Comisia Europeană

Preotul-”Vrăjitor” de la Topraisar a fost răspopit din cauza femeilor

Ştefan Popa trăieşte în concubinaj de trei ani 

Celebrul preot Ştefan Popa de la Topraisar fost caterisit de Arhiepiscopia Tomisului, în urmă cu câteva zile. Motivele excluderii sunt faptul că de mai mulți ani trăiește în concubinaj și că a ieșit de sub ascultarea Bisericii Ortodoxe Române. Acuzaţiile au fost recunoscute de Ştefan Popa, într-o declaraţie scrisă. Confruntat cu ancheta iniţiată de Arhiepiscopie, Ştefan a încercat o şmecherie: și-a dat demisia, din motive medicale, încercând să evite caterisirea. Cu toate acestea, pe 04.09.2013, Ștefan Popa a fost caterisit. Conform propriilor declaraţii, el urmează să se înregimenteze într-o Mitropolie ce nu se supune Bisericii Ortodoxe Române. Cel mai probabil e vorba de autoproclamata Mitropolie Ortodoxă de Milano, nerecunoscută de niciun for bisericesc, unde şi-au găsit adăpost mai mulţi foşti preoţi certaţi cu regulile ecleziastice.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

Originar din Galați, unde a și slujit câțiva ani, Ștefan Popa a ajuns, în 1991, la parohia Dunărea, județul Constanța, după o serie de scandaluri cu soția pe care a părăsit-o cu trei copii. În scurt timp, satul a început să se umple de oameni veniți din toate colțurile județului, care încercau să își rezolve diverse probleme, reale sau închipuite: boli, infidelități, ghinion în afaceri, sterilitate, examene, măritiș, dezlegare de cununie, beție, dezlegare de farmece și, mai ales, alungare de demoni.
După câțiva ani, Ștefan a cerut transferul la Topraisar, o parohie mai numeroasă și mai apropiată de Constanța (locul de unde îi veneau cei mai mulți „clienți”). Fanii l-au urmat și au constituit o celulă dură: câteva femei credincioase care sunt nelipsite de la slujbe, dedicate trup și suflet lui Ștefan. Poate că nu întâmplător o parte dintre ele făcuseră parte din gruparea Oastea Domnului, o mișcare reformatoare în interiorul Bisericii, care la Constanța a fost destructurată. Faptul că Ștefan Popa este un continuator o demonstrează și mesajele de pe siteul grupării, care îi sfătuiesc pe constănțeni să frecventeze biserica de la Topraisar.
În această nouă parohie, Ștefan a pus accentul pe aceleași lucruri, organizând de trei ori pe săptămână spovedanii, molifte (slujbe de exorcizare) și dezlegări, conform siteului bisericii din Topraisar.
Deși Ștefan a avut grijă să fie cât mai discret, majoritatea preoților din județ au început să se disocieze de el și să își sfătuiască credincioșii să nu mai meargă la Topraisar. Chiar și celebrul duhovnic Părintele Arsenie Papacioc, considerat un exemplu de viață creștină și echilibru doctrinar îi sfătuia pe cei care se spovedeau la el să nu mai caute rezolvări miraculoase ale problemelor la Ștefan.

Femeile, vulnerabilitatea lui Ștefan Popa

Deşi forumurile sunt pline de referinţe la „preotul-vrăjitor”, care „deschide cartea” şi ghiceşte viitorul în Evanghelie, în mod ciudat, Ştefan nu a fost niciodată cercetat disciplinar pentru aceste abateri clare de la doctrina şi regulamentele Bisericii. În schimb, este pe cale de a fi cateresit din cauza… femeilor din viaţa lui.
Aşa cum spuneam, ajuns în satul Dunărea (şi ulterior la Topraisar) popa Ştefan s-a afişat cu cea de-a doua soţie, Rodica, pe care a angajat-o învăţătoare în sat. „Fiii” şi „fiicele duhovnicești” au răspândit zvonul că între cei doi ar fi o „căsnicie albă”, trăind „ca frate şi soră” (sic!). În timp ce părintele producea grămezi de bani de la credulii posesori ai unor maşini de lux ce blocau străzile din jurul bisericii, soţia-soră se afişa pe la diverse evenimente îmbrăcată în haine de blană şi afişând o atitudine superioară şi sfidătoare.
Sentința de caterisire a lui Ștefan Popa, emisă de Arhiepiscopia Tomisului, creionează viaţa aventuroasă a lui Ştefan Popa şi profilul său „spiritual”: o viaţă de familie scandaloasă, dublată de imaginea unui mistic plin de har, la graniţa cu sfinţenia.
Conform documentului citat, Popa a fost hirotonit diacon în 1982 şi a slujit în această calitate la Catedrala Arhiepicopală din Galaţi. Foarte repede a devenit omul-problemă al acestei Arhiepiscopii, în urma unei serii interminabile de certuri şi despărţiri de soţia sa, Liliana Popa (pe care a părăsit-o de mai multe ori, lăsând-o cu doi copii). În plângerile trimise Arhiepiscopiei, soţia diaconului, Liliana Popa, îl acuză pe soţul ei de infidelitate şi părăsirea repetată a domiciliului. Superiorii săi îi cer în repetate rânduri să se întoarcă acasă, îl opresc de la slujire, îi cer socoteală pentru vizitele foarte dese pe la domiciliul credincioşilor şi mai ales al credincioaselor, în condiţiile în care în calitate de diacon nu putea sluji fără un preot. Pus sub presiunea acestor acuzaţii, refuzând să se împace cu soţia, cere să fie primit în Arhiepiscopia Tomisului, ca preot la parohia Dunărea.
Conform propriilor declaraţii (vezi foto), divorţează în 1991 şi se recăsătoreşte în acelaşi an cu o prietenă mai veche (soţia suspectase faptul că Ştefan avusese relaţii cu acestă femeie, în timpul căsătoriei), pe nume Rodica Popescu. În 2010 se desparte în fapt şi de această femeie şi se „încurcă” cu o alta, cu care trăieşte în concubinaj până în prezent.

„Făcător de minuni” şi „exorcist”

Sentinţa de caterisire conţine şi declaraţii ale unor preoţi care îl acuză că oficiază servicii religioase în alte parohii. „A dovedit un tupeu rar întâlnit. El sfidează orice lege bisericească, spune că nu există lege care să îl oprească de la oficierea unui serviciu religios în altă parohie. El este cel mai bun preot, foarte căutat şi, cu solicitarea şi aprobarea credinciosului, merge unde vrea. Zăpăceşte lumea cu un misticism bolnav, scoate demoni şi are har, restul preoţilor nu au har, lucrarea lor nu e bună. Este o comportare tipică de Oastea Domnului. În rest, demagogie curată, spune că el face totul dezinteresat”, declară un preot din Cernavodă.
Potopopul Mangaliei, Vasile Cârlan, are o părere asemănătoare despre Ştefan Popa: „Are o atitudine sfidătoare, defăimătoare la adresa colegilor preoţi, considerându-se superior tuturor prin talent, tact preoţesc, cântare bisericească, duhovnicie, psihologie. Şi-a creat imaginea unui preot mistic, plin de har, care poate descoperi oricând sursa şi cauza problemelor oamenilor, de orice natură ar fi ele, asemeni unui veritabil vraci sau ghicitor. Folosindu-se de calitatea de preot, oferă încredere totală solictanţilor, care în loc să fie învăţaţi de preotul Ştefan că Hristos este cel la care trebuie să alergăm cu adevărat pentru rezolvarea problemelor atunci când suntem încercaţi, preotul având rolul de îndrumător şi mijlocitor, se substituie cumva lui Hristos, înşelând oamenii prin cultivarea cultului personalităţii şi îndepărtându-i practic de Hristos. Aşa a ajuns să se bucure de o faimă deosebită în eparhie şi dincolo de graniţele ei, chiar şi în ţară, la uşa sa fiind un adevărat pelerinaj cu oameni de toate categoriile sociale, în special cei care se bucură de o bunăstare financiară şi care, auzind de la Părintele Ştefan ceea ce doresc să audă ştiu să îl răsplătească pe acesta. Peste tot unde ajunge reuşeşte să îşi facă fii duhovniceşti, unii credincioşi considerându-l ca un adevărat făcător de minuni.”
Contactat telefonic, preotul răspopit a refuzat să facă vreun comentariu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top