie 2011, la Washington, de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat american Hillary Clinton, cu ocazia vizitei în SUA a Preşedintelui României, Traian Băsescu.

Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România constituie baza juridică necesară pentru a permite participarea ţării noastre la proiectul american de abordare adaptivă în etape a apărării antirachetă în Europa (EuropeanPhased Adaptive Approach to Missile Defense) şi pentru amplasarea unor elemente ale Sistemului antirachetă american în România, în localitatea Deveselu, jud. Olt. Rolul Acordului este să reglementeze regimul juridic aplicabil întregului spectru de chestiuni care decurg din instalarea şi funcţionarea Sistemului.

Negocierile au demarat în urma prezentării, la data de 4 februarie 2010, de către Ellen Tauscher, sub-secretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în cadrul unei întrevederi la Bucureşti cu dl. Traian Băsescu, Preşedintele României, a propunerii Preşedintelui SUA, Barack Obama, vizând participarea României în proiectul american de antirachetă în Europa. La aceeaşi dată, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis să se dea curs propunerii americane.

Proiectul de text al părţii române a fost transmis părţii americane la 16 iunie 2010, negocierile propriu-zise (care au fost precedate de două runde de consultări pregătitoare, la 4 februarie 2010 şi 11 mai 2010) începând în iunie 2010.

În total s-au desfăşurat 8 întâlniri bilaterale cu privire la textul Acordului, dintre care şapte runde consacrate discuţiilor pe fond (desfăşurate la Bucureşti, la 17-18 iunie 2010, 26-27 iulie 2010, 17 septembrie 2010, 14 decembrie 2010, 8 martie 2011, 6 aprilie 2011, 4 mai 2011). Cu prilejul rundei a 7-a, din 4 mai 2011, textul Acordului a fost convenitad referendum, la nivelul delegaţiilor de negociatori. Runda din 4 mai 2011 a fost precedată de anunţul public, la data de 3 mai 2011, de către Preşedintele României, dl. Traian Băsescu, al locaţiei în care va fi amplasat sistemul american antirachetă în România – baza militară Deveselu (jud. Olt), pe baza deciziei CSAT în acest sens din data de 2 mai 2011. În cadrul ultimei întâlniri, care a avut loc la Washington, la 6 iunie 2011, a fost verificat textul Acordului din punct de vedere al redactării în limbile română şi engleză şi s-a procedat la parafarea textului de către şefii celor două delegaţii de negociatori.

Pentru pregătirea rundelor au avut loc, sub coordonarea şefului delegaţiei române, 36 de reuniuni în format inter-instituţional ale reprezentanţilor structurilor române implicate în procesul de negociere. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top