Recentele evenimente din unele penitenciare, incluzând aici şi pe cel din Tulcea au generat dezbateri in societate faţă de condiţiile de detenţie şi o eventuala lege a graţierii.
PNL consideră că promovarea unei noi legi a amnistiei și grațierii colective nu va rezolva actuala problemă din penitenciare. O astfel de măsură poate induce un sentiment de teamă în societate, poate determina o presiune socială, va consuma noi resurse în cazul celor care nu se află într-o situație de reabilitare și va duce în cele din urmă la același grad de ocupare în penitenciare, în condițiile unei rate actuale de recidivă de 70% conform reprezentanților CSM.
PNL a semnalat în mod repetat necesitatea reformării sistemului penitenciar care se confruntă cu probleme cronice (suprapopularea, condiții proaste de detenție, incidența ridicată a bolilor, condițiile grele de muncă pentru angajații ANP, lipsa programelor de reintegrare socială etc.) și a alocat un capitol întreg din programul său de guvernare (Reclădirea națională) măsurilor potrivite pentru soluționarea acestora. Aceste probleme grave, ca multe altele, au fost ignorate de Guvernul Ponta.
Deficiențele sistemului pot fi remediate prin soluții care să nu afecteze considerabil bugetul statului (n.n. – soluțiile sunt prezentate mai jos). În condițiile în care ANP anunță că 40% dintre deținuți sunt recidiviști, însă unii judecători CSM vorbesc chiar despre o pondere de 70%, este clar avem o mare problemă ca societate în ce privește reeducarea și îndreptarea deținuților. Dacă s-ar face grațieri și amnistieri, într-un interval scurt de timp ocuparea închisorilor ar ajunge la același nivel.
PNL consideră că reducerea infracționalității și prevenirea recidivei trebuie să fie obiective continue pentru orice guvern preocupat de ”sănătatea” națiunii pe care o serveşte.
PNL insistă pentru operaționalizarea Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2015-2019, adoptată în 2015, și a programului de probațiune aflat din nefericire în stadiu incipient. La rândul nostru, ne asumăm să transpunem în legi măsurile din Strategie și să le promovăm în sesiunea din toamna aceasta.
În același timp, PNL consideră necesară demararea unui control foarte serios la nivelul Autorității Naționale a Penitenciarelor, pentru că, în contextul numeroaselor sesizări de corupție care vin din această zonă este clar că există probleme și la acest nivel. Concret, cerem un control la nivel de ANP făcut de corpul de control al premierului.
PNL dorește o discuție serioasă pe tema situației din penitenciare, o analiză pe introducerea unor măsuri alternative la executarea pedepselor, inventarierea unor spații pentru a rezolva supraaglomerarea în penitenciare, precum și promovarea unor măsuri de ameliorare a condițiilor din penitenciare.
Soluții propuse de PNL pentru ameliorarea situației din penitenciare (soluții desprinse din Programul de guvernare al PNL):
În privința suprapopulării:
Propunem amenajarea de spații de detenție la nivelul cazărmilor dezafectate, utilizând astfel regimul deschis și semi-deschis, proiect demarat la începutul anului 2012 de Ministerul Justiției și Ministerul Apărării. Adaptarea acestor clădiri la cerinţele de custodiere a deţinuţilor plasaţi în regimul deschis şi semideschis presupune costuri reduse, în comparaţie cu cele necesare construirii unui penitenciar;
Dezvoltarea parteneriatului public-privat pentru construcţia de penitenciare noi, la standarde europene.
În privința condițiilor de detenție și a condițiilor de muncă:
Gestionarea cu responsabilitate a resurselor existente în vederea satisfacerii trebuinţelor de bază ale deţinuţilor, cum sunt cele legate de hrană, apă potabilă, căldură pe timpul iernii, asistenţă medicală etc. Identificarea unor surse de finanţare suplimentare.
Condiţiile de muncă, statutul şi recompensarea angajaţilor din sistemul penitenciar trebuie aşezate la nivelul celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
Finanțarea sistemului penitenciar
PNL consideră că Ministerul Justiţiei – Administraţia Naţională a Penitenciarelor trebuie să încerce să crească nivelul veniturilor proprii prin următoarele modalități
Extinderea implicării deţinuţilor în activităţi lucrative. Prestarea unei munci constituie un indicator important al îndreptării persoanei condamnate, care aduce o serie de beneficii, de la diverse recompense până la scurtarea pedepsei prin obţinerea liberării condiţionate. Implicarea în activităţi lucrative are drept consecinţă transferarea unei părţi a sarcinii de întreţinere a sistemului penitenciar de la contribuabili către deţinuţi
Utilizarea oportunităţilor economice din interiorul sistemului. Deţinuţii au dreptul să achiziţioneze produse de la magazinele din incinta unităţilor penitenciare. Astăzi, aceste servicii economice sunt asigurate de operatori privați. Trebuie analizat în ce măsură este posibil un parteneriat între ANP şi organizaţiile sindicale din sistem pentru crea o structură managerială care să preia şi să gestioneze această resursă de business. Profitul obţinut ar putea fi utilizat pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, degrevând astfel parţial bugetul statului.
Reintegrarea socială a foștilor deținuți
Reeducarea în vederea reintegrării sociale a foștilor deținuți și prevenirii recidivei trebuie să fie una dintre preocupările principale ale sistemului. Până la urmă, scopul pedepsei este recuperarea morală a infractorului şi reintegrarea acestuia în societate.
Conform datelor ANP, la finalul anului 2015, ponderea deținuților recidiviști, raportat la efectivul total era de 40,33%. Deşi este cea mai mică pondere din ultimii şapte ani, aceasta rămâne la un nivel îngrijorător de ridicat. Pe de altă parte, există voci din cadrul CSM (ex. Cristi Dănileț) care vorbesc despre un procent de recidivă de 70%!
PNL consideră necesară suplimentarea numărului lucrătorilor din serviciile de educaţie şi asistenţă psihosocială. De asemenea, este nevoie de o suplimentare a resurselor pentru sistemul de probațiune (suportul post-detenție).
Departamentul de comunicare al PNL Tulcea