Peste 250.000 de persoane fizice și 1.700 de companii au donat în ultimii ani 26 de milioane de euro către asociația Dăruiește Viață, pentru construirea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer. Vrea oare statul român să pună mâna pe acești bani? Dacă nu, de ce ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în încercarea de a-și justifica lipsa ajutorului pentru spital, se ascunde în spatele argumentelor birocratice, ba chiar, după cum reiese din cele relatate de Carmen Uscatu, unul dintre fondatorii asociației, acuză organizația că ceea ce a întreprins este ilegal, iar fondurile ar trebui să treacă la stat. Mai mult, primarul general al Capitalei, printr-o postare distribuită pe contul său de Facebook ce folosește un limbaj incalificabil, ia în derâdere proiectul de construire a primului spital oncologic pentru copii.
Cele două inițiatoare ale proiectului acuză ministrul Sănătății că poate aduce un deserviciu de imagine prin gesturile sale și asigură donatorii că statul nu va putea deturna banii strânși.
„Ăștia căcare face ei un spital vrea să doneze Pintea un aparat dă Radioterapie! Dă ce?”
Gabriela Firea a distribuit zilele trecute o postare care le ataca, într-un limbaj suburban, pe cele două inițiatoare ale proiectului. Postarea a fost distribuită de pe contul stilistei Dana Budeanu, fosta soție a lui Radu Budeanu (patronul Cancan, Ciao, Spy).
Carmen Uscatu, de la Asociația „Dăruiește Viață”, cea care construiește spitalul oncologic pediatric, a reacționat pe Facebook: „În mod normal am ignora o astfel de postare, mai ales atunci când vine de la o persoană pe care nu o cunoaștem, care nu ne cunoaște, despre care n-avem nicio idee. Dar când Gabriela Firea, primarul Bucureștiului, omul care gestionează bugetul și resursele celui mai mare oraș din țară, share-uiește așa ceva, defecând pe implicarea și susținerea a peste 260.000 de români, care au decis să construiască un spital pentru copiii bolnavi de cancer, primul după 30 de ani, asta nu poate să rămână necunoscut. Ce fel de om trebuie să fii să îți bați joc de implicarea oamenilor și de cauza copiilor bolnavi de cancer, în timp ce porți cruci și te declari credincios și în timp ce ai avut miliarde pe mână și nu ai făcut nimic? Cum e posibil? Și ce fel de oameni apreciază asta?”.
Doar că povestea nu se termină aici. Aflată într-o dezbatere electorală la Digi 24 , Firea își asumă postarea și susține că inițiatoarele asociației sunt doar „împinse în față” într-un război împotriva sa și că în spatele ONG-ului stă fostul ministru al sănătății din Guvernul Cioloș, Vlad Voiculescu. Oare acuzația sa nu are legătură cu faptul că Vlad Voiculescu e candidatul la Primăria București de care se teme cel mai tare? În cadrul aceleiași dezbateri, edilul Bucureștiului susține că și ea, ca primar general, are o contribuție majoră la acest spital privat, pentru că este construit pe un teren al Primăriei „valoros – în jur de un milion de euro”. Întrebată de moderatorul emisiunii dacă ar fi putut fi construit pe un alt teren, Firea a răspuns: „Dar nu eu trebuie să vă răspund”. Gabriela Firea susține chiar că și ea a „construit clinici, spitale și nu i-a spus nimeni absolut nimic”.
Reacții Oana Gheorghiu, Carmen Uscatu și Vlad Voiculescu
Oana Gheorghiu:
„Doamna Firea a recunoscut acea mizerie de postare în care își bate joc de noi, de proiectul și susținătorii noștri. Doamna Firea ne-a făcut <ciuma roz sau albă>. Doamna Firea încearcă o mârșavă manipulare, susținând că eu și Carmen Uscatu suntem doar niște marionete ale lui Vlad Voiculescu.
Doamna Firea a lansat un atac mizerabil la munca și reputația noastră. Va trebui să dovedească spusele, căci 10 ani de muncă și luptă pentru șansele la viață ale copiilor bolnavi de cancer nu merită a fi terfeliți în acest fel.”
Carmen Uscatu:
„Jurnal de seară cu spital și primar
Căutăm avocat! Nu pot să privesc un om care minte fără să reacționez. Dacă nu sunt față în față cu el pentru mine e foarte greu. Nu am putut să o privesc pe Gabriela Firea în seara asta la Digi24.
Tot timpul însă am primit sms-uri, mesaje pe FB, Whattsap, telefoane. Prietenii mei erau oripilați.
Da, e oribil. Dar mult mai oribilă e umilința și durerea pe care o trăiesc părinții ce nu își pot salva copiii. Pentru că din cauza acestor incompetenți nu există medicamente, nu există spitale, ne-au plecat doctorii și asistentele. Noi mergem mai departe.
Și da, căutăm avocați! Iar cu banii câștigați din proces vom mai face ceva pentru copiii noștri.”
Vlad Voiculescu:
„Gabriela Firea, vorbind despre sine la persoana a treia, ne spune că de fapt toată lumea ar trebui să îi fie recunoscătoare pentru că dânsa, Primar General Gabrielei Firea, a fost de acord ca spitalul pentru copiii bolnavi cu cancer să fie construit de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu.
Doamna primar acuză apoi că <uitați de contribuția primăriei>. În 2017, chiar dânsa, în mărinimia sa de Primar General și pesedist pe deasupra – deci stăpân absolut, a fost de acord ca pe acel teren, unde înainte ne spune că era și seră și stație de gaz și nu știu ce ateliere, să apară acest spital care acum atât de tare o încurcă. Ne spune și că valorează 1 milion de euro.
Redau aici doar trei replici:
Gabriela FIREA: să se amintească public contribuția Primăriei Capitalei.
Cosmin PRELIPCEANU: este contribuția bucureștenilor
Gabriela FIREA: bucureștenii nu puteau nici să fi vrut.”
Sorina Pintea: „Dacă cineva, la un moment dat, va sesiza se va verifica”
Conform celor declarate de reprezentantele asociației Dăruiește Viață, ONG-ul a solicitat dotarea viitorului spital cu aparate de radioterapie în urma informației din spațiul public privind existența unui Program al Ministerului Sănătății în parteneriat cu Banca Mondială, de dotare cu aparate de radioterapie a spitalelor de stat din România care au buncăre. „Fiindcă noi construim pe terenul statului, fiindcă spitalul nostru are buncăre, fiindcă e primul spital din România unde se va face radioterapie pentru copii (cel mai puternic argument, în opinia mea) am crezut că ne putem încadra în Program. Și de aceea am cerut, acum un an, ministrului Sorina Pintea să fim incluși. Răspunsul a venit abia vineri, 18 octombrie, la insistențele noastre de a primi unul”, a declarat Carmen Uscatu.
Tot despre acest subiect, aceasta a mai declarat: „Ce și-ar dori ministrul Sorina Pintea pe final de mandat? Să oprească construcția spitalului? Aflați voi, miniștri trecători, că nu puteți voi amenința cât putem noi lupta! Pentru că luptăm pentru viața copiilor bolnavi de cancer. Și suntem 260.000 de oameni. Și peste 1.700 de companii”. Într-un interviu acordat universul.net, Carmen Uscatu, vorbește despre întâlnirea pe care a avut-o cu Sorina Pintea:
„Întâlnirea a avut loc vinerea trecută și doamna ministru a venit la această întâlnire să ne spună că noi ar fi trebuit să dăm acești bani la bugetul de stat și să fie organizate licitații publice. A nu se înțelege că noi n-am organizat licitații. Noi am organizat licitații pentru fiecare contract încheiat, respectiv pentru structura spitalului, apoi pentru instalațiile spitalului, a doua parte mare a acestui proiect”.
Același site a obținut un punct de vedere și din partea ministrului Sănătății în care acesta neagă acuzațiile ce i se aduc și consideră că nu a intimidat pe nimeni. În schimb, ministrul acuză asociația că nu a respectat pașii procedurali legali, dar refuză să răspundă dacă există nereguli din punct de vedere legal: „Nu, n-am spus. Au fost discuții de două ore și în aceste discuții s-au spus foarte multe. Nu am spus că este ilegal, eu nu pot să decid asta. Deci asta nu o să pot spune eu. Dacă cineva, la un moment dat, va sesiza se va verifica”.
Cum au replicat inițiatoarele asociației: „A spus, și insistă, doamna Pintea Sorina că nici măcar nu există solicitările noastre. Să o luăm pe rând:
– Aprilie 2018 – solicitare de aparate de radioterapie (trimisă de Spitalul Marie Curie către minister, conform înțelegerii dintre ministru și Dăruiește Viața).
– Iulie 2018 – decizie ministru, în cadrul întâlnirii cu Dăruiește Viața și Observatorul Român de Sănătate privind angajarea unei persoane tehnice care să rezolve criza citostaticelor, începând cu septembrie 2018.
– Aprilie 2019 – solicitare de echipamente medicale bloc operator și terapie intensivă, în baza auditului realizat de Dăruiește Viața, trimisă de Spitalul Marie Curie către ministru.
– Iulie 2019 – retransmiterea solicitării din aprilie 2019.
Concluzia acestei întâlniri, pe care am verbalizat-o și în prezența dumneaei: pacienții mor legal în România. Și aș mai adăuga acum: Pentru că ministrul respectă legea? Ce-l oprește să o schimbe în favoarea pacientului, dacă e cazul”?
Reacțiile nu au întârziat să apară. Ambasadori și susținători ai proiectului au reacționat și ei pe Facebook
Tudor Chirilă, ambasador asociația Dăruiește Viață :
„Deci ce și-a zis Gabriela Firea? Cu traficul am rezolvat, cu infrastructura de apă și electricitate am rezolvat, cu parcările am rezolvat, cu transportul în comun am rezolvat, centura Bucureștiului e funcțională, administrația publică funcționează brici, cu urbanismul e rezolvat, acum că am timp liber pot să-mi bat joc liniștită de niște oameni care construiesc un spital pentru copiii bolnavi de cancer.”
Vasi Rădulescu, medic, scriitor, susținător al proiectului
„M-am simțit și eu umilit de madam primărița și tanti Stil în Budă, după postarea despre Dăruiește Viață și spitalul pentru copiii cu afecțiuni oncologice. Umilința a crescut când am citit și reacțiile doamnei Pintea. O să vă explic de ce, pas cu pas, cum ar zice cineva.
În primul rând, dacă nu erau Oana și Carmen, eu probabil nu mai scriam despre bunele și relele din sistemul medical. Ele m-au impulsionat să o fac. Apoi, nu mai știam ce înseamnă voluntariatul, implicarea, coagularea civică. Nu aveam nici două modele minunate.
În ultimii ani am stat alături de proiectul acesta drag, cu apogeul său, spitalul de copii. Sunt un muc, să nu-mi pun merite uriașe acum, dar am promovat mereu cauzele lor, am îndemnat lumea să doneze, am popularizat empatia, am vorbit despre cancer, am luat console de jocuri pentru copii, am strâns bani. Alături de câteva sute de mii de oameni și companii. În primul proiect impresionant făcut de popor, nu de politicieni. Sentimentul e copleșitor.
Eu am lucrat un an de zile la cartea Să-ți pui o dorință și ea e o dedicație pentru Dăruiește Viață. Subiectul e pentru popularizarea luptelor dintre micuți și cancer. Cărțile cu medicina povestită și miturile despre sănătate au și ele mesaje puternice cu referire directă la Dăruiește Viață și #noifacemunspital. Cum credeți că mă simt când o primăriță postează dejecțiile unei dudui stilate prin metoda caps lock-ului? Cum credeți că mă simt când fostul ministru al Sănătății spune niște prostii, sugerând că banii primiți din donații ar trebui să treacă la un stat habarnist, incompetent, criminal? Suntem umiliți de niște ființe care nu au puterea să cuprindă între neuronii lor că noi putem construi ceva, iar ele ba. Mă duc după metoclopramid, că așa mi-e scârbă și greață de unii…”
Despre asociația Dăruiește Viață
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au fondat în 2012 Asociația „Dăruiește Viață”, asociație ce se dedică cu precădere identificării de soluții care să crească șansele la viață ale bolnavilor de cancer din România. În 2013, asociația a creat Bursa de Fericire, prima platforma online de strângere de fonduri care transparentizează investițiile companiilor sau persoanelor fizice, în proiectele pentru dotarea și modernizarea centrelor oncologice din România. Conform site-ului organizației, în 8 ani de activitate, echipa Dăruiește Viață a realizat următoarele:
• A determinat autoritățile să schimbe o lege nedreaptă, care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp în care mulți se stingeau.
• A construit 18 camere sterile de transplant, triplând capacitatea de transplant a României.
• A construit primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, la Timișoara și a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni.
• A renovat secții de oncologie pediatrică și de adulți în București, Timișoara și Brașov.
• A dotat câteva zeci de spitale cu echipamente medicale și a dus bătălii cu Ministerul Sănătății pentru finanțarea diagnosticării cancerului limfatic și pentru medicamentele oncologice.
• Peste 24.000 de șanse la viață oferite bolnavilor de cancer din România.
De asemenea, Asociația Dăruiește Viață și-a asumat misiunea de a ridica PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România, în curtea Spitalului “Marie Curie” din București. Este pentru prima dată când, în România, un ONG construiește un spital de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări.
Un articol de Viviana Rotaru