Actualitate

Premieră în senologia intervențională, la spitalul Hârșova

La spitalul din Hârșova s-a înregistrat recent o premieră medicală, prima puncție ganglionară axilară ghidată ecografic prin metoda “true-cut”, pentru diagnosticarea cancerului la sân. Din informațiile pe care le avem, este prima intervenție medicală de acest tip care s-a realizat vreodată în județul Constanța, cel puțin în rândul spitalelor de stat.

Actul medical a fost efectuat de către Alexandru Gavrilă, medic primar radiolog cu competență în senologie imagistică medicală. Noua metodă a permis prelevarea de mai mult țesut și oferă mai multe date decât prin metoda aspirativă pe ac. Elementele pe care le primește oncologul prin această metodă sunt foarte importante pentru stadializarea cancerului. Pacienta pe care s-a aplicat această intervenție este din Constanța și a fost trimisă la puncție de către un medic oncolog din București.

Abordarea cancerului de sân la nivel mondial s-a schimbat radical în ultimii ani și dacă din datele imunohistochimice reiese că tumora are receptori hormonali, se poate ca aceasta să dispară efectiv după tratament și să nu mai fie nevoie de operație. Chirurgia generală intervenind doar după epuizarea tuturor metodelor neinvazive.

La acest caz m-am consultat cu doi medici de renume în domeniu, cu domnul doctor Mihai Lesaru de la Institutul Clinic Fundeni și cu doamna doctor Carmen Lisencu de la Institutul Oncologic Cluj. Țin să menționez că spitalul Hârșova este deschis colaborării cu ceilalți medici din țară și din județ, în cazurile speciale, a declarat pentru Dezvăluiri medicul Alexandru Gavrilă.

Aparatură medicală de 6 milioane lei, din fonduri europene

Reamintim că spitalul din Hârșova a fost dotat recent cu aparatură medicală în valoare de aproape 6 milioane lei, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, accesat de Unitatea Administrativ Teritorială, Orașul Hârșova.

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune achiziția a 164 bucăți dotări-echipamente medicale în vederea echipării cabinetelor de Chirurgie Generală (electrocauter cu coagulare în plasmă de argon, negatoscop), Ortopedie-Traumatologie (instrumentar, ciocan reflexe, stetoscop), Medicină internă (electrocardiograf, oscilometru, tensiometru, lampă examinare), Cardiologie (electrocardiograf, Holter TA, Holter ECG, sistem de testare la efort), Obstetrică–Ginecologie (Ecograf doppler color cu 4 sonde, videocolposcop, doppler fetal portabil, electrocauter radiofrecvenţă, pelvimetru, etuvă, lampă UV), Pediatrie (Ecograf doppler color cu 3 sonde, aparat aerosoli, pediometru, cântar pentru sugari, pulsoximetru pediatrie, masă de consultaţii sugari, lampă examinare), ORL (laser cu CO2, videonistagmograf, audiometru, timpanometru, diapazon), Urologie (Ecograf doppler color cu 3 sonde, masă ginecologică cu 3 secțiuni), Neurologie (electrocardiograf, electroencefalograf, otoscop, oftalmoscop), Oftalmologie (tonometru non-contact, biomicroscop, retinoscop, trusă de lentile).

Obiectivul general al proiectului constă în creșterea calității serviciilor medicale şi a gradului de accesibilitate a populației deservite la standardele impuse de normele europene.

Obiectivele specifice ale proiectului:

Consolidarea calității şi eficacității serviciilor furnizate prin dotarea cu echipamente performante a Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova. Vor fi dotate 10 cabinete specifice şi necesare pentru funcționarea Ambulatoriului şi pentru asigurarea unor servicii medicale eficiente şi îmbunătățite.

Scurtarea duratei de spitalizare a pacienților internați care nu necesită îngrijire medicală permanentă prin dotarea Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova cu aparatură performantă;

Scăderea timpului de diagnosticare şi tratament, precum şi prevenție/depistare precoce a bolilor prin dotarea ambulatoriului Spitalului Orășenesc Hârșova; procesele de diagnosticare şi tratament vor fi mai rapide, şi mai eficiente, prevenind şi putând depista precoce bolile pacienților.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top