COMUNICATE

Preotul Rădulescu, stăpân peste Peștera Dâmbovicioarei!

Reprezentanții primăriei spun că părintele nu plătește taxe pentru tarabele amenajate pe drumul public și la intrarea în grotă.

Aflată pe locul doi în țară la numărul de vizitatori, Peștera Dâmbovicioara aduce bani frumoși autorităților locale și afaceriștilor din zonă. Dacă taxa de acces în Cheile Dâmbovicioarei (impusă de Primărie) poate fi considerată ilegală pentru îngrădește libera circulație, cel mai important investitor în turism are binecuvântare de sus, căci este chiar preotul comunei, Gheorghe Rădulescu. Contează mai puțin faptul că popa a „confiscat” drumul public, unde își așează tarabe de suveniruri sau că viitorul său ginere vinde popcorn chiar în buza peșterii, fără vreo autorizație de la Primărie.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Oricum, pentru părintele Rădulescu vin vremuri și mai bune, căci familia soției sale a revendicat și a câștigat în instanță un teren de vreo trei hectare, situat chiar la intrarea în peșteră. În acest moment, autoritățile au o mare problemă legată de accesul în Peștera Dâmbovicioarei, un obiectiv ce le aduce aproximativ 200000 euro pe an.

Primăria folosește copii pe post de ghid, care cer bani turiștilor pentru munca lor

Încă la intrarea în Cheile Dâmbovicioarei, orice turist trebuie să plătească doi lei, chiar dacă se deplasează cu mașina ori pe jos. Inițiativa Primăriei de a introduce o astfel de taxă s-a dovedit a fi una inspirată (zona este preferată, mai ales vara, de amatorii de grătare), deși nu tocmai legală, de vreme ce blochează accesul spre două sate aflate pe cursul văii, în amonte. În plus, deși a fost gândită ca o taxă de ecologizare, forumurile de internet sunt pline de turiști care sunt revoltați că au găsit gunoaie peste tot.
În zona peșterii, mai mulți localnici au mici tarabe pe care vând produse tradiționale (brânzeturi, afumături, ciuperci conservate sau sucuri naturale). Aceștia se plâng că cea mai bună poziție, cea din fața peșterii, e ocupată de membrii familiei preotului Rădulescu, care dețin o pensiune și un magazin de suveniruri și care îi gonesc din zonă pe ceilalți comercianți. Chiar în buza peșterii, a fost instalat un aparat de popcorn unde vinde, fără autorizație, chiar viitorul ginere al preotului Rădulescu. În schimbul a 7 lei de persoană, oricine poate vizita Peștera Dâmbovicioarei, însoțit de unul din cei 7-8 ghizi în vârstă de 10-12 ani! De vreme ce peștera este una uscată, fără formațiuni spectaculoase, micii ghizi pun la încercare imaginația vizitatorilor, care trebuie să observe diverse forme, mai mult sau mai puțin evidente, săpate de apă în calcar. La sfârșitul periplului, ce nu poate dura mai mult de 10 minute, micii ghizi își încheie „poezia” cu un apel către turiști, care sunt invitați să le plătească efortul.
Secretarul comunei Dâmbovicioara, spune că folosirea ghizilor minori este o tradiție veche în zonă și nu consideră că este vreo problemă să te folosești de acești copii. Oficialul primăriei nu s-a gândit că din banii strânși (aproximativ 200000 euro pe an, după calculele unor publicații locale), s-ar fi putut angaja un ghid.

Arhiepiscopul de Argeș tace

Am încercat să aflăm ce părere au șefii ierarhici ai preotului Rădulescu despre afacerile părintelui în zonă, mai ales că purtătorul de sutană apare pe un site de turism ca fiind chiar administratorul pensiunii. Reprezentanții  Arhiepiscopiei Argeșului ne-au cerut să le trimitem o solicitare scrisă, ceea ce am și făcut. După mai bine de două săptămâni, nu primisem niciun răspuns. Acest fapt nu ar trebui poate să ne mire, căci Biserica Ortodoxă Română are mai multe investiții în turism, uneori camuflate în spatele unor mănăstiri.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top