Litoralul românesc

Președinta Judecătoriei Hârșova calcă în picioare Statutul Magistraților. Legea e opțională pentru ea?

Mariana Pelelungă, președintele Judecătoriei Hârșova nu este la prima încălcare a Statutului Magistraților, dar de data aceasta, tocmai când cariera ei (așa cum o fi ea) se apropie de final, a ținut să arate public că nu o prea interesează demnitatea de judecător.
Așa se poate explica de ce magistratul care a împărțit dreptatea la Hârșova a postat pe contul de Facebook fotografii și comentarii din care reiese că a semnat adeziunea de apartenență la partidul ADER. „Un nou partid, o șansă pentru cei merituoși. Să fie într-un ceas bun!”, notează pe data de 10 iulie 2018 judecătorul.

Unul dintre comentatorii postării o întreabă pe Mariana Pelelungă dacă are carnet de membru de partid, însă aceasta îi răspunde că deocamdată este doar o „adeziune”.
„Partidul ADER doreşte să contribuie împreună cu alte forţe politice responsabile la diminuarea urii, vrajbei şi discordiei din societatea românească. Noi înţelegem că într-o stare de ură şi vrajbă nu putem construi nimic semnificativ. Marile proiecte naţionale au fost posibile atunci când românii au fost uniţi. Credem că unii au acest interes, să fim dezbinaţi, să nu progresăm”, a spus Neculai Onțanu, președintele ADER, la lansarea partidului.

S-a pensionat doar pe Facebook

Deși în spațiul public judecătoarea Mariana Pelelungă a lansat informația că s-a pensionat, astfel încât poate avea opțiuni politice, Consiliul Superior al Magistraturii o contrazice. Cererea ei de pensionare nu era trimisă către președintele Iohannis în data de 10 iulie, când doamna se lăuda cu noul partid politic.
„Prin Hotărârea 681/14.06.2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcție prin pensionare a doamnei judecător Pelelungă Mariana, președinte al Judecătoriei Hârșova.
Precizăm că hotărârea 681/14.06.2018, respectând procedurile legale, a fost înaintată Administrației prezidențiale la data de 17.07.2018.
Din acest context reiese că, la data de 10.07.2018, doamna Pelelungă Mariana avea calitatea de judecător la judecătoria Hârșova, decretul de eliberare din funcție nefiind încă publicat în Monitorul Oficial al României. Partea I”, arată CSM într-un răspuns trimis publicației „Dezvăluiri”.

Ce spune Statutul Magistraților

Conform art. 8. Din Legea 303/2004 privind statutul magistraților: „(1) Magistrații nu se subordonează scopurilor și doctrinelor politice. (2) Magistrații nu pot să facă parte din partide sau formațiuni politice și nici să desfășoare activități cu caracter politic. (3) Magistrații sunt obligați ca în exercitarea atribuțiilor să se abțină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.”

Judecătoarea a cochetat și cu PSD

Mariana Pelelungă a fost prezentă și pe 3 martie la un restaurant din Mamaia, la o petrecere a Organizației Județene a femeilor PSD Constanța. Femeile din 39 de filiale locale au petrecut în avans Ziua Internațională a Femeii. Invitata specială a fost Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și una dintre femeile lider din partidul de guvernământ.
Printre mulți alți invitați (primarul Decebal Făgădău, președintele PSD Constanța-Felix Stroe, Maria Lazăr-secretar general al Organizației Naționale de Femei), la evenimentul politic al femeilor social-democrate nu a lipsit nici președintele Judecătoriei Hârșova.
Imediat după publicarea unui articol în care semnalam încălcarea legii, judecătoarea Mariana Pelelungă a încercat să disemineze informația că ea, la acea dată (3 martie, data chefului-n.red.) „nu mai era judecător”, lăsând să se înțeleagă că s-a pensionat. Atât doamna judecător, cât și soțul acesteia au lansat minciuna prin diferite comentarii postate pe Facebook, dar și pe site-ul Dezvăluiri.
„Ce ușor este să stai în fața Facebook-ului și să comentezi inepții neverificate. Sunt destui care pun botul la astfel de articole neadevărate. Dar trebuie să aveți și voi o ocupație, nu? Nu mai sunt judecător și am dreptul să particip la orice eveniment doresc. SIC”, scria într-un comentariu Mariana Pelelungă.
Nici soțul acesteia, Ionel Pelelungă, nu s-a lăsat mai prejos în a ne acuza că suntem doar niște jurnaliști rău intenționați. „Cei care comentează habar nu au despre ce este vorba. Doamna în cauză nici nu mai este judecător”.

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top