Litoralul românesc

PNL le-a furat localnicilor din Corbu şi Săcele Grindul Chituc şi speranţele pentru o viaţă mai bună

Statul va răscumpăra din banii noştri terenurile de la şmecherii imobiliari

Locuitorii comunelor Săcele şi Corbu ar trebui să ştie că o parte dintre cei care le cer acum voturile pentru Parlament reprezintă partidul care le-au furat Grindul Chituc şi… speranţele pentru o viaţă mai bună.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Ani de-a rândul, cele două localităţi au fost în centrul atenţiei presei locale şi centrale, datorită Grindului Chituc. Deşi pentru cei mai mulţi dintre localnici Grindul nu a însemnat decât o plajă pustie, bălţi şi pământuri neroditoare, pline de nisip, de prin anul 2000 mai mulţi oameni de afaceri au început să se intereseze de acest loc. Mai întâi, doi afacerişti din Constanţa au cumpărat foarte ieftin sute de hectare din Grind, de la localnicii ce fuseseră puşi în posesie, şi care au fost păcăliţi că nu au ce să facă cu pământul respectiv.

Apoi au început să circule zvonuri despre o uriaşă staţiune turistică de lux ce urma să fie construită chiar în Grindul Chituc, lângă Vadu, fără ca cineva să ia în calcul că zona este strict protejată, deci acolo nu se poate construi.

La fel s-a întâmplat şi la Corbu: în ultimii ani, plaja localităţii a luat minţile speculanţilor de terenuri, o dată cu zvonurile despre o altă staţiune turistică ce ar urma să se construiască acolo şi preţurile terenurilor au crescut brusc.

În urmă cu două săptămâni, noul guvernator al Deltei Dunării, Liviu Mihaiu, a declarat într-o conferinţă de presă că nimeni nu va construi nimic pe Grindul Chituc, căci toate terenurile vor trece în administrarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar proprietarii de terenuri vor fi despăgubiţi de către stat.

Dacă tragem linie, ne dăm seama că în “Afacerea Grindul Chituc” locuitorii din Săcele şi Corbu au fost păcăliţi de mai multe ori: şi-au dat terenurile pe nimic, staţiunea turistică unde sperau ca măcar să poată lucra nu se va mai construi, iar acum şmecheraşii imobiliari le bagă direct mâna în buzunar, căci vor primi de la stat bani mulţi pe terenurile care au crescut în valoare, pe seama unor simple zvonuri atent dirijate!

Oamenii de afaceri implicaţi, primarii celor două comune, prefectul judeţului, fostul guvernator al Deltei Dunării şi alţi oficiali implicaţi au un lucru în comun: sunt legaţi de PNL.

 Ilegalităţi flagrante pe Grindul Chituc

 Povestea Grindului Chituc e lungă şi destul de complicată. Putem considera că s-a dat un adevărat tun imobiliar, pus la cale din umbră de politicieni, care au băgat la înaintare câţiva oameni de afaceri din anturajul lor. Aceşti afacerişti au devenit proprietari pe terenuri din grindul Chituc, printr-o serie de ilegalităţi pentru care nimeni nu a plătit până în prezent. Şefii puşi de PNL în diverse instituţii precum Prefectura Constanţa (Dănuţ Culeţu), Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa (Gheorghe Albu), Administraţia Biosferei Delta Dunării (Paul Cononov), Agenţia Naţională a Domeniilor Statului (Adrian Viorel Stan), Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, au închis ochii la toate aceste ilegalităţi, din comandă politică.

O parte din ilegalităţi au fost scoase la iveală de inspectorii Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, care au ajuns la concluzia că scoaterea la licitaţie a unor importante suprafeţe de teren din zona protejată a Grindului Chituc de către Primăria comunei Săcele s-a făcut prin fraudă. De exemplu, 40,85 hectare de teren au fost date către opt persoane care nu aveau dreptul să le primească. S-a mai descoperit faptul că alte 27 de persoane au fost împroprietărite cu 233,61 hectare, iar alte şase persoane au primit în plus 82,8 hectare de teren în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Staţiunea de la Corbu – o altă minciună a proprietarilor de terenuri

Dacă în zona Vadu afaceriştii băgaţi la înaintare s-au numit Vişinescu şi Nedelcu, pe plaja Corbu a apărut Liviu Bamburic (împuşcat în stil mafiot într-o reglare de conturi legată, se pare, de Grindul Chituc) – proprietarul unui club din Constanţa şi, mai ales, controversatul om de afaceri arab Hassan Awdi.

Staţiunea fantomatică s-a mutat deci pe plaja din Corbu, iar pe site-ul de internet al arabului a apărut chiar şi un plan al unui adevărat oraş pe care acesta voia să îl construiască pe malul mării. Ca şi la Vadu, preţurile terenurilor de la Corbu au început să o ia razna, mai ales că vara trecută a fost organizat şi un festival pentru promovarea zonei.

Primarul din Corbu, Marian Gălbinaşu şi câţiva candidaţi PNL la Parlament au declarat de mai multe ori că susţin construirea unei staţiuni turistice pe plaja din Corbu.

Iată însă că totul a fost doar o manipulare, ce a avut scopul să crească preţul terenurilor din zonă, pentru ca şmecherii care le au în proprietate să primească acum cât mai mulţi bani din buzunarele noastre, ale contribuabililor.

Casă de vacanţă pentru un afacerist liberal

 Pe plaja Corbu, la doar 100 de metri de mare, un om de afaceri din Constanţa şi-a construit o casă de vacanţă de toată frumuseţea. O construcţie cochetă cu un living uriaş la parter şi câteva dormitoare la etaj şi un pavilion cocoţat pe piloni; toate acestea sunt construite din lemn şi sticlă, şi acoperite cu stuf. Curtea largă găzduieşte în partea din spate câteva construcţii – anexă, cu camere pentru cazarea turiştilor.

Proprietarul, Zizi Carasimu este cunoscut pentru investiţiile în terenuri ieftine pe care apoi le vinde scump, dar mai ales pentru că este rudă apropiată cu senatorul PNL Puiu Haşotti. De asemenea, fratele senatorului, Ionel Haşotti, este avocatul lui Carasimu. La toate acestea ar trebui adăugat faptul că la Corbu este primar, pentru al doilea mandat, Marian Gălbinaşu, un membru al PNL.

Minciuni oficiale

Toate instituţiile despre care vorbeam mai sus şi-au dat mâna pentru a da Grindul pe nimic. Membrii Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Pământului au ajuns concluzia că proprietatea se poate reconstitui pe orice teren disponibil, indiferent dacă acesta se află într-o zonă protejată.

Guvernatorul Deltei, Paul Cononov, a declarat că nu are nimic împotriva retrocedării unor terenuri aflate în Grindul Chituc.

Gheorghe Albu de la Direcţia Agricolă Constanţa a precizat că nu există nicio lege care să îngrădească retrocedarea unor suprafeţe din Grindul Chituc sau dintr-o oricare altă zonă ocrotită.

Prefectul a declarat, la rândul lui, că atât timp cât există posibilitatea restituirii unor bunuri sau terenuri în natură, nu trebuie luată în calcul varianta despăgubirilor băneşti, care împovărează statul.

Toate au fost doar poveşti de adormit copiii, căci iată că statul vine acum să le plătească şmecherilor care au cumpărat terenuri în zonă preţul pieţei (care timp de mai mulţi ani a fost umflat artificial de tot felul de zvonuri despre staţiuni de lux).

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top