Litoralul românesc

Poliţia Constanţa încalcă legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal

Pe site-ul oficial al IPJ sunt postate numele, adresele şi seriile de buletin ale reclamanţilor

Fiecare om cu simţul umorului ştie cel puţin un banc despre, sau cu poliţişti, la fel cum fiecare dintre noi ştie motivul pentru care au apărut astfel de glume. Se pare că gafele oamenilor legii sunt cele care uneori (un simplu exemplu îl puteţi regăsi în materialul de faţă) confirmă, din păcate, poantele cu Garcea.

Site-ul oficial al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, http://ct.politiaromana.ro/ro/ , are, cu bună credinţă, şi o rubrică numită „Sesizări din trafic”, o idee, fără glumă de această dată, foarte bună.

Un articol de Andreea PAVEL

Doar că, dacă accesăm rubrica respectivă, apoi suntem curioşi să vedem răspunsurile poliţiştilor la reclamaţiile cetăţenilor, vom vedea că geniala rubrică nu e decât o tocăniţă de idei necoapte. În primul rând, aşa cum arată tabelul în care cetăţenii îşi pot scrie ofurile şi având experienţa celorlalte site-uri, cu toţii am crede că mesajele nu vor fi postate pe site, ci vor ajunge probabil în căsuţa de e-mail a domnilor poliţişti. Dar nu, complet greşit! Nemulţumirile oamenilor ajung fix pe pagina oficială a Poliţiei Constanţa. Până la urmă, hai să spunem că nu reprezintă nici o problemă faptul că sesizările sunt făcute publice. Ba mai mult, avem de-a face cu o transparenţă totală din partea oamenilor în uniformă şi astfel, poate să vadă toată lumea înjurăturile, sau bodogănelile ce le sunt adresate mai direct, sau mai cu perdea de către nemulţumiţi. Dar ce te faci când, din cauza inconştienţei unora, te trezeşti că la fel cum oricine poate râde de vreun poliţist făcut cu ou şi oţet în vreun comentariu, la fel de bine oricine are acces la seria de buletin, adresa şi numele complete ale reclamantului?! Situaţia e cu atât mai gravă cu cât câmpurile în care trebuie să-ţi completezi datele personale sunt obligatorii. Altfel spus, dacă nu-ţi dai adresa şi numele, nu poţi trimite nici o reclamaţie. Dacă pici de tot în plasă şi completezi şi câmpurile „telefon”, „fax” şi „e-mail”, cu atât vei fi mai în nesiguranţă tocmai în spaţiul virtual al celor care teoretic te protejează.

Poliţiştii nu fac publice răspunsurile la sesizările cetăţenilor     

Dacă accesezi secţiunea „Răspuns la sesizările dumneavoastră” şi-ţi închipui că vei găsi vreo lămurire la problemele sesizate în trafic, te înşeli din nou. În segmentul care se vrea a fi plin ochi cu răspunsurile poliţiştilor nu există altceva decât reclamaţiile cetăţenilor, cu tot cu nume, prenume, adresă, serii de buletin şi altele. În aceste condiţii, poliţiştii ori nu fac publice răspunsurile, ori pur şi simplu nu răspund la sesizări.

Ca să nu mai amintim că datele cu caracter personal lăsate la liber, neputând fi vorba în acest caz de nici o protecţie a acestora.

Ce spunea legea?

Articolul 4, Capitolul II, din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, prevede următoarele:
(1) Datele cu caracter personal destinate a face obiectul prelucrării trebuie să fie:
a) prelucrate cu bună-credinţă şi în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare;
b) colectate în scopuri determinate, explicite şi legitime; prelucrarea ulterioară a datelor cu caracter personal în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică nu va fi considerată incompatibilă cu scopul colectării dacă se efectuează cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi, inclusiv a celor care privesc efectuarea notificării către autoritatea de supraveghere, precum şi cu respectarea garanţiilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, prevăzute de normele care reglementează activitatea statistică ori cercetarea istorică sau ştiinţifică;
c) adecvate, pertinente şi neexcesive prin raportare la scopul în care sunt colectate şi ulterior prelucrate;
d) exacte şi, dacă este cazul, actualizate; în acest scop se vor lua măsurile necesare pentru ca datele inexacte sau incomplete din punct de vedere al scopului pentru care sunt colectate şi pentru care vor fi ulterior prelucrate, să fie şterse sau rectificate;
e) stocate într-o formă care să permită identificarea persoanelor vizate strict pe durata necesară realizării scopurilor în care datele sunt colectate şi în care vor fi ulterior prelucrate; stocarea datelor pe o durată mai mare decât cea menţionată, în scopuri statistice, de cercetare istorică sau ştiinţifică, se va face cu respectarea garanţiilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, prevăzute în normele care reglementează aceste domenii, şi numai pentru perioada necesară realizării acestor scopuri.
Articolul 20, din Capitolul V, privind confidenţialitatea şi securitatea prelucrărilor, prevede, printre altele, următoarele:
(1) Operatorul este obligat să aplice măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu caracter personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat, în special dacă prelucrarea respectivă comportă transmisii de date în cadrul unei reţele, precum şi împotriva oricărei alte forme de prelucrare ilegală.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top