Politic

Plaje libere pentru constănțeni și turiști

„Plaje libere pentru constănțeni și turiști, unde singurele amenajări „obligatorii” să fie dușurile și wc-urile publice igienizate, coșurile de gunoi suficiente și terenuri de sport pentru toată lumea, instalații speciale pentru persoanele cu dizabilități. Plaje pe care să nu fie nimeni obligat să închirieze sau să cumpere ceva, singura cerință reală fiind bunul simț și respectul față de ceilalți și față de mediul înconjurător”, a declarat deputatul partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola.

În acest context, Bogdan Bola a solicitat Parlamentului să voteze prin inițiativa legislativă pe care a depus-o la sfârșitul lunii iunie. Pe scurt, a solicitat modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă astfel:

„Statul Român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autoritățile publice locale din unitățile administrativ-teritoriale riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafața plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială și sunt libere de sarcină, achitând o redevență în cuantum de 2% din valoarea de inventar a bunului concesionat.”

“Neputând obliga Primăriile să preia în administrare plaje pentru propriii săi cetățeni (cu toate că aceștia o cer de ani de zile) le dăm posibilitatea să ia 30% din plaja care se află pe raza sa administrativă. Nu ar mai participa la licitații, asta ca să nu se mai scuze că nu există bani, ci vor achita o simplă redevență anuală, în valoare de 0.08 lei pe m². Doar atât!

Astfel, dacă vor urma dorințele locuitorilor urbei lor, Primăriile vor putea oferi o plajă curată și liberă de construcții și alte monstruozități. Ele vor fi obligate (!!) să amenajeze toalete și dușuri publice pe plajă, să amplaseze pe coșuri de gunoi, să instaleze (în premieră) rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, să amenajeze plaja corespunzător pentru sezonul estival și să asigure curățenia și întreținerea acesteia pe durata întregului an”, declară Bogdan Bola.

De asemenea, deputatul Bola a trecut clar în proiectul său legislativ obligativitatea Primăriilor de a asigura și organiza serviciul public de colectare a animalelor moarte de pe plajă.

“Toți constănțenii știu că acestea rămân și zile întregi la țărm, în putrefacție, din cauza legislației ambigue. Totodată, am dat posibilitatea și cluburilor sportive, afiliate federațiilor naționale, constituite cu avizul Ministerului Sportului, să poată închiria plaje pentru antrenamente și evenimente sportive.

Până în acest moment, Ministerul Mediului a închiriat toate plajele în scop turistic și nu a lăsat locuitorilor de la Malul Mării Negre (dar și turiștilor) nicio alternativă. Lipsa unor plaje publice, în adevăratul sens al cuvântului, duce anual la scandaluri interminabile privind dreptul de acces cu prosopul sau cu umbrelă proprie pe plajele noastre. Deoarece fiecare cetățean are acest drept. Iar prin această inițiativă legislativă, mă asigur că acest drept al nostru este respectat”, a mai spus Bogdan Bola.

(Sursa Foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top